Texelse Bierbrouwerij – Oudeschild (Texel)

Als je op Texel bent kun je het eigenlijk niet missen; het bier dat op het eiland wordt gebrouwen en verkocht in zo’n beetje elk café, restaurant en supermarkt. In de Texelse Bierbrouwerij kun je het hele proces van het maken van bier komen bekijken. De Texelse Bierbrouwerij is in het segment speciaal bieren behoorlijk groot maar nog net zo klein dat het allemaal goed behapbaar en charmant is. En mocht het toevallig een dagje slecht weer zijn, dan is dit helemaal een prima uitje.

Locatie/bereikbaarheid

De Texelse Bierbrouwerij is gevestigd tussen Den Burg en Oudeschild langs de Schilderweg.

Schilderweg 214 b
1792 CK Oudeschild
https://www.texels.nl/

Geschikt voor

Dit uitje is geschikt voor jong en oud. Grappig genoeg wordt op de website van de brouwerij gevraagd of je 18 of ouder bent, maar als je zes jaar bent ben je toch van harte welkom bij de rondleiding. Alleen krijg je als zesjarige aan het eind geen proefplankje met bier.

Oordeel

Een bezoek aan de bierbrouwerij is een uitje, net even anders dan de andere op Texel. De schaal is precies goed; niet zo klein dat er bijna niets te zien en te doen is, niet zo groot dat je er letterlijk “in verzuipt”. Wel zijn ze hier wel heel ernstig geroutineerd. Bij elkaar verdienen ze een goed rapportcijfer: 7,5.

Wat ga je doen?

De Texelse Bierbrouwerij is nog geen oude brouwerij. Ze is pas opgericht in 1999, enige turbulente jaren daarvoor niet meegerekend. In 20 jaar tijd is de hoeveelheid bier van duizenden liters gestegen naar miljoenen liters. Om precies te zijn meer dan 4 miljoen. Nu is dat voor een brouwer als Heineken, Grolsch of Bavaria nog peanuts, maar voor een brouwerij van speciaalbieren blaas je dan toch een aardig deuntje mee. De bekendste soort is Skuumkoppe, maar er zijn inmiddels een dozijn varianten waarvan sommige seizoensbieren zijn.

Er wordt voor de rondleiding verwacht dat je ruimschoots op tijd aanwezig bent maar de intake kan rustig in seconden worden geteld in plaats van in minuten. Het is echter geen straf hier met mooi weer buiten op het terras of met slecht weer binnen in een behoorlijk sfeervol café te wachten. Het hele complex verdient geen schoonheidsprijs maar binnen is het netjes omgebouwd.

De rondleiding start met een korte film en uitleg over hoe bier wordt gemaakt. Aardig verhaal, maar ben je toevallig al eens in een andere bierbrouwerij geweest en heb je opgelet, dan zul je niets nieuws horen. Heb je het nog niet eerder gehoord, dan hierbij het antwoord op de eerste vraag die aan het publiek wordt gesteld: het grootste ingrediënt van bier is…water. En ban daarover romantische gedachten maar uit je hoofd, want dat water komt gewoon uit de Noord-Hollandse duinen. De andere ingrediënten verklappen we hier niet, daarvoor moet je maar zelf met de rondleiding meedoen.

Het tweede deel van de rondleiding gaat naar de productielijn waar bier in flesjes en fusten wordt gedaan. Het lawaai moet je voor lief nemen, maar het blijft toch een fascinerend gezicht hoe een echte fabriek met echte fysieke producten werkt. Zeker voor bezoekers die hun dagelijkse werk slijten achter een bureau en computer kan dit een verrassende ervaring zijn. Stapsgewijs wordt uitgelegd wat de functie is van het brouwhuis met de koperen ketels, de vergistingsruimte, de lagerruimte en de bottelarij. Het verhaal erg goed te volgen zodat je niet in raadselen eindigt.

Tijdens de rondleiding is ook interessant om te horen wat ze doen met afvalproducten. Zo wordt een gedeelte van het afval aan een welbekende fabrikant geleverd die er wat kruiden aan toevoegt en het vervolgens als kipbouillon verkoopt. Ander afval wordt aan plaatselijke boeren gegeven die hun schapen ermee bijvoeren. Het is dan wel interessant dat, als ze dit niet snel genoeg doen, deze schapen voor de tweede keer van hun leven lam worden.

De flesjes worden vlak voordat ze opnieuw gevuld gereinigd. Dan blijkt wel eens dat er flesjes van een concurrerend biermerk zijn binnengekomen. Ze maken er hier geen probleem van. Of zoals ze zelf zeggen; dan vullen wij ze eens een keertje met echt bier.

