Vliegveld Rotterdam The Hague Airport – Rotterdam

Vliegen vanaf of vliegtuigspotten op Rotterdam The Hague Airport.

Vliegveld Rotterdam The Hague Airport is een typisch no-frills vliegveld. Het past wat dat betreft prima bij Rotterdam. Feitelijk bestaat de terminal uit één langgerekte doos waar aan de ene kant de vertrekhal met balies zit en aan de andere kant het aankomst gedeelte. Op de verdieping zit een fors restaurant en een observatiedek.

Nachtvliegen doen ze hier in principe niet, dus vanaf 07:00 ’s ochtends start het vliegverkeer tot laat in de avond. Voordeel is dat je als passagier geen volstrekt idiote vertrektijden hebt op dit vliegveld. Toch heeft dit vliegveld ruim 1,5 miljoen passagiers per jaar en is dus bepaald geen kleintje. Het is daarmee het derde vliegveld van Nederland, achter Schiphol en Eindhoven Airport.

Locatie/bereikbaarheid

Het vliegveld ligt vlakbij de A13 en is met de bus goed bereikbaar vanaf Rotterdam CS.

Geschikt voor

Iedereen die op vakantie wil met het vliegtuig en toevallig een bestemming die hier door een vliegtuigmaatschappij wordt aangeboden. Maar het is ook geschikt om zomaar even een kijkje te nemen. Het observatiedek is best geinig en daar zullen kinderen van allerlei leeftijden zich hier best vermaken. Voor echte vliegtuigspotters is hier minder te beleven; de meeste normale vliegtuigmaatschappijen vliegen met bepaald geen bijzondere modellen. Alleen het zakelijk vliegverkeer zou nog voor een kleine verrassing kunnen zorgen, hoewel je ook daarvoor beter naar Maastricht kunt afreizen op het moment dat de TEFAF daar gehouden wordt.

Oordeel

Stel dat je wil vliegen en de bestemming van je keuze is te vinden op dit vliegveld, dan is dit een absolute aanrader. Ten opzichte van Schiphol gaat alles veel sneller en je hebt geen versleten schoenen tegen de tijd dat je in het vliegtuig zit. Grootste probleem op dit vliegveld is eigenlijk het beperkte aantal bestemmingen. Voor vliegen is dus het oordeel een dikke 8, mits de gewenste bestemming wordt aangeboden. Voor vliegtuigspotters of zomaar passanten is het een aardige bestemming.

Wat ga je doen?

Vliegen of vliegtuigspotten. Je kunt hier ook terecht voor alleen een hapje en drankje, maar de vraag is wie daarvoor speciaal naar deze locatie rijdt. 

Vliegtuigspotten is overigens dynamischer dan het vertrekbord doet vermoeden. Er is namelijk ook nogal wat recreatieverkeer met kleine Cessna’s en soortgelijke vliegtuigen. De vermenging van dit type vliegtuigen met de grote Boeings is een grappig gezicht. Daarnaast vertrekken ook een aanzienlijk aantal zakelijke vluchten vanaf dit vliegveld, en dat zijn vliegtuigen die lang niet overal en zeker niet van redelijk dichtbij zijn te zien. Tot slot zijn hier ook lesvliegtuigen en vliegtuigen/helikopters van politie en leger te spotten.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het is een superpraktisch vliegveld met korte inchecktijden en het terugkeren gaat ook supersnel en simpel. Je kan na de landing zomaar binnen 5 minuten met koffer en al buiten staan. Wel is het zo dat de bestemming van je keuze vanaf dit vliegveld moet vertrekken. Eindhoven Airport is wat dat betreft een flinke jas groter en ook daar geniet je van dezelfde snelle instap- en terugkeer tijden. Schiphol is wat dat betreft van een andere categorie; heel veel bestemmingen maar wel met bijbehorende drukte, grootte en wachttijden bij douane en bagage.

Vliegen of niet vliegen, het observatiedek is een aanrader. Even de trap op, restaurant door en je loopt zo op de eerste verdieping naar een groot terras dat goed uitzicht biedt op het platform. Omdat passagiers met bussen worden aan- en afgevoerd richting vliegtuigen is er een behoorlijke dynamiek.

Laat maar zitten

Voor het geval dat u denkt: ik ga extra vroeg naar de luchthaven, kan ik lekker shoppen. Gewoon. Niet. Doen. Het is geen Schiphol, dus ook als u extreem laat incheckt heeft u alsnog alle tijd om alle winkels (een handjevol) op de luchthaven te bezoeken.

Handige tips

Er is een hotel een paar honderd meter van de luchthaven die arrangementen aanbiedt in de vorm van nacht slapen + auto parkeren gedurende de hele vakantie.

Bedenk ook dat op dit vliegveld geen slurfen zijn van de terminal naar het vliegtuig. Je wordt met een bus van de terminal naar het vliegtuig gebracht, maar daar kun je wel eens buiten in de rij moeten wachten. Met een zonnetje en 20 graden geen probleem, maar bij regen of ander slecht weer geen pretje.

Kritische noot

Het gebouw ziet er aan de buitenkant nog uit zoals het oorspronkelijk is gebouwd. Ook de voorzijde oogt wat betreft wegen en voetpaden rommelig. Omdat het verder een zeer overzichtelijk vliegveld is is het praktisch geen probleem, maar het geeft het geheel weinig grandeur. Misschien past het wel het best bij Rotterdam, maar vergeleken met het nieuwe treinstation van Rotterdam CS, dat toch bijzonder fraai is uitgepakt, zou dit hier toch ook wel enige upgrading verdienen. Zelfs de giraffen in Blijdorp hebben een (heel veel) mooier onderkomen.

Prijs

Bezoek is natuurlijk gratis, eten/drinken heeft voor luchtvaartbegrippen een redelijk prijsniveau. Voor parkeren moet wel worden betaald en ga je vliegen, tja…voor niets stijgt hier ook alleen de zon op.

Lengte bezoek

De meeste passagiers zullen hier zo kort mogelijk willen vertoeven, en dat is op dit vliegveld een stuk beter haalbaar dan op Schiphol. Daar heb je soms meer looptijd dan vliegtijd zo lijkt het.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is genoeg horeca in de terminal te vinden. Overnachten kan in het Best Western Rotterdam Airport hotel vlakbij, deze heeft ook een shuttle service.

Praktische info/openingstijden

Het vliegveld is in principe altijd geopend. In de nacht zijn er in principe geen vluchten tenzij het een noodgeval betreft.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer bijzondere locaties? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 1 april 2020