Deze Canadese begraafplaats omvat graven van totaal 1394 soldaten die sneuvelden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De Canadese regering had als beleid dat gesneuvelden niet allemaal naar huis werden gerepatrieerd maar in de nabije omgeving begraven. Vlak na het einde van de oorlog werd deze begraafplaats gecreëerd. Veel soldaten die tijdelijk elders waren begraven werden na de oorlog hier herbegraven en het geheel is nog steeds een stukje Canadees grondgebied.
Locatie/bereikbaarheid
Eekhoornweg 10
7451 HR Holten
www.canadesebegraafplaatsholten.nl
Parkeren met auto, bus, fiets, brommer of wat ook voorkomt: huifkar of paard, kan direct voor de ingang. Met de trein kun je uitstappen op station Holten. Vanaf de achteruitgang van het station is het dan weliswaar een paar kilometer wandelen, maar het is beslist geen onaardige wandeltocht. Volg de borden “Canadese Begraafplaats” en je komt er vanzelf.
Geschikt voor
Natuurlijk komen hier, nog steeds, nabestaanden van de hier begraven militairen op bezoek. Ook voor Nederlanders is het een interessante plek vanwege de geschiedenis die hier heel tastbaar wordt. Als je toevallig gewoon met kinderen aan de wandel bent is een kort bezoek helemaal geen slecht idee.
Oordeel
Vooral de omvang maakt het een indrukwekkende begraafplaats. Ook de tiptop verzorging valt hier op. Al met al verdienen de mensen die dit onderhouden een pluim en hoewel je moeilijk kan zeggen dat dit een “uitje” is, verdient deze interessante plek zeker een dikke 8.
Wat ga je doen?
De Canadese begraafplaats op de Holterberg in Holten is een begraafplaats van Canadese soldaten die bij de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland zijn gesneuveld. Het betreft het allerlaatste deel van de oorlog. Opvallend veel van de hier begraven soldaten sneuvelden in de laatste gevechten in deze regio in april 1945. Zelfs tot aan 4 mei aan toe; de dag voor het einde van de oorlog. Totaal liggen hier 1394 soldaten begraven en daarmee is een van de grootste Canadese begraafplaats in Nederland. In Groesbeek is ook nog een heel bekende Canadese begraafplaats te vinden, vlakbij het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Overigens liggen naast Canadese soldaten op de begraafplaats in Holten ook enkele tientallen Britten en enkele Australiërs en een Belg begraven.
Sommige soldaten die hier liggen begraven sneuvelden overigens in Duitsland. Omdat de Canadese overheid niet wilde dat deze op Duits grondgebied werden begraven kwamen sommigen hiervan ook op deze begraafplaats terecht.
In het bezoekerscentrum is een filmzaal ingericht met een film die een goed beeld geeft van de bevrijding van Oost Nederland. Verder zijn er persoonlijke verhalen te lezen van een aantal soldaten die hier liggen begraven. Geen saaie, lange teksten maar persoonlijke, korte, prettig leesbare beschrijvingen waardoor ze echt tot leven komen. Verder is nog meer documentatie te vinden, een wand met decoraties zoals die werden uitgereikt en een kunstwerk genaamd “For all generations” van Annemiek Punt.
Handige tips
De begraafplaats ligt in het bos maar er staan veel planten die mooi in bloei kunnen staan. In het voorjaar, zo rond mei, staan de rododendrons in volle bloei.
Er worden op deze begraafplaats rondleidingen georganiseerd. Kijk op de website van de begraafplaats voor data en tijden en geef je online op.
Een bijzonder dag is hier uiteraard dodenherdenking op 4 mei. Op Kerstavond zetten kinderen van basisscholen uit Holten op alle graven brandende kaarsen. Op de tweede zondag van november is een speciale herdenking in het kader van Remembrance Day.
De begraafplaats ligt op de Holterberg, op de Sallandse heuvelrug en je kunt hier prachtig wandelen en fietsen. Ook is iets meer naar het westen een informatiecentrum van Staatsbosbeheer te vinden.
Kritische noot
Het kan voorkomen dat op mooie zomerdagen wel erg veel wandelaars en toevallige passanten de begraafplaats oplopen. Het doorbreekt wel een beetje de hier passende rust. Doorgaans, als je even geduld hebt, keert de stilte al heel snel terug.
Prijs
De begraafplaats is vrij te bezoeken. Het bezoekerscentrum vraagt geen entree maar wel een vrije gift.
Lengte bezoek
Met een uur heb je zeker genoeg tijd om de begraafplaats te bezoeken en ook uitgebreid rond te kijken in het niet heel grote bezoekerscentrum. Wat korter of langer hier vertoeven kan natuurlijk altijd.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Op ongeveer 700m naar het westen ligt de weg Holten-Nijverdal met voldoende horeca. Je bent hier niet voor niets op de Sallandse heuvelrug en het kan hier behoorlijk druk zijn.
Praktische info/openingstijden
In de zomertijd is zijn de openingstijden 10:00 – 17:00. In de wintertijd zijn de openingstijden woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 16:00. Enkele feestdagen is de begraafplaats gesloten, kijk voor de zekerheid even op de website.
Nog meer begraafplaatsen
Meer begraafplaatsen bezoeken? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 17 juli 2019