Apenheul – Apeldoorn

Dierenpark met logischerwijs heel veel apen, van Doodshoofdapen tot Orang-oetans. Totaal zijn het zo’n 35 verschillende soorten. Normaal gesproken loopt de helft van de apen helemaal los en springen ze met een beetje geluk op je schouder en met een beetje pech in je tas. Naast apen hebben ze nog een zeer beperkt aantal andere dieren zoals ara’s die ook regelmatig in Apeldoorn rondvliegen. Het park is mooi gelegen in het Apeldoornse Berg en Bos en beslist een omweg waard.

Locatie

J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn
055 – 35 75 757
Apenheul

Introductie

Alles wat maar enigszins te maken heeft met apen is hier te vinden. Apenheul ligt in Apeldoorn (Gelderland) in het natuurpark Berg en Bos. Het hele park is erg bosrijk, dus ook met warm weer blijft het er aangenaam. Je hebt met diverse soorten apen echt contact, ze kunnen zomaar op je jas of tas springen. Kinderen vinden het vaak enig en eng tegelijk. Als je apen eens in het echt wilt zien en op een leuke manier beter wilt leren kennen is er geen betere plaats in Nederland te bedenken dan dit park.

Door het park loopt een hoofdroute waardoor je langs alle verschillende apensoorten komt. Soms heb je een keuze om via een binnenverblijf te lopen of juist via een brug over dat verblijf heen te lopen. Op de loopbruggen is het uitzicht op de buitenverblijven erg mooi. Het is dus gelukkig geen park waar je de hele tijd op de plattegrond moet kijken om te zien waar je bent, wat je al gedaan hebt en welke richting je nu weer moet inslaan.

Absoluut doen

Het park is niet zo groot, dus eigenlijk bekijk en doe je er alles wel. De meer dan 100 doodshoofdsaapjes zijn meteen na de ingang al direct een topattractie. Pas op met eten en losse voorwerpen, want die ben je gegarandeerd kwijt. Ga maar eens op een bank of richel zitten. Je zult zien dat er al snel een aapje op je schouder belandt. Daarna kun je gewoon de route volgen en je komt vanzelf de een na de andere apensoort tegen. Er zitten soms heel bijzondere tussen.

Enige malen per dag is er midden in het park een demonstratie waarbij de gorilla’s worden gevoerd. Er is dan meteen uitleg over het gedrag van de dieren met leuke weetjes. Reserveren is niet mogelijk en de capaciteit van de tribune is beperkt. Op drukke dagen is het dus zaak ruim op tijd naar deze plek toe te lopen om te voorkomen dat je voor een dicht hek komt te staan.

Aanraders

Sla zeker het Oerang oetangebied niet over. Dit bevindt zich helemaal aan de achterzijde van het park. Het is een van de weinige plaatsen die je per ongeluk voorbij zou kunnen lopen omdat daarvoor een IKEA-achtige doorsteek naar de andere zijde is. Het is toch echt jammer om te missen.

Ook leuk

In het Huis van NAAAP vlakbij het restaurant De Wildebras in het park, kunnen kinderen zelf de aap uithangen. Op ongeveer 3/4 van de route door het park is nog een restaurant met een speeltuin en vlak voor het eind nog een. Met andere woorden: naast de apen, die de meeste kinderen toch wel zullen aanspreken, is er nog ruimschoots ander vermaak voor ze.

Laat maar zitten

Bij slecht weer blijven de apen binnen. Slechts enkele groepen zijn dan binnen te zien.

Het park (Berg en Bos) waar je doorheen loopt voordat je Apenheul bereikt, zal de meeste kinderen niet bepaald betoveren. Het is bovendien zo’n 500 m vanaf de parkeerplaats tot de ingang van het park, en dat is met kleine kinderen best een eindje…

Geschikt voor…

Apenheul is een absolute must voor dieren- en dan met name natuurlijk apenliefhebbers. Verder zullen ouders of grootouders met hun (klein)kinderen van 2 t/m 15 jaar het hier ongetwijfeld naar de zin hebben. Het is echter zeker ook geschikt voor 20-ers en 30-ers die zin hebben in een dagje uit.

Ongeschikt voor…

Apenhaters kunnen hier maar beter wegblijven. Bedenk dat er hier veel apen vrij rondlopen, en dus heel dichtbij komen. Niet iedereen vindt dat leuk….

Bij koud en nat weer blijven de apen lekker binnen en is het dus ook niet zo’n goed idee om dit park te bezoeken. Als het regent in een bosachtig gebied zoals hier, dan blijft het na een bui ook nog eens heel lang nat.

Tips en trucs

Maak gebruik van de online ticketservice. Dit is niet alleen sneller omdat je niet bij de kassa in de rij hoeft te gaan staan maar ook goedkoper.

Er is natuurlijk voldoende parkeergelegenheid, maar vanaf station Apeldoorn CS is het met het OV ook prima bereikbaar. Het openbaar vervoer is dus zeker een goed idee voor dit uitje. Ook de fiets of elektrische scooter kun je prima bij de ingang van het park kwijt.

Verder is het beslist van belang dat je zaken zoals eten en losse spullen niet voor het grijpen hebt. De apen pakken wat ze pakken kunnen en het is nog maar de vraag of je het ooit van ze terugkrijgt. Bij de ingang zijn tassen verkrijgbaar die gegarandeerd apen-proof zijn.

Prijs oordeel

Voor een park van een dergelijke omvang is de toegangsprijs best pittig. Aan de andere kant is een aap op je schouder natuurlijk onbetaalbaar!

Lengte bezoek

Het is niet zo heel groot, dus na een halve dag parkbezoek ben je eigenlijk wel klaar. Een combinatie tussen het park, het naastgelegen klimbos, het kristalbad of de stoomtrein naar Dieren, die allemaal dichtbij zijn, maakt het totaal tot een mooie gevulde dag.

Goed om verder te weten

Voor de kinderen zijn er allerlei extra activiteiten. Kijk op de website van Apenheul voor een actueel overzicht. Verder kun je op de website ook een kleurplaat vinden en informatie voor een spreekbeurt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het park bevinden zich meerdere eetgelegenheden. Je wandelt er vanzelf doorheen en zeker met kinderen is het haast onmogelijk de euro’s ook op dit gebied niet ruimschoots te laten rollen. Overnachten is niet mogelijk in het park, maar in Apeldoorn zijn uiteraard voldoende overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Praktische info

Van eind maart tot en met eind oktober zijn ze open. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Apenheul.

Nog meer dierparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 24 augustus 2021