A’dam LOOKOUT / Over the edge – Amsterdam

A’dam LOOKOUT is een van de nieuwere attracties in Amsterdam. Bovenop het oude Shell gebouw in Amsterdam-Noord, aan de Amstel, is op 100 meter hoogte een uitzichtsplatform (skydeck voor de toeristen onder ons) gebouwd waar je uitzicht hebt over de historische Amsterdamse binnenstad, de grachten, de haven en aan de andere kant het polderlandschap aan de noordzijde van Amsterdam. Extra attractie is de lift met lichteffecten die je snel naar boven brengt en tegen een kleine meerprijs kun je op het uitzichtsplatform op een grote schommel klimmen. Waarmee je dus, zoals de schommel ook wordt genoemd, “Over the edge” gaat. Voor de durfals onder ons…

Locatie/bereikbaarheid

A’dam LOOKOUT ligt aan de Amstel, tegenover Amsterdam CS en naast EYE Film Museum. Met de pont over het IJ richting Buiksloterweg is het binnen enkele minuten, en gratis bovendien, te bereiken. Parkeren, hoewel gezien de kosten geen aanrader, kan in de parkeergarage.

Overhoeksplein 5
1031 KS Amsterdam
https://www.adamlookout.com/

Geschikt voor

De primaire doelgroep voor dit uitzichtsplatform bestaat uit de miljoenen toeristen die Amsterdam jaarlijks bezoeken. Toch zal ook een gemiddelde inwoner van Amsterdam hier van kunnen genieten. En de rest van Nederland evengoed. Heel kleine kinderen hebben hier niets te zoeken en de schommel “Over the edge” is vooral een leuke gimmick die je moet aanspreken. Mensen met hoogtevrees… moeten nog maar eens nadenken of ze op dit op 100 meter hoogte gelegen deck met veel glas op hun plaats zijn.

Oordeel

Even afgezien van de prijs is dit wel een heel goede locatie om vanaf grote hoogte de oude binnenstad en het IJ eens goed te bekijken. Ook het restaurant met de grote ramen is best aangenaam, zeker als het weer buiten wat guurder is. Al met al krijgt het een rapportcijfer 7,5.

Wat ga je doen?

A’dam LOOKOUT is een platform op zo’n 100 meter hoogte. Met daaronder restaurants, waaronder een ronddraaiende. En daaronder een hotel. En kantoren. En…afijn, je begrijpt het concept. Vroeger was het gebouw van de Shell, maar in 2016 is uiteindelijk de toren omgeturnd tot het huidige gebouw.

Voordat je de lift naar boven instapt worden een paar foto’s gemaakt tegen een green screen. Later zal je ze digitaal terugzien en blijk je, a la de beroemde foto uit New York, op een stalen balk in de lucht te zweven. Tip: als je je hier creatief uitleeft wordt dit werkelijk een heel leuke foto. Vlak voor de foto’s worden gemaakt kun je ter inspiratie een aantal voorbeelden bekijken.

Via een lift kom je in vanaf de begane grond in één keer op de verdieping met het restaurant terecht. In de lift naar boven is een lichtshow te zien, best aardig maar ook weer niet heel wereldschokkend. Je doodt er de (korte) tijd mee zullen we maar zeggen. Vanaf de uitgang van de lift kun je met de trap nog één verdieping omhoog waarna je op het open observatieplatform staat. Het is voorzien van hoge hekken voor mensen die andere dingen van plan zijn dan gewoon naar de omgeving te kijken. Gelukkig past je camera wel door een van de vele kijkgaten.

Ook heel vriendelijk zijn de tekstbordjes met uitleg over wat je ziet en, als extraatje, meer informatie over het verleden. Best heel aardig gedaan. Prettig is ook dat je 360 graden kan rondlopen zodat je zonder belemmeringen alle kanten op kunt kijken. Natuurlijk richting oude binnenstad, maar ook in beide richtingen over het IJ uitkijken is beslist mooi. De schepen, rondvaartboten, pontjes en wat niet meer dat over dit druk bevaren stuk voorbij komt maken het een dynamisch geheel.

