Bij “This is Holland” vlieg je in negen minuten over heel Nederland. Dit is meteen het hoogtepunt van “This is Holland” en, het moet gezegd, werkelijk bijzonder. Maar negen minuten is natuurlijk niet echt lang dus hebben ze er allerlei dingen omheen weten te organiseren zodat je hier toch een uurtje onder de pannen bent.
Locatie/bereikbaarheid
This is Holland is gevestigd in een rond gebouw naast het karakteristieke EYE Film Museum. Het ligt pal tegenover Amsterdam CS aan de overkant van het IJ en is makkelijk met een gratis pontje te bereiken.
Overhoeksplein 15
1031 KS Amsterdam
https://www.thisisholland.com/
Geschikt voor
Je moet minstens 4 jaar en 1 meter lang zijn anders mag je niet in de Flight Experience. En dat is nu net het leukste onderdeel. Maar onder de 4 zal je je er later ook niets van herinneren dus een groot gemis is het dan niet. Helaas is er geen crèche in de wachtruimte zodat de ouders stiekem wel zouden kunnen genieten van de attractie. Misschien een idee voor het management om dat hier alsnog te gaan organiseren?
Ook voor mensen met ernstige hoogtevees, vliegangst of acrofobie (dat is geen angst voor acrobaten, maar voor hoogte) of ernstig zieke mensen, pacemakers, whipelash, nek- of rugklachten…is dit niet heel erg geschikt. Overleg bij twijfel gewoon even met de organisatie.
Oordeel
Het hoofdonderdeel van deze attractie is werkelijk bijzonder. Veilig in een stoel vlieg je als een vogel over Nederland en met allerlei effecten wordt het niet alleen mooi maar best ook wel spectaculair. Ook voor iedereen die denkt alles in Nederland al gezien te hebben, of misschien juist wel die mensen, is dit de moeite waard. Enig minpunt is de korte duur waardoor een beetje geforceerd allerlei andere dingen er omheen zijn georganiseerd. Waar je niet aan ontkomt. De Flight Experience krijgt een dikke 9, de rest een magere 7. Bij elkaar kom je dan toch op een rapportcijfer dat je gerust thuis aan anderen kunt vertellen.
Wat ga je doen?
Bij binnenkomst kom je, na eventueel de kassa te zijn gepasseerd of je online ticket te hebben ingecheckt, in een best aangename wachtruimte terecht waar, heel verbazingwekkend, wat te drinken en eten is te krijgen. Voor het geval je het aan het eind zou vergeten kunnen de souveniers ook alvast worden ingeslagen. Aan het eind kom je hier terug, dus geen zorgen als je je tussentijds bedenkt.
Nadat de juiste tijd is aangebroken worden er allereerst een paar foto’s genomen die je later digitaal zult terugzien. Inbegrepen bij de prijs, dus laat je daardoor niet weerhouden. Vervolgens kom je op een balustrade terecht waar de wachttijd kan worden ingevuld door een kwis op een van de aanwezige schermen te doen. Het valt nog lang niet mee om zelfs als Nederlander in hart en nieren ene cijfer boven de 7 te halen, dus ga de uitdaging maar aan. De wand met imitatie Delfsblauwe tegels kan worden gescand met je mobiel, maar je kunt er gewoon even een blik op werpen.
Het eerste onderdeel van de “experience” is een film van een minuut of acht waar je met maximaal 20 mensen voor kunt gaan zitten. Het is bepaald niet het beste onderdeel van de totale experience want het onderwerp beperkt zich tot Nederlandse strijd tegen het water. Bovendien is de presentator waarschijnlijk doorgaans aan het werk op een basisschool elders in Nederland, en doet het daar vast heel erg goed. Hoewel de animaties goed van kwaliteit zijn doet dat dus wel erg afbreuk aan het geheel. Bovendien is het toch wel verbazingwekkend dat een locatie met de titel “This is Holland” zoveel in de Nederlandse taal aanbiedt. Met Engelse ondertiteling weliswaar, maar toch.
Na een minuut of acht mag je naar een volgende ruimte en begint het langzamerhand de goede kant op te gaan. Aan de hand van een grote kaart van Nederland wordt geschetst wat je te zien gaat krijgen, en dat is in de tijd van Google maps waarbij niemand meer weet waar Apeldoorn ligt of de molens van de Zaanse Schans staan, helemaal geen slechte zaak.
