Westerbork Synthese Radio Telescoop

Naast kamp Westerbork gelegen complex van radiotelescopen. Er staan er 14 op een rij en de totale lengte is 2,8 kilometer. Groot dus! Het is in 1971 in gebruik genomen en wordt nog steeds gebruikt. Heb je een goed voorstel voor onderzoek dan mag je het indienen en wie weet…

Locatie/bereikbaarheid

De Westerbork Synthese Radio Telescoop, of zoals deze ook wel wat korter wordt genoemd: Radiotelescoop Westerbork, is gek genoeg niet dichtbij Westerbork (10km) gelegen maar vlakbij Hooghalen (1,7km). Het ligt pal naast Kamp Westerbork en je kunt ook parkeren op het parkeerterrein van het herdenkingscentrum van dit kamp. Omdat je met de auto niet dichtbij de radiotelescopen mag komen wacht je daarna een wandeltocht van een kleine 2,5 kilometer. Wandel richting Kamp Westerbork, je komt dan vanzelf bij de radiotelescopen.

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
https://www.astron.nl/

Geschikt voor

Tja, als je geïnteresseerd bent in astronomie is dit best wel een indrukwekkend gezicht. De meesten zullen dit zien als ze op bezoek gaan bij Kamp Westerbork omdat het strak tegen elkaar aan is gelegen.

Oordeel

Er zullen weinig mensen zijn die speciaal voor deze 14 radiotelescopen speciaal naar Westerbork afreizen. Bovendien, als je er als amateur meer wilt weten dan is de Radiotelescoop bij Dwingeloo veel interessanter. Deze ligt niet heel ver hiervandaan. Alles bij elkaar vanwege het bijzondere plaatje een 7-entje, het doe-gehalte krijgt hier een 1.

Wat ga je doen?

Waarschijnlijk ga je naar het naastgelegen Kamp Westerbork. Vanaf het parkeerterrein kun je al slingerend door de bossen je kennis over het heelal opfrissen of uitbreiden via een aantal informatieborden.

Om de werking van de telescopen te illustreren zijn langs het wandelpad twee schalen op grote afstand tegenover elkaar geplaatst. Ga je bij de ene schaal op de juiste plaats staan en je begint met praten, dan kan een ander bij de andere schaal je moeiteloos verstaan. Kinderen vermaken zich er prima mee, maar ook sommige volwassenen zijn nog verrast van dit effect.

Overigens staan de 14 telescopen niet voor niets zo netjes op een rij, met een totale lengte van 2,8 kilometer. Door radiosynthese, vandaar de naam van deze installaties, is het mogelijk er één geheel van te maken. Je hebt dan een radiotelescoop met een doorsnede van 2,8 kilometer, en daar zijn er niet zoveel van op de wereld.

Wat wordt hier gedaan? De naam zegt het al radiogolven opvangen. Met andere woorden; als er buitenaards leven bestaat; weten zij het hier als eerste… In afwachting daarvan wordt er ondertussen ook onderzoek gedaan naar andere sterrestelsels, zonnewind en alle andere fenomenen buiten ons aarde, die op de schaal van het heelal toch maar heel ieniemienie is. Elke ster straalt namelijk radiogolven uit, en die zijn hier dan op te vangen.

Overigens bestaat dit complex al sinds 1970, dus het is al zo’n 50 jaar in gebruik. Ondertussen is vrijwel elk onderdeel dan ook vervangen, maar in essentie is het nog steeds hetzelfde idee dat maakt dat dit toch een bijzondere radiotelescoop is.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Wil je iets meer weten over het heelal en de radiotelescopen, ga dan niet met de bus van het parkeerterrein naar Kamp Westerbork, maar ga wandelen. Langs het wandelpad staan allemaal informatieborden die te maken hebben met de radiotelescopen. Vlak voor het eind van het wandelpad, je hebt dan al een mooi zich op de lengterichting van de 14 radiotelescopen, staat nog wat meer informatie over het ontstaan en het huidige onderzoek.

Laat maar zitten

Tja, wat valt hier te laten zitten?

Handige tips

Vanaf de parkeerplaats is een wandelpad richting Kamp Westerbork. Onderweg zijn echter helemaal niet onaardige informatieborden te vinden over het heelal. Voor opgroeiende kinderen best aardig om letterlijk steeds even bij stil te staan.

Kritische noot

De 14 radiotelescopen op een rij vormen werkelijk een imposant gezicht. Het is jammer dat je er als bezoeker verder niets mee kunt. Behalve een informatiebord lezen dan.

Vergeleken met

De Radiotelescoop Dwingeloo, hoewel dat er maar eentje is, is uiteindelijk een stuk interessanter. Er is nog een park, van wat recenter datum, te vinden bij Buinen (wat meer naar het Noorden in Drenthe, naast Borger): LOFAR. Ook dat vergt echter nogal wat voorstellingsvermogen omdat dat bestaat uit een aantal ontvangers die in een groot gebied plat op de grond liggen.

Prijs

Kijken kost niets!

Lengte bezoek

Tja, zoals hierboven al aangegeven; de meeste mensen zullen een blik op de Radiotelescopen werpen als ze op weg zijn naar Kamp Westerbork of daar rondlopen. Erg veel extra tijd hoef je er niet voor in te ruimen, denk meer aan minuten dan aan uren. Een paar mooie foto’s scoren kan hier wel heel goed, dat zou nog wel eens de meeste tijd kunnen vergen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachten is er op het complex niet bij. Dat geldt ook voor het naastgelegen Kamp Westerbork. Wc’s zijn er dus ook niet. Deze zijn te vinden in het herinneringscentrum van Kamp Westerbork bij het parkeerterrein.

Praktische info/openingstijden

De radiotelescopen staan op een terrein met er omheen wandelpaden die openbaar terrein zijn. Je kunt er dus het hele jaar terecht.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 29 april 2019