Avifauna – Alphen aan de Rijn

Avifauna is een dierenpark in het Groene Hart van Zuid-Holland. Ze hebben heel veel vogelsoorten verzameld, hoewel er in de rest van de wereld beslist nog meer zijn te vinden. Sinds 2014 wonen er ook een enkele soorten apen in het park. Uiteraard trekt dit park drommen kinderen inclusief bijbehorende ouders of grootouders, maar feitelijk is het voor iedere leeftijdsgroep geschikt. De vogelshow is een niet te missen onderdeel en als je wilt kun je ook nog een boottocht over het Braassemermeer maken.

Locatie/bereikbaarheid

Avifauna ligt aan de Oude Rijn aan de noordwestzijde van Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland. Parkeren kan gratis op een groot parkeerterrein naast het park. De bus vanaf het treinstation van Alphen aan den Rijn stopt voor de deur.

Hoorn 59
2404 HG Alphen aan den Rijn
https://www.avifauna.nl/

Geschikt voor

Avifauna is een park voor letterlijk jong tot heel oud. Dat is ook te zien aan de bezoekers van het park. Vaak ouders voorzien van kinderen, maar ook opa’s en oma’s die er op die manier een mooie oppasdag van maken. Hoewel het er wel geschikt voor is, zijn oudere pubers en 20’ers wat ondervertegenwoordigd. Het park is uiteraard niet geschikt voor mensen die vinden dat dieren niet opgesloten horen te zitten.

Oordeel

Dierenpark Avifauna is een van de weinige dierenparken in Nederland die zich sterk heeft gespecialiseerd in één soort dieren: vogels. Weliswaar zijn er sinds 2014 ook enige soorten apen in het park te vinden, maar verder is het een en al gefladder hier. Daar moet je natuurlijk wel enige interesse in hebben, maar dan krijg je ook wat. Verder zijn enkele onderdelen van het park wel wat verouderd. Bij elkaar is het een mooie 8 zeker waard.

Wat ga je doen?

Vanaf de ingang loop je door een lange bomenlaan naar de hoofdroute in het midden van het park. Links en rechts zie je meteen loslopende zijdehoenders en hele grote struisvogels. Ga je aan het eind rechtsaf dan is het met kinderen zaak niet direct door te lopen naar de speeltuin, want dan ben je ze meteen kwijt en komt daarna het grootste deel van het park pas. Beter is eerst een groot deel van het park te doen en dan tussendoor de speeltuin. Je wandelt langs de kasuarissen waarvan de naam door vrijwel iedereen verkeerd wordt uitgesproken naar een eiland waar bijzonder schattige rode panda’s op wonen. Je moet soms even geduld hebben voordat je ze ziet, maar het aaibaarheidsgehalte van die beestjes is bijzonder hoog.

Vervolgens kun je achterin het park rondom een grote vijver wandelen. Grote attractie hier zijn de pelikanen die hier vaak met zijn allen op een kluitje zitten. De neushoornvogels zijn eigenlijk het meest bijzonder, je hebt dikke kans dat je wat wilde ooievaars ziet (evenals in de rest van het park), en al wandelend langs het water kom je vanzelf in het zogenaamde Madagaskargebied terecht. Daar lopen ringstaartmaki’s vrij rond. Met hun zwart-witte staarten die twee keer de lengte van hun lichaam hebben en een schattig gezicht bovendien, zijn dit ook weer dieren die een weergaloze aantrekkingskracht hebben op kinderen.

Nog wat verder zijn in een gigantische volière zeearenden zien. Naast de volière staat een grote hut en nadat je een stevige trap op bent gelopen kun je ook van bovenaf een kijkje nemen. Even verderop is de volgende attractie die overigens sommige kinderen en ook volwassenen de stuipen op het lijf kan jagen. Bij de zogenaamde Lori Landing, in een gebouw aan de linkerzijde van het pad, kun je namelijk wat voer kopen waarna na het passeren van de klapdeuren de lori’s massaal aanvallen. Wel goedbedoeld van die beestjes, maar het gefladder op je armen, hoofd en alles wat maar horizontaal is veroorzaakt nogal eens een schrikreactie. Toch is het heel leuk om te doen en als je even rustig blijft staan met je arm gestrekt heb je een hoop plezier.

