Beeldentuin Witharen – Witharen

Deze beeldentuin in Witharen is in het seizoen gratis te bezoeken en er wordt in de grote tuin van 1,5 ha werk getoond van 1-12 gastkunstenaars en van de eigenaren; Thea Dijkema (keramiste) en Louis van Vilsteren (meubelmaker). De buitenkunst is gemaakt van onder andere keramiek, glas, staal, rvs en is verspreid in de fraaie tuin terug te vinden. In enkele overdekte ruimtes wordt meer werk van Thea en Louis getoond en een aangenaam stukje horeca maakt het hier compleet.

Locatie/bereikbaarheid

Witharen ligt tussen Ommen en Balkbrug. De beeldentuin ligt net iets ten westen van het zeer bescheiden centrum van Witharen, bordjes wijzen de weg.

Witharenweg 24
7738 PG Witharen
https://www.atelierwitharen.nl/

Geschikt voor

Beeldentuinen zijn nu niet de plaatsen waar jongeren juichend naar binnen rennen. Met andere woorden; ook hier is de grijze golf nogal dominant. En dat is ook niet heel erg, alles heeft zo zijn eigen levensfase nietwaar?

Oordeel

Deze beeldentuin heeft een laagdrempelig imago, niet in de laatste plaats door de zeer sympathieke entreeprijs van 0 euro. Ook de opzet met ruimte voor de kunstwerken in een fraaie tuin zijn beslist een pre. Wel valt op dat de objecten die zijn gecreëerd door de eigenaren van de beeldentuin behoorlijk dominant aanwezig zijn. Begrijpelijk, maar voor sommige bezoekers kan het uiteindelijk wel wat “too much” zijn.

Wat ga je doen?

Beeldentuin Witharen is 1,5 ha (voor stadse mensen: 15.000 vierkante meter, dus ca. 1000 stadstuintjes of 300.000 plantenbakken) en bestaat uit een grote tuin waarin beelden her en der staan opgesteld, een grote vijver, een schaapskooi en hooiberg met expositie en, vrij populair hier, horeca met koffie, thee en appeltaart.

Vanaf de parkeerplaats voor auto’s, fietsen en al het andere rollend materieel loop je meteen de tuin in. Je kunt dan linksaf richting terras met bijbehorende koffie en thee, maar ook eerst een rondje wandelen. Over gras, langs borders en al snel bij de fraai aangelegde vijver met zandstrand (helaas niet voor mensen die een duik willen nemen) passeer je vanzelf objecten van diverse kunstenaars en uiteraard van Thea Dijkema, keramiste en mede-eigenaar van de beeldentuin.

Werken zijn doorgaans van keramiek, steen, glas, rvs, cortenstaal of ander weer- en windbestendig materiaal. Gelukkig hangen niet overal letterlijk prijskaartjes aan, maar uiteraard, is er iets waar je ook op valt en waar je hart sneller van gaat kloppen, dan is aanschaf tegen een opvallend redelijke prijs absoluut mogelijk.

Doorwandelend kom je aan de andere kant van de tuin, over gras en door kleine paadjes tussen de bomen, vanzelf bij een folly terecht. Een folly is een bouwwerk dat werkelijk nergens toe dient, hoewel je in dit exemplaar nog zou kunnen schuilen voor harde wind. Het is in ieder geval een alleraardigst decor voor een aantal objecten. Aan de achterzijde van de tuin is overigens ook nog een zitje waar je uitzicht hebt op de achterliggende landerijen met wellicht koeien en een enkele stier.

Naast het woonhuis staat een klein Bakhuis waar een kleine expositie van de vroegere bewoners “De Gebroeders Borger” is te zien. De boerderij stamt uit 1798 en de gebroeders Borger hebben het landgoed in de jaren daarna zelf ontgonnen. Het Museum Bakhuis is aardig om even neer te strijken, maar het is wel een buitenbeentje gezien de aard van de rest van het tentoongestelde.

In de Hooiberg is vooral werk van keramiste Thea Dijkema te zien en in de Schaapskooi is, naast de verkoop van koffie en thee, meubelwerk van Louis van Vilsteren te bewonderen. Deze meubels zijn te koop maar vooral inspirerend om zelf, op maat, iets te laten maken voor het eigen huis. Niet goedkoop, wel gegarandeerd uniek.

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? In de meubelmakerij kan je met hout aan de slag, in het keramiekatelier met klei. Of je daarna mag exposeren is ongetwijfeld afhankelijk van het resultaat, maar wie weet…

Handige tips

Witharen ligt in een gebied waar nog veel meer is te doen. Je kunt hier prima fiets- en wandeltochten maken. Zin in nog iets meer historie van dit gebied? Dan is de Ommerschans een idee. Meer zin in een historisch centrum met allerhande bezienswaardigheden zoals musea, kerken, molens, landgoederen? Dan is Ommen, ten zuiden van Witharen, een goed idee.

Kritische noot

De grootste kritische noot is te maken over het tentoongestelde. Hoewel er elk jaar van een 10-12 gastexposanten werk tentoon wordt gesteld, is het eigen werk van Thea Dijkema, een van de eigenaren van de beeldentuin, wel erg dominant. Het is absoluut verdienstelijk en het kent ook de nodige variatie, maar gaandeweg het rondlopen begint het toch wel op te vallen en wellicht dat het voor sommige bezoekers storend is.

Prijs

De toegang tot de beeldentuin is een zeer sympathieke 0 euro. Gun je de eigenaren toch iets in financieel opzicht, dan kun je dat via de horeca doen of, nogal voor de hand liggend, door een van de kunstwerken te kopen.

Lengte bezoek

Een rustig rondje door de tuin, een kijkje in de schaapskooi en een hapje en drankje voor-, achteraf of tussendoor zal al snel een uurtje of wat in beslag nemen. Samen met een bezoek aan bijvoorbeeld de Ommerschans bij Balkbrug of, naar het zuiden, Ommen, kan er met gemak een mooie dag uit van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er ruimschoots op deze locatie. Het is er niet alleen aangenaam, maar beslist ook een manier voor het echtpaar dat deze beeldentuin runt en hier woont om wat te verdienen. En dat is geen slechte zaak bij een toegangsprijs van nul euro.

Praktische info/openingstijden

De beeldentuin is open van mei tot eind september van donderdag tot en met zondag. Je bent welkom vanaf 11:00 en om 17:00 sluit het hek weer.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer beeldentuinen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 1 oktober 2020