Het derde onderdeel is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Je komt in een ruimte die een beetje doet denken aan een pretpark omdat je serieus vastgesnoerd moet worden in je stoel. Daarna ga je in een minuut of negen en voor je gevoel toch behoorlijk echt vliegen over Nederland. Soms hoog, maar meestal vlak bij de grond over water achter een waterskier aan, in de Oostvaardersplassen galopperen de paarden om je heen, laag over de heide, langs de kust, tussen windmolens door, over de Oosterscheldedam in Zeeland en tot slot vlak over de huizen in Amsterdam. Het grappige is dat de laatste beelden vlakbij het gebouw zijn gemaakt waar je op dit moment in zit. Het had nog aardiger geweest als je daar op het eind letterlijk naar binnen was gevlogen. Wellicht komt dat nog in versie 2.0.
Het vierde en laatste onderdeel bestaat uit “The making of”. Het biedt extra informatie over waar je virtueel overheen bent gevlogen en hoe de filmbeelden zijn geschoten. Best interessant. Natuurlijk is hier ook de niet te missen merchandising, waaronder de foto’s die aan het begin zijn gemaakt. Je kunt ze zelf later ook digitaal downloaden dus er is niet veel reden ze hier tegen betaling af te laten drukken. Maar als je het graag wilt als fysieke herinnering, dan kan dat hier dus wel.
Je eindigt waar je begon; in de ruimte op de begane grond met nog meer hebbedingetjes, horeca, maar uiteindelijk ook; de deur naar buiten.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
De reden dat je hier komt is de Flight Experience. De rest is aardig meegenomen, maar goed.
Laat maar zitten
Tja, er is hier niet zoveel om te laten zitten omdat er een grotendeels vaste route met een vaste planning is. Enige om te laten zitten is wellicht de horeca aan het eind. Als je dat dan toch wilt, dan kun je beter naar het EYE Film Museum tegenover het gebouw van This is Holland . Ga je ook naar A’dam LOOKOUT, dan is een drankje en een hapje op zo’n 90 meter hoogte met bijbehorend uitzicht zeker geen slecht idee. Of stap op de pont en duik de Amsterdamse binnenstad in.
Handige tips
Op de website kun je niet alleen tickets boeken maar ook meteen een tijdslot reserveren. Dat kan een wachtrij voorkomen…
Naast This is Holland staat een hoog gebouw (niet te missen) waar sinds enige tijd bovenop A’dam LOOKOUT is gevestigd. Het is een observatieplatform waar je op rond de 90 meter hoogte over Amsterdam en omstreken uitkijkt. Er zijn combinatietickets met korting te koop, en nu je toch in de buurt bent….
Kritische noot
Hoogtepunt van deze attractie is een negen minuten durende vlucht boven Nederland. Ze weten de tijd die je hier doorbrengt echter maximaal op te rekken omdat natuurlijk niemand voor maar negen minuten wil komen en betalen.
Prijs
De entree van Euro 17,50 per volwassene is bepaald geen weggeefprijs. Kinderen tot en met 12 jaar betalen Euro 10,- en online krijgen volwassenen een korting van Euro 1,50. Boek je een combinatieticket met het naastgelegen A’dam LOOKOUT, dan wordt de prijs zeker wat vriendelijker. En wie weet kun je online ergens nog een kortingscode bemachtigen?
Lengte bezoek
This Is Holland geeft zelf aan dat een bezoek ongeveer een uur in beslag zal nemen. De Flight Experience, het hoogtepunt, duurt negen minuten. Vermoedelijk komen de meeste bezoekers niet ver boven of onder het aangegeven uur uit; de vier onderdelen zijn gefixeerd in tijd en even vooraf aanwezig zijn en achteraf nog een klein beetje tijd rondkijken zullen de meesten ook doen. Het is geen locatie om verder uren rond te hangen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca zit in het gebouw maar als je zin hebt in wat te smikkelen kun je ook bij EYE Film Museum naar binnen wandelen. Daar is de horeca vrij toegankelijk en je hebt er behalve koffie, lekkers en meer een gratis extra traktatie: uitzicht over het IJ.
Praktische info/openingstijden
De deuren zwaaien hier elke dag om 10:00 open (of ze worden in ieder geval van het slot gehaald op dat tijdstip), en om 20:00 gaan ze weer dicht. Alleen met enkele feestdagen sluit This is Holland wat eerder en de allereerste dag van het nieuwe jaar slaapt het personeel uit tot 12:00.
Nog meer attracties
Voor een overzicht van andere attracties: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 17 juli 2019