Beeldentuin Mariënheem – Mariënheem

Beeldentuin Mariënheem is een tuin van 3 ha vol met beelden van verschillende kunstenaars. Elk jaar wordt 70-80% van alle objecten vervangen, dus je kunt als je wilt meermalen een bezoek brengen zonder in herhaling te vallen. Vrijwel alle objecten zijn te koop dus mocht je nog op zoek zijn voor de eigen tuin dan heb je kans dat je hier slaagt.

Locatie/bereikbaarheid

De beeldentuin ligt pal naast de N35 en parkeren kan voor de deur. Hoewel de trein vlak langs de achterzijde van de beeldentuin voortraast is het niet mogelijk in Mariënheem uit te stappen. Met de bus is Mariënheem wel bereikbaar vanuit Raalte of Nijverdal.

Nijverdalseweg 20
8106 AC Mariënheem
http://www.beeldentuinmarienheem.nl/

Geschikt voor

Deze beeldentuin barst bijna uit zijn voegen van werk van veel verschillende kunstenaars. In zijn geheel is er vrij veel toegankelijke kunst te zien, maar toch zal een gemiddelde tiener zich hier niet erg thuisvoelen. Het aantal grijze haren ligt ook hier boven het landelijk gemiddelde en dat is niet heel verwonderlijk.

Oordeel

Deze beeldentuin biedt op enkele hectares in een tuinachtige setting heel veel beeldende kunst. De diversiteit is groot en dat betekent als vanzelf dat je kunst tegenkomt die je minder zal aanspreken, maar hopelijk ook objecten die je echt raken. Wel is het ietwat veel van het goede in deze tuin. Je kunt met gemak op een aantal plaatsen gaan staan en in één blik tientallen verschillende objecten zien. Bij elkaar is de tuin een aanrader en verdient het een 8.

Wat ga je doen?

De beeldentuin is ontstaan in 2012 en dus nog niet heel oud. Toch oogt het, dankzij de grote oude bomen die de tuin sieren, veel ouder en dat is wel zo prettig. Al op de parkeerplaats zijn de eerste objecten te zien en dat zal na binnenkomst niet veranderen. Tot in de wc aan toe zijn objecten te zien van veel verschillende kunstenaars en de diversiteit is groot.

Er is in de beeldentuin geen looproute uitgestippeld en eenvoudigweg rondstruinen is een goed idee. Het ruime en open middenterrein nodigt uit om van het ene naar het ander object te lopen en daaromheen, wat meer tussen de bomen, zijn paden te vinden waarlangs uiteraard ook objecten zijn te vinden. Vanaf die paden zijn er ook aardige doorkijkjes op de grote vijver die achterin de tuin ligt.

De beelden zijn niet alleen divers van stijl, maar ook het gebruikte materiaal loopt uiteen; van brons tot natuursteen, keramiek, glas en rvs. Opvallend is het aantal relatief kleine beelden die letterlijk op een voetstuk zijn geplaatst. Wellicht dat het te maken heeft met de verkoopbaarheid; een werkelijk immens beeld heeft uiteraard een dito prijskaartje.

Vlakbij het huis waar de toegang is is een groot terras waar je de bij de entreeprijs behorende koffie of thee kunt nuttigen. Je hebt vanaf daar ook een prachtig uitzicht over het terrein. Heb je zin en tijd, dan kun je daarna een kijkje nemen in de antiekwinkel die pal voor het entreegebouw staat. Het lijkt een gewoon woonhuis maar in drie verdiepingen zijn heel veel woonaccessoires te vinden van uiteenlopende stijlen. Ook als jouw stijl er toevallig niet bij zit is het, of misschien wel juist dan, een kijkje waard.

Handige tips

Mariënheem is geen plaats van groot historisch belang maar de kerk waar je langskomt op weg naar de beeldentuin is een blik binnen waard. Verder kun je vanuit centrum Mariënheem leuke wandelingen maken en in de omgeving zijn een aantal landgoederen te vinden.

Kritische noot

De beeldentuin oogt goed verzorgd maar het aantal objecten is wel ontzettend groot. Vrijwel elke keer als je een object bekijkt zul je in je ooghoeken meerdere andere zien en dat maakt het soms wat onrustig. Ook het open middengedeelte, waar wat grotere objecten zijn geplaatst leidt daar wel een beetje aan. Tot slot zal het sommigen storen dat vrijwel alle objecten te koop zijn, en dus overal prijskaartjes zijn te vinden. Maar wie weet waar je mee thuiskomt…

Prijs

De entree is Euro 8,50 per volwassene, waarbij je bij de start, tussendoor of aan het eind een kopje koffie of thee geserveerd krijgt. Kinderen tot 10 jaar zijn gratis, maar of dat nu de groep is die zich hier het meest thuis voelt… Overigens kan de prijs van dit bezoek behoorlijk oplopen want vrijwel alle objecten zijn te koop en als je hier niet slaagt dan heb je nog een herkansing in de antiekwinkel die voor de beeldentuin is te vinden.

Lengte bezoek

Een rustig rondje met afsluitend een kopje koffie of thee op een terras neemt al snel 1,5 tot 2 uur in beslag. En dat is geen verkeerd besteedde tijd.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de beeldentuin is horeca met koffie, thee, lekkers voor ernaast en verschillende soorten broodjes.

Praktische info/openingstijden

De beeldentuin is van april tot begin oktober elke dag behalve maandag geopend. De deuren gaan om 10:00 open en je mag tot 18:00 blijven rondwandelen of zitten.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 2 augustus 2020