Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek, officieel “Groesbeek Canadian War Cemetery” geheten, liggen 2619 militairen begraven. Het merendeel is Canadees, maar er liggen ook enkele honderden Britse militairen begraven en daarnaast ook een of enkele uit Australië, Nieuw-Zeeland, Rusland, Nederland, Joegoslavië, Polen en België. Vlakbij deze begraafplaats is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te vinden waar de geschiedenis van de bevrijding van Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt getoond.
Locatie/bereikbaarheid
De begraafplaats ligt aan de noordzijde van Groesbeek, aan de Zevenheuvelenweg. Er is bij de begraafplaats een ruime parkeergelegenheid te vinden en ook de bus stopt voor de deur.
Zevenheuvelenweg 38
6561 ES Groesbeek
https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/7043/groesbeek-canadian-war-cemetery
Geschikt voor
Nog steeds worden graven op deze begraafplaats bezocht door nabestaanden. Daarnaast is het natuurlijk een interessante plek voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verloop van de Tweede Wereldoorlog en de tragische, menselijke kant ervan bijna letterlijk willen aanvoelen.
Oordeel
De begraafplaats heeft een opzet die identiek is aan soortgelijke begraafplaatsen. Daarmee is het indrukwekkend, maar ook wel erg open. Omdat het omliggend gebied ook behoorlijk open is doet het geheel een beetje kaal aan. Toch, indrukwekkend is het zeker en een bezoek zal nog lang in het geheugen blijven hangen.
Wat ga je doen?
De Canadese regering besloot na de Tweede Wereldoorlog niet alle gesneuvelde militairen te repatrieren maar lokaal, dichtbij de plaats waar ze waren gesneuveld, een laatste rustpaats te geven. Echter, de Canadezen die op Duits grondgebied waren gesneuveld werden niet in Duitsland, op voormalig vijandelijke grond, begraven, maar naar Nederland getransporteerd. Een aantal ervan is op deze manier op de Canadese begraafplaats te Groesbeek terecht gekomen.
Op het moment dat je de begraafplaats oploopt passeer je eerst het Memorial. In een wand van natuursteen zijn alle namen van vermiste militairen gegraveerd. Vervolgens kom je op het veld waar links en rechts de rijen graven zich uitstrekken. Wandel er rustig lang en doorheen en vergeet niet bij een aantal te lezen wat er op de grafsteen staat. Zo krijgt degene die er begraven ligt, vaak jong gestorven, een gezicht. Soms zelfs letterlijk, omdat bij sommige graven extra informatie is te vinden. Op de kop van het veld staat het Cross of Sacrifice, een kruis met daarop een metalen zwaard.
Overigens werd de begraafplaats precies 2 jaar na het einde van de oorlog, op 4 mei 1947, door koningin Wilhelmina geopend. Verder is nog bijzonder dat de begraafplaats zo is gelegen dat je vanaf hier Duitsland kunt zien liggen. Elk jaar in juli passeert de Nijmeegse Vierdaagse op de derde wandeldag deze begraafplaats waarbij de meelopende militairen een kleine herdenking organiseren.
Handige tips
De begraafplaats ligt iets ten noorden van Groesbeek en vlakbij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Mocht je dus iets willen combineren dan is dit wel een logische combinatie.
Vergeet niet een aantal individuele grafstenen te bekijken. De naam, maar vooral de jonge leeftijd waarop de meesten zijn gesneuveld maakt op de meeste mensen grote indruk. Bij sommige graven is ook een foto of meer informatie terug te vinden van degene die daar zijn laatste rustplaats heeft gekregen.
Het Pieterpad, etappe Millingen aan de Rijn – Groesbeek, loopt aan de achterzijde vlak langs de begraafplaats. Het bezoek van de begraafplaats is beslist het kleine ommetje waard.
Op 11 november wordt in de landen van het Gemenebest Poppy Day of Remembrance day gevierd. De herdenking vindt plaats op de zondag die hier het dichtst bij in de buurt ligt, meestal de tweede zondag van november. Er verschijnen dan kunststof klaprozen (poppy) op de graven. Eigenlijk is Remembrance day de dag om de wapenstilstand van de Eerste wereldoorlog te vieren (11 nov. 1918 om 11 uur ’s ochtends), maar tegenwoordig worden alle slachtoffers van alle oorlogen daarna ook herdacht.
Kritische noot
De begraafplaats ligt in een open veld en omdat het zelf ook nogal een open geheel is doet het weinig intiem aan. Bijvoorbeeld de Canadese begraafplaats in Holten, midden in het bos gelegen, heeft dezelfde opzet maar is toch heel anders qua sfeer.
Prijs
De begraafplaats is uiteraard gratis te bezoeken.
Lengte bezoek
Met een kwartier tot een halfuur heb je de hele begraafplaats zeker gezien.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Er is op of bij de begraafplaats geen horeca maar even verderop in Groesbeek zeker wel.
Praktische info/openingstijden
De begraafplaats is het hele jaar te bezoeken.
Nog meer begraafplaatsen
Meer begraafplaatsen bezoeken? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 17 juli 2019