Op Landgoed Anningahof wordt sinds 2004 elk jaar een tentoonstelling van meer dan levensgrote beeldende kunst ingericht. Vooral Nederlandse kunstenaars en werk van 1960 tot nu. Naast de circa 90 buitenobjecten zijn er ook enkele expositieruimten waarin wat kleiner formaat beeldende kunst is te zien. Bij elkaar is het een van de meer bijzondere locaties in Nederland voor dit soort werk.
Locatie/bereikbaarheid
Landgoed Anningahof ligt aan de noordoostzijde van Zwolle en met de auto ben je vanaf afslag Ommen op de A28 via de N340 binnen 500m bij de ingang. Met de bus vanaf Zwolle kun je tot aan de Vechtbrug komen, daarna rest nog een kleine kilometer wandelen.
Hessenweg 9
8028 PA Zwolle
https://www.anningahof.nl/
Geschikt voor
Beeldentuinen zoals deze trekken uiteraard echte liefhebbers. De toegankelijkheid van de meeste objecten is behoorlijk groot dus ook voor minder ingewijden is dit een prima uitje. Ben je een nerd van 17 en samen met je eerste vriendinnetje op zoek naar een niet uit te wissen ervaring, dan wordt het wel een beetje een gok.
Oordeel
Deze beeldentuin steekt ruimschoots boven het gemiddelde uit. Er zijn natuurlijk ook beeldentuinen waar geen entree wordt geheven maar dan zie je meteen de kwaliteit omlaag en het commerciële gehalte steil omhoog gaan. Wel is het zeker zo dat het, omdat het om relatief recente en soms zeer uitgesproken kunst gaat, een je zeker meer aan zal spreken dan het ander. Een dikke 8,5 is een beslist verdiend rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Anningahof bestaat sinds 2004 en elk jaar wordt een nieuwe tentoonstelling opgebouwd. De focus van deze beeldentuin ligt op Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst, van 1960 tot nu. De objecten in de tuin zijn over het algemeen ruimschoots groter dan levensgroot en bepaald imponerend.
Direct bij de ingang zijn enkele overdekte ruimtes te vinden met kunstwerken die, zeker vergeleken met de rest, relatief klein zijn. De diversiteit is echter groot, bijvoorbeeld in de Aaltje Snijdershal wordt werk van soms wel meer dan 20 verschillende kunstenaars getoond. Het naastgelegen Van Welie-Paviljoen is per seizoen doorgaans het domein van één enkele kunstenaar die de kans heeft een aantal kunstwerken in samenhang te presenteren.
In de Hooiberg, waar ook de catering en kassa zijn te vinden, staan ook enkele objecten van diverse kunstenaars. Overigens kun je hier ook terecht voor al je vragen, het echtpaar Anninga dat hier de scepter zwaait helpt je graag. De laatste overdekte ruimte is de Lichthal, die zijn naam beslist waar maakt. Aan drie kanten door glas omgeven is ook hier plek voor meerdere kunstenaars.
Toch, hoe fraai de binnen exposities ook kunnen zijn, de grootste aantrekkingskracht van Anningahof ligt in de buitenruimte. Het landgoed heeft centraal een langwerpige waterpartij waaromheen grasvelden, perkjes met wilde bloemen en bomenrijen zijn te vinden. Verspreid over het geheel staan zo’n 90 objecten van bekende kunstenaars als Armando, André Volten, Shinkichi Tajiri en Cornelius Rogge, maar ook tientallen andere. Het geeft een grote diversiteit en objecten kunnen van brons, kunststof, glas, hout, steen of metaal zijn gemaakt. Verbaas je er dus niet over als je het ene moment tegen iets gemaakt van afvalhout staat te kijken en het volgende moment geblazen glas in de meest uiteenlopende kleuren.
Dieren, zoals gigantische honden, een buitengewoon fraaie liggende olifant of het opvallende, wederom metershoge maar toch aandoenlijke nijlpaard, komen met regelmaat in het vizier evenals mensen in bijzondere setting of, voor het zelfde geld, geheel in glas ingepakt. Aan de andere kant is er ook letterlijk de ruimte voor meer abstract werk.
Na een ronde gemaakt te hebben is het niet zo dat je een totaalbeeld hebt gekregen van alle hedendaagse kunst in Nederland, maar verrast ben je hopelijk op een aantal pekken wel.
Handige tips
De objecten worden niet allemaal jaarlijks vervangen, maar wel voor een groot deel. Het is daarmee een beeldentuin om na een eerste bezoek nog eens langs te gaan. Een seizoenkaart is wel weer wat veel van het goede tenzij je natuurlijk tot over je oren verliefd bent geworden op een kunstwerk. Even informeren naar de prijs hoort in dat geval ook tot de mogelijkheden…
Hoewel er enige binnenruimtes zijn is dit toch echt een goed-weer uitje. Bij mooi weer komen niet alleen de objecten tot hun recht, het nodigt natuurlijk ook uit om op meer plaatsen letterlijk langer te blijven stilstaan of zitten.
Kritische noot
De N340 die hier vlak voor langsloopt geeft helaas behoorlijke geluidsoverlast. Ook de direct omgeving is niet bepaald moeders mooiste. Aan de noordzijde ligt, gelukkig achter een hoge aarden wal, een immens industrieterrein en aan de westzijde ligt de steeds breder wordende A28.
Prijs
In 2020 betalen volwassenen Euro 7,50, kinderen mogen voor Euro 3,- naar binnen. De horeca is hier buitengewoon schappelijk geprijsd; waar kun je nog koffie krijgen voor Euro 1,50?
Lengte bezoek
Een relaxte ronde over het landgoed vergt zo een aangenaam uur. Je kunt dat nog wat verlengen door op het terras neer te strijken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Bij de ingang is een terras waar je met lekker weer prima kunt zitten. Het aanbod is met koffie/thee, frisdrank, wijn en bier bescheiden, de prijs nog meer. Het uitzicht op de tuin maakt veel goed.
Praktische info/openingstijden
De beeldentuin is open elke woensdag tot en met zondagmiddag van 13:00 tot 18:00 in het zomerseizoen dat hier doorloopt tot eind oktober. Kijk voor actuele openingstijden altijd even op de website van Anningahof.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer beeldentuinen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 18 oktober 2020