Meppelerbos – Meppel

Twee spoorlijnen, een provinciale weg en de snelweg A32 die het doormidden snijdt. En toch is het Meppelerbos helemaal geen onaardig gebied om te wandelen. Voor de rust hoef je het niet te doen maar dit bescheiden bos is niet helemaal aangeharkt en dat maakt het wel zo charmant.

Locatie/bereikbaarheid

Het Meppelerbos ligt aan de Noord-oostzijde van Meppel. Met de fiets ben je er vanuit centrum Meppel in een paar minuten, lopen duurt iets langer en kom je met de auto dan kan die vlakbij worden geparkeerd.

Geschikt voor

Iedereen die van een klein wandelingetje houdt. Ook hondenliefhebbers weten dit bos maar al te goed te vinden.

Oordeel

Het is absoluut geen “bos” zoals je ze in andere delen van Nederland kunt vinden, maar voor een ommetje best leuk en zeker de lokale bevolking maakt er druk gebruik van. Het is beslist geen omweg waard, maar als je er toevallig bent en zin hebt in een wandelingetje dan is het toch een aanrader. Alles bij elkaar een kleine 7.

Wat ga je doen?

Het Meppelerbos is bepaald geen Veluwe maar eerder een groot uitgevallen postzegel die ook nog wordt doorsneden door de A32. Toch is het helemaal niet onaardig en dat komt mede omdat het niet is “aangeharkt”. Weliswaar loopt er een betonnen fietspad door het oostelijk gedeelte van het bos maar het grootste gedeelte van de paden is redelijk natuurlijk. Soms zijn de bospaden wat breder omdat ze ook gebruikt worden door materieel om het bos te onderhouden maar er zijn ook smalle paadjes die er best een beetje spannend uitzien.

Tegenwoordig dient het bos in natte tijden ook als waterberging. Je bent dus gewaarschuwd, in sommige tijden is zaak een zwembroek mee te nemen. Naast veel mensen die dit bos als een hondenuitlaatplek gebruiken is het ook buitengewoon geschikt voor een speurtocht. De kans dat je kinderen hier definitief kwijtraakt is niet groot maar let toch wel een beetje op bij kleinere kinderen vanwege de watertjes die tussen het groen opduiken.

Handige tips

Verdwalen is hier eigenlijk zo goed als onmogelijk, maar sommige paden lopen dood of eindigen bij een weg terwijl je eigenlijk een rondwandeling had willen maken. Met andere woorden; hou de route die je wilt lopen toch een beetje in de gaten.

Kritische noot

Een grote wandeltocht maken kan hier eigenlijk niet en het geluid van auto’s en treinen dringt nogal door in het bos. Dat geeft wel een beetje vreemde ervaring; als je je oren dichtstopt lijkt het of je een spannend gebied inloopt, doe je je oren open dan denk je dat je in de Randstad bent aangeland.

Ook heel jammer is dat je niet onder de A32 door van het een in het andere gedeelte van het bos kunt komen. Wil je dat, dan moet je via een fietspad de A32 oversteken en vervolgens aan de andere kant het Meppelerbos weer induiken.

Prijs

Het bos wordt inclusief bomen, bruggetjes, paden etc etc., helemaal gratis ter beschikking gesteld.

Lengte bezoek

Dit bos leent zich voor een ommetje van een kwartier maar het is vast ook mogelijk een uurtje rond te dwalen, maar dan heb je ook echt wel elk pad gezien. Ga je bij goed weer met je ogen dicht in het gras liggen dan kon het nog wel eens een veel langer bezoek worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het bos is het vast mogelijk illegaal te overnachten, horeca is afwezig. In het nabijgelegen Meppel zijn horeca en zachte bedden genoeg te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het bos is het hele jaar te bezoeken. Bij grote nattigheid gaat de lol er waarschijnlijk snel vanaf omdat de paden zich daarvoor beslist minder lenen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer de natuur in? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 2 augustus 2021