Historisch Centrum Meppel

In het Historisch Centrum Meppel is een steeds wisselende tentoonstelling over een specifiek historisch onderwerp betreffende Meppel te zien. Daarnaast is het archief van Meppel er ondergebracht.

Locatie/bereikbaarheid

Historisch Centrum Meppel is te vinden naast molen de Vlijt:
Sluisgracht 21/22
7941 BW Meppel
www.oudmeppel.nl

Geschikt voor

Alle geïnteresseerden in de historie van Meppel.

Oordeel

Bij elkaar is het vooral voor echte Meppelaren interessant en afhankelijk van de tentoonstelling zullen ze vast een hoog of laag cijfer scoren. Voor buitenstaanders zullen de meeste exposities en onderwerpen weinig bellen doen rinkelen. Al met al een 7 voor de lokale bevolking, voor buitenstaanders is er geen rapportcijfer te bedenken.

Wat ga je doen?

De term “Historisch centrum Meppel” kan je al helemaal op het verkeerde been zetten, omdat daarmee niet het oude centrum van Meppel wordt bedoeld maar een kenniscentrum over de geschiedenis van Meppel. Het is sinds 2004 gevestigd in de oude molenaarswoning uit 1858. Een keer of 3-4 per jaar wordt een tentoonstelling georganiseerd zoals bijvoorbeeld een tentoonstelling over alle branden die Meppel hebben geteisterd. Waarbij overigens opvalt dat wel erg veel leegstaande panden in vlammen zijn opgegaan. Je zou er bijna wat van gaan denken.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Buiten en op de website staat aangekondigd welke expositie er is. Dat kan dus een enorme aanrader zijn, maar evengoed een enorme “Laat maar zitten”… En ook als je uitgebreid het archief van Meppel in wil duiken ben je hier aan het goede adres.

Laat maar zitten

Wees kritisch op de lopende tentoonstelling. Het is eigenlijk altijd een heel specifiek onderwerp rondom Meppel en als je dat toevallig geen snars interesseert kun je beter een andere keer terugkomen.

Handige tips

Op de website oudmeppel.nl is een grote collectie foto’s en gedigitaliseerde uitgaven van het Kwartaalblad van de Stichting Oud Meppel te vinden die doorzoekbaar zijn. Daarnaast is de genealogie van een aantal familienamen door te kijken en ook het Gravenarchief van de Algemene Begraafplaats Meppel hier ondergebracht. Al met al is het dus een website met online heel wat mogelijkheden door de geschiedenis van Meppel heel te zoeken.

Kritische noot

Voor een pand van een dergelijke omvang is de tentoonstellingsruimte, waar bezoekers toch vooral voor komen, wel erg aan de bescheiden kant.

Prijs

Met een prijs van één hele euro is de toegangsprijs met recht bescheiden te noemen. Het aanbod ligt daar wel mee in lijn; je hebt zomaar kans op een tentoonstelling van beperkte omvang waar toevallig ook je interesse totaal niet naar uitgaat. Voor de deur kun je echter altijd nog beslissen wel of niet naar binnen te lopen.

Lengte bezoek

Dit is geen plek om uren te dwalen, ook niet een uur, maar eerder een aardig kwartiertje. Of korter als je snel bent. Duik je de bibliotheek of het archief in, dan kan dat natuurlijk een ander verhaal worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het centrum is er weliswaar koek en zopie voor de vrijwilligers, maar bezoekers moeten hun heil verderop in Meppel zoeken. Het centrum is echter op nog geen 5 minuten lopen dus dat moet verder geen probleem zijn.

Praktische info/openingstijden

Donderdagochtend 10:00 – 12:00 (bezoek bibliotheek en archief)
Donderdag, vrijdag en zaterdag: 13:00 – 17:00 (ook bezoek aan de tentoonstelling).

Meer…

Nog een ander bezoekercentrum bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 9 september 2019