Nationaal monument MH17 – Hoofddorp

Niet leuk, wel indrukwekkend. De herdenkingsplaats van de MH17 is een bezoek waard. Voor het geval er niet direct een bel rinkelt; de MH17 was het vliegtuig met voornamelijk Nederlandse, Maleise en Australische passagiers dat in juli 2014 boven de Oekraïne werd neergeschoten. In de Oekraïne was toen een halve burgeroorlog aan de gang en is hoogstwaarschijnlijk per vergissing niet een militair vliegtuig neergehaald, maar de MH17.

Locatie/bereikbaarheid

Het Nationaal monument MH17 ligt in Park Vijfhuizen, een beetje ten noorden van Hoofddorp langs de N205. Met de auto is het prima bereikbaar. Met het OV kun je naar Vijfhuizen, vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het dan nog wel 1 km lopen.

Vijfhuizerweg (achter nummer 805)
2141 CP Vijfhuizen
http://www.monumentmh17.nl/

Geschikt voor

Nabestaanden en vrienden van de slachtoffers van de ramp zullen deze gedenkplaats zeker weten te vinden. Maar ook zonder persoonlijke relatie is het de moeite waard. Voor opgroeiende kinderen hoeft het geen lang bezoek te zijn om ze te laten voelen wat hier nu eigenlijk aan de hand is.

Oordeel

Hier rondlopen, ook als je niet direct familie bent van een van de slachtoffers, is best aangrijpend. Bij verschillende van de aangeplante bomen zijn persoonlijke herinneringen te zien en daardoor komt het leven van de zeer in leeftijd en achtergrond zeer uiteenlopende slachtoffers indringend in beeld. Geen rapportcijfer hier, maar wel een aanrader.

Wat ga je doen?

Niet leuk, wel indrukwekkend. De herdenkingsplaats van de MH17 is een bezoek waard. De MH17 is de vluchtcode van een vliegtuig van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 boven de Oekraïne werd neergeschoten. Het geheel is in de vorm van een lint vormgegeven met in het midden een amfitheater. Voor elk van de 298 overleden passagiers is een aparte boom geplant. Ze liggen hier overigens niet begraven. Centraal is een kunstwerk geplaatst waarin de namen van alle slachtoffers zijn gegraveerd. De opening in het staal dat de achterwand vormt wijst in de richting van de vlucht van MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

De nabijheid van Schiphol, vanaf deze herdenkingsplaats zijn vaak opstijgende en landende vliegtuigen te zien, maakt dat de hele affaire extra gaat leven. Al met al is deze gedenkplaats, ook zonder dat je direct of indirect met de ramp te maken hebt gehad, een bezoek zeker waard.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Bij elkaar is het niet gigantisch groot dus deze locatie kun je met gemak in zijn geheel zien zonder daar de dag aan te besteden. Het is dus best slim om dit te combineren met iets anders in de buurt; een stadswandeling in Haarlem, een museumbezoek in die stad. Of een beetje doorrijden en dan aan zee gaan uitwaaien bij Zandvoort of Bloemendaal aan Zee.

Laat maar zitten

Deze plek kan een flinke wissel trekken op je emotie. Dus als je al van streek raakt van een gewone begrafenis, een film op NET5 of een donatieverzoek voor een hondje in een asiel, dan kan deze plaats misschien iets te aangrijpend worden.

Handige tips

Eerst uitgebreid rondwandelen langs de rijen en rijen met bomen geeft al meteen een gevoel van de omvang van de ramp. Daarna een kijkje nemen bij het gedenkteken en gaan zitten in het amfitheater maakt het gevoel compleet.

Kritische noot

De Polderbaan ligt op nog geen kilometer afstand waardoor de associatie met vliegen en vliegverkeer op deze plek mooi wordt opgeroepen. Aan de andere kant, het monument ligt dus in de Haarlemmermeerpolder en een niet gering aantal mensen vinden dit het lelijkste stukje Nederland. Buiten het Nationaal Monument MH17 kom je daar onontkoombaar in terecht.

Prijs

Een bezoek is (uiteraard) gratis. Wil je een donatie doen voor het onderhoud dan kan dat hier: http://www.monumentmh17.nl/doneer. Het is goed om te bedenken dat het hele Nationaal Monument MH17 tot stand is gekomen via donaties van overheid, bedrijfsleven en particulieren.

Lengte bezoek

Tja, het zal duidelijk zijn dat direct nabestaanden hier wellicht uren zullen blijven. Als minder direct betrokkene is een halfuur tot een uur, of als je erge haast hebt een kwartier, voldoende.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij het monument is geen horeca, maar in Vijfhuizen waar het tegenaan ligt zeker wel. Ook in het ietsje verderop gelegen Haarlem of Hoofddorp is horeca genoeg te vinden.

Praktische info/openingstijden

Dit Nationaal monument is altijd te bezoeken, hoewel midden in de nacht wellicht toch niet de bedoeling is en ook wel een beetje spooky kan zijn.

Meer…

Nog meer bijzondere locaties bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 maart 2020