De baas van Texels bier, Heineken en Bavaria hebben met elkaar afgesproken in een bar in Noordwijk. De baas van Heineken bestelt uiteraard een Heineken biertje, de baas van Bavaria een biertje uit zijn stal. Vervolgens bestelt de baas van Texels bier een cola. De verbazing bij de andere twee is groot. “Waarom bestel jij een cola?” willen ze graag weten. “Wel,” zo antwoord de baas van Texels bier, “Als jullie geen bier drinken, dan drink ik het ook niet”

Voor de bedrijfskundigen onder ons is wellicht nog een interessant weetje dat bij Texels brouwerij zo’n 80 man/vrouw werken. Maar slechts 10 ervan werken echt aan de productielijn. De rest werkt in of aan marketing, restaurant, administratie, sales en noem maar op. Die verhouding is toch vrij bijzonder; dat voor het echte productieproces maar zo weinig mensen nodig zijn. Kom je echter in de productielijn dan zie je de reden; heel veel machines en robots doen het werk en de werknemers die hier rondlopen zijn er vooral om kleinere problemen op te lossen.

Handige tips

Boek op tijd online voor een rondleiding. Het kan best druk zijn en zomaar langsrijden, fietsen of wandelen en denken dat je meteen kan aansluiten bij een rondleiding is geen goed idee. Bovendien zijn sommige rondleidingen in het Nederlands en sommige in het Duits.

Je kunt tegenwoordig naar het schijnt alleen al in Nederland op 100 plaatsen een bierbrouwerij bezoeken. En je voelt hem al aankomen; het verhaal hoe bier wordt gemaakt, wat er voor nodig is en vervolgens de productiehal bekijken waar het bier in de flesjes wordt gedaan…na een paar keer weet je het wel. De Texelse Bierbrouwerij is net zo groot dat het nog allemaal niet heel grootschalig is en dus best leuk. Maar de lol van dit soort uitjes gaat er een keer vanaf.

Kritische noot

De rondleidingen zijn een geoliede machine. Iets te geolied misschien wel; de standaard riedels bij onder andere binnenkomst geven je wel een beetje het gevoel dat je nummer 1.173.528 bent. En wie weet is dat ook wel zo, maar de kunst is natuurlijk dat niet te laten blijken.

Meteen bij de intake krijg je als presentje per persoon een Texels bierglas. Best mooi, maar ook best onhandig want je zit/loopt er letterlijk de hele rondleiding mee. Je ziet dan ook velen weer naar hun auto lopen om de glazen weg te brengen. Handiger zou zijn om de glazen na afloop te geven. Maar ja, dat is vast weer net wat extra werk voor het personeel…

Vergeleken met

Er zijn genoeg brouwerijen in Nederland waar je op bezoek kunt. Vergeleken met bijvoorbeeld de Heineken Experience is de Texelse Bierbrouwerij best charmant. Heb je al een paar keer het proces van het maken van bier gezien, dan begint het zich wel een beetje te herhalen.

Prijs

Volwassenen betalen voor de standaardrondleiding inclusief proeven achteraf Euro 12,50. Kinderen/jongeren van 6 t/m 17 betalen Euro 6,- maar krijgen na afloop vanzelfsprekend fris, koffie of thee. Tot en met 5 jaar is de entree gratis, maar of het voor die leeftijdscategorie een verstandig uitje is…

Lengte bezoek

De rondleiding duurt 45 minuten. Je wordt 15-30 minuten vooraf verwacht en aan het eind word je in het café geparkeerd met een proefplankje. Of als je wilt alcoholvrije koffie, thee of fris. Daar kun je als je wilt natuurlijk zeker een extra versnapering aan toevoegen. Vinden ze helemaal niet erg of gek. Bij elkaar ben je hier dus zo een paar uur onder de pannen, en als je wilt of het weer is toch beroerd, nog wel wat langer.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De bierbrouwerij heeft een eigen café. Klinkt logisch niet? Overnachten kan niet direct tussen de ketels, maar op de rest van Texel zijn er meer slaapplaatsen dan inwoners te vinden dus dat zal geen problemen opleveren.

Praktische info/openingstijden

Rondleidingen beginnen op verschillende tijdstippen, doorgaans zo rond een uur op 11:00. Op een paar dagen/tijdstippen per week is er een uitgebreide rondleiding met extra versnaperingen voor- en achteraf. Op de website van de brouwerij is er alles over te vinden. Check de tijden en mogelijkheden dus gewoon even op: https://www.texels.nl/

Nog meer bierbrouwerijen

Een overzicht van bierbrouwerijen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020