Natuurgebied Bargerveen – Zwartemeer

Natuurgebied Bargerveen is een van de overgebleven veengebieden in Drenthe nadat grote delen in deze provincie zijn verveend en in cultuur gebracht. De afgelopen jaren zijn talloze fiets- en wandelpaden aangelegd alsmede parkeerterreinen aan de randen om het gebied beter te ontsluiten. Je kunt hier dus te voet of op de fiets prima terecht en her en der kun je bij een uitzichtpunt van het hele gebied genieten. Kritisch punt is dat met name de fietspaden kaarsrecht het gebied doorsnijden. Hoewel dat past bij het karakter van deze hele streek, kan het voor sommigen ietwat saai overkomen.

Locatie/bereikbaarheid

Natuurgebied Bargerveen ligt in het zuidoosten van Drenthe, onder Zwartemeer. Het loopt door op Duits grondgebied, en vormt daarmee tegenwoordig een geheel. Aan de randen zijn meerdere parkeerterreinen aangelegd.

Geschikt voor

Het gebied is prima ontsloten met fiets- en wandelpaden en daarmee logischerwijs geschikt voor wandelaars en fietsers. Auto’s zijn in een groot deel van het gebied niet welkom maar kunnen aan de randen op een van de parkeerterreinen worden geparkeerd.

Oordeel

Bij elkaar zijn de meningen over dit gebied verdeeld. Aan de ene kant is het bijna on-Nederlands, aan de andere kant doet het rechttoe rechtaan patroon dat het gebied kenmerkt wel weinig “natuurlijk” aan.

Wat ga je doen?

Het natuurgebied Bargerveen is weliswaar een gebied waar je al snel een desolaat gevoel krijgt, maar het is toch eenvoudig te bereiken via de A32, vanaf Hoogeveen naar de Duitse grens. Neem afslag Zwartemeer, ga enkele kilometers zuidwaarts en je rijdt er aan de noordzijde zo tegenaan. Met de auto kom je niet verder, maar met de fiets, benenwagen of te paard wel.

Het hele gebied is nogal rechtlijnig verkaveld en de fietspaden volgen dit patroon. Wandelpaden kronkelen wat meer door dit landschap, maar de structuur van deze hele zuidoosthoek van Drenthe zie je ook in het natuurgebied terug. Zonder het te beseffen kun je overigens eenvoudig aan de Duitse zijde van de grens terecht komen. Natuur trekt zich uiteraard niet veel aan van landsgrenzen en tegenwoordig wordt de Nederlandse en Duitse kant van het natuurgebied als een geheel gezien.

In het hele gebied kun je op meerdere plaatsen op uitkijkheuvels klimmen en tot in de weide omgeving rondkijken. Het is hier zo vlak als een pannenkoek dus bij goed weer rijkt het zicht ver.

Aan de zuidzijde, bij Weiteveen, is niet alleen horeca te vinden maar is in de afgelopen jaren ook een schaapskooi gebouwd. Overdag is de schaapskudde in het natuurgebied om mee te helpen het gebied open te houden. Zou het gebied hier namelijk niet actief worden beheerd, dan zou het onherroepelijk geheel veranderen in bos. Nu is dat op zichzelf ook nog geen beroerd type natuur, maar het unieke veen-karakter van dit gebied zou daarmee volledig verloren gaan. Tegen het einde van de dag kun je de schaapskudde weer tegenkomen op weg naar huis.

Handige tips

Enige kilometers ten noorden van het natuurpark Bargerveen ligt het dorp Barger-Compascuum waar het Veenpark is gevestigd. In dit museum is van alles te zien over de veenwinning die in dit gebied nog niet eens zo heel lang geleden nog plaatsvond. Het is beslist een aanrader om dit gebied en haar historie beter te leren kennen.

Kritische noot

In het gebied liggen een aantal fietspaden die als een liniaal zo strak door het gebied snijden.

Prijs

Altijd mooi: dit gebied is geheel gratis te bezoeken. Natuurlijk is het mogelijk de nodige euro’s te laten rollen in de plaatselijke horeca.

Lengte bezoek

Het hele gebied strekt zich flink uit dus een hele dag wandelen of fietsen is hier zeker mogelijk. Vanzelfsprekend kun je ook kortere tochten maken, maar het gebied is behoorlijk uitgestrekt dus minder dan een uurtje of wat is niet aan te raden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Aan de zuidzijde, bij Weiteveen, en aan de noordzijde (richting Zwartemeer) zijn horecagelegenheden. Ook overnachten in deze omgeving is geen heel groot probleem, hoewel het bepaald geen groot toeristisch gebied is en de campings en hotels zich hier dus niet aaneenrijgen.

Praktische info/openingstijden

Je kunt het hele jaar in dit gebied terecht. Wel is het zo dat delen behoorlijk open zijn en bij guur herfstweer bepaald minder aangenaam. Dat weertype geeft daarentegen wel meer hetzelfde gevoel als voor de mensen die hier in vroeger tijd in plaggenhutten leefden.

Meer…

Nog meer de natuur in? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 oktober 2021