Verder kun je op dit platform nog wat verder omhoog klimmen op kleinere platforms zodat je over de hekken heen kunt kijken. Zeker voor buitenlandse toeristen is het grote, maar niet echte, paard iets om te bestijgen zodat je ook daarmee jezelf digitaal kunt vereeuwigen. Op het platform zelf is een bar met zitjes en bij goed weer is dat dan misschien net even leuker dan het restaurant beneden waar je weliswaar een mooier uitzicht hebt, maar wel vanachter glas.

Toegevoegde attractie, niet te missen hier, is “Over the edge”. Het is een schommel die zo is gemaakt dat je nadat je bent gaan zitten wat wordt opgetakeld en vanzelf letterlijk over de rand gaat schommelen. Met je benen vrij in de lucht doet het wel denken aan een attractie in een pretpark. De setting is best leuk en niet in de laatste plaats zal veel bezoekers aanspreken dat er zowel foto’s als een klein filmpje worden gemaakt die je later gratis digitaal kunt downloaden. Tegen betaling worden de foto’s, als je weer beneden bent, voor je afgedrukt.

Laat maar zitten

A’dam LOOKOUT is best leuk, maar wel prijzig. Als je wat krap in je portemonnee zit, dan zijn er meer dingen te verzinnen waar je geld wat minder snel je portemonnee uit stroomt. Sowieso is Amsterdam een stad waar je gewoon in de binnenstad kunt rondlopen en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Gratis nog wel.

Handige tips

Is het weer een beetje wisselvallig, dan kun je natuurlijk eerst even de horeca induiken en hopen dat het opknapt. Overigens is voor fotografie een strakke blauwe lucht vaak juist minder mooi. Wat wolken aan de horizon maken vaak het uitzicht fraaier en het zicht is dan ook doorgaans beter. Helaas zullen de meeste bezoekers niet veel speelruimte in hun vakantieschema hebben zitten om precies de beste dag uit te mikken, maar als je toch in Nederland woont en een dagje Amsterdam doet, is het weer dus echt wel iets om rekening me te houden.

Naast het gebouw waar bovenop A’dam LOOKOUT is te vinden is een rond gebouw waar een andere attractie is te vinden: “This is Holland”. Hier vlieg je letterlijk over heel Nederland en ook dat zal veel buitenlandse toeristen bekoren. Toch is het voor inwoners van Nederland, hoe toeristisch het ook is, best leuk. Je kunt combinatietickets kopen met een beetje korting.

Met mist is er maar een tip te geven, logisch maar voor de zekerheid: GA NIET!

Kritische noot

Amsterdam is een stad waar je portemonnee snel leeg kan lopen, en dat is hier niet anders. Relatief is de toegangsprijs behoorlijk stevig, maar een toerist die in de vakantie-mood verkeert zal niet met zijn ogen knipperen.

De schommel “Over the edge” is best geinig en op zichzelf een aanrader. Het schommelen duurt echter maar heel kort, zelfs als het heel rustig is. Wat langer zouden de meesten waarschijnlijk bepaald niet erg vinden.

Prijs

Standaardprijs voor toegang tot A’dam LOOKOUT is Euro 13,50 en wil je schommelen dan komt daar Euro 5,- bij. Je kunt diverse combinatietickets kopen waarbij drinken, eten etc. zin inbegrepen. Ben je van plan ook naar het naastgelegen “This is Holland” te gaan, dan kun je een combinatieticket kopen met best een aardige korting.

Lengte bezoek

Je kunt tijdens het boeken van een ticket al een tijd opgeven wanneer je wilt schommelen, als je daar tenminste zin in hebt natuurlijk. Het duurt niet lang, dus ook als je krap in je tijd zit kun je dit met gemak combineren met de rest van je bezoek. Op de rest van het skydeck mag je zo lang blijven als je wilt, maar rondkijken heb je na 20-30 minuten wel genoeg gedaan. Nog wat selfies, een foto op het paard en wat lezen op de informatiebordjes die op het platform zijn te vinden en dan komt de horeca in beeld…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten bovenop zit er helaas niet in. Het zou hier erg genieten kunnen zijn van de sterrenhemel boven de oude stad nadat de zon onder de IJ is weggezakt. Wel is horeca bovenop te vinden.

Praktische info/openingstijden

A’dam LOOKOUT is dagelijks geopend van 10:00 tot 22:00, maar je moet wel voor 21:00 binnen zijn.

Nog meer attracties

Voor een overzicht van andere attracties: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 13 juli 2019