Even verderop is een kleine kolonie pinguïns te zien, ook weer een kindermagneet. Meestal staan ze met zijn allen op de kant, maar zwemmen kunnen ze ook als de beste. Daarnaast zitten ara’s en kaketoes in grote verblijven. De weg kun je nu vervolgen over de Uilenberg en/of de Route Rosarium. Die laatste leidt langs, bijna niet te geloven, langs het rosarium. Vergeet ook niet hier een uitstapje te maken naar het kleine eiland waar de apen op leven. Ook deze zijn geheel vrij om te gaan en staan waar zij maar willen, dus het kan even zoeken zijn om ze te spotten. Vervolgens kom je in de zogenaamde nachtsafari waar je in het bijna-aardedonker langs wat dieren loopt en daarna vanzelf in de tropenhal. Deze tropenhal moet je zeker niet missen. Het is niet alleen een plek waar veel vogels vrij rondvliegen, maar het slingerende pad loopt door best fraaie tropische vegetatie. In de zomer kunnen de temperaturen hier wel flink oplopen…

Middenin het park ligt een vijver waar op bepaalde tijdstippen vogelshows worden gehouden. Deze tijden wisselen in het seizoen en soms per dag van de week, dus check dat bij aankomst en houdt de tijd zelf in de gaten; het wordt niet omgeroepen of iets dergelijks. Daarnaast is parkrestaurant Casa Havana en daarachter is nog een pad met de naam Route Cuba dat je ook niet moet overslaan. Loop je over dat pad dan kom je vanzelf bij de hoofdattractie hier: een enorme groep flamingo’s. De oranje kleur spettert er vanaf en de omvangrijke nesten doen vermoeden dat de groep de komende jaren nog groter zal worden.

Je hebt nu het hele park gedaan en tja, voor kinderen was het tussendoor vast al tijd voor de speeltuin en anders kan het nu alsnog. De horeca ontvangt je natuurlijk tussendoor maar ook aan het eind met open armen. Wil je er nog iets aan vast knopen dan kun je aan de overkant van Avifauna op een boot stappen voor een rondvaart door natuurgebied De Hemmen en over het Braassemermeer. 

Handige tips

Zorg dat je de vogelshow niet mist. Het wordt niet omgeroepen of iets dergelijks, dus je moet zelf op de tijd letten. Het is werkelijk de moeite waard en het is geen heel lange zit.

Ben je fotograaf, dan is Avifauna een buitenkansje. Ruim er wel de tijd voor in. Waar in een gewoon dierenpark de nodige dieren liggen te slapen, zijn vogels nogal beweeglijke dieren. Sommigen zijn ook na tientallen pogingen nog niet mooi op de digitale plaat gezet.

Kritische noot

Avifauna is een dierenpark gespecialiseerd in vogels. Nu kun je natuurlijk niet alle verschillende volgens uit de hele wereld samenbrengen maar er ontbreken toch wel de nodige soorten die de moeite meer dan waard zijn. Vooral uilen worden gemist en misschien nog wel het meest frappante in deze Van der Valk achtige omgeving: waar zijn de toekans?

Alphen aan den Rijn ligt tegenwoordig onder een aanvliegroute van Schiphol. Heb je dus pech, dan hoor je elke paar minuten een vliegtuig overkomen. Gek genoeg zie je ook de vogels er af en toe van opkijken, terwijl die er toch ondertussen wel meer aan gewend zouden moeten zijn dan de gemiddelde bezoeker.

Voor kinderen zijn dieren altijd leuk. In dit park moet je echter af en toe echt even zoeken naar de vogels in een kooi. Dat is de eerste paar keer leuk, maar daarna zie je veel kinderen steeds doorrennen naar de volgende kooi in de hoop dat ze daar zonder zoeken vogels kunnen zien. En vogels zijn natuurlijk toch wat minder indrukwekkend dan beren of leeuwen. Bij elkaar kan het voor kinderen dus een beetje saai worden. Een strategisch ijsje en speeltuin halverwege doet natuurlijk wonderen…

Prijs

De entree is vanaf 3 jaar Euro 18,00 (prijs 2021). Dat is voor wat wordt geboden een redelijke prijs.

