Joodse begraafplaats – Muiderberg

Wil je je eens echt verbazen over een begraafplaats? Dan is de Joodse begraafplaats in Muiderberg een aanrader. Natuurlijk is het geen pretpark hier en interesse in de geschiedenis is dringend gewenst, maar dan krijg je ook wat. In de afgelopen eeuwen zijn hier meer dan 45000 Joden begraven. Natuurlijk niet degenen die in de Tweede wereldoorlog in een concentratiekamp zijn omgekomen, hoewel er daar wel een gedenksteen en centraal een relatief bescheiden monument van terug zijn te vinden. Maar vanaf het ontstaan in de 17e eeuw was het, en is het tot vandaag de dag, een begraafplaats voor Joden uit Amsterdam.

Locatie/bereikbaarheid

De Joodse begraafplaats ligt iets ten zuidwesten van Muiderberg. Er is een parkeerplaats aan de overkant van de Googweg tegenover de ingang en de bus stopt iets verderop aan het begin van Muiderberg.

Googweg 6
1399 ER Muiderberg

Geschikt voor

Iedereen die interesse heeft in het Joodse leven en begraafplaatsen in het algemeen. Ben je nog nooit op een Joodse begraafplaats geweest, dan is dit er beslist een die je nooit meer zult vergeten.

Oordeel

Vooral de omvang van deze begraafplaats maakt deze erg indrukwekkend. Daarnaast is de ouderdom beslist bijzonder; in Nederland worden de meeste graven na enkele tientallen jaren geruimd en op die manier de historie uitgewist. Hier zijn stokoude graven tussen de bomen terug te vinden.

Wat ga je doen?

In Nederland bestaan ongeveer 230 Joodse begraafplaatsen, maar eentje zoals in Muiderberg zie je maar zelden. De enorme omvang en ouderdom maken deze begraafplaats heel bijzonder. Hij is tot op de dag van vandaag in gebruik dus er is ook een gedeelte waar nog steeds begrafenissen plaatsvinden.

Loop je over de paden en langs de graven, ga dan op zoek naar namen van bekende Nederlanders. Op deze begraafplaatsen zijn talloze graven te vinden van journalisten, acteurs en actrices, schilders, componisten en niet in de laatste plaats directeuren van allerlei slag en soort.

Het oudste deel van de begraafplaats bevindt zich naast en achter het hoofdgebouw . Tussen de bomen zijn daar her en der plukjes grafstenen te vinden. Achter het hoofdgebouw, in streng gelid en met uitermate sobere aankleding, rijen en rijen grafstenen op een rij. Het is geen wonder dat ook allerlei kleinere dieren hier een goed thuis hebben gevonden.

Op de begraafplaats staan twee rijksmonumenten; het hoofdgebouw en de aula. Ze zijn beide in Amsterdamse school gebouwd. Naast het hoofdgebouw is een monument voor de circa 80.000 Joden die uit Amsterdam zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en in een concentratiekamp het leven hebben gelaten.

Let op de graven waarop stenen zijn gelegd. Dit wordt gedaan door bezoekers die op deze wijze aangeven dat ze de overledene hebben herdacht.

Handige tips

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen waarbij je nog veel meer interessante informatie te horen krijgt. Kijk voor meer info en aanmelden op: https://nihs.nl/rondleiding/data/.

Kritische noot

Dit is natuurlijk geen plek die als “leuk” of “niet-leuk” is te karakteriseren. Maar het is wel een buitengewoon interessante plek om te bezoeken. Ben je dus in de buurt…

Prijs

De begraafplaats is zonder kosten te bezoeken.

Lengte bezoek

Je kunt hier met gemak een halfuurtje ronddwalen. Natuurlijk kan een korter bezoek altijd, maar alleen al gezien de omvang van de begraafplaats is het geen bezoek dat maar 5 minuten zal duren.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Van horeca of overnachten is op deze plek natuurlijk geen sprake, maar Muiderberg is dichtbij en daar is het nodige te vinden.

Praktische info/openingstijden

In principe is de begraafplaats vanaf 09:00 in de ochtend open. Uitzondering zijn sommige bijzondere Joodse dagen. Kom je toevallig wat voor 9 uur in de ochtend, dan word je niet van het terrein gejaagd.

Nog meer begraafplaatsen

Meer begraafplaatsen bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 15 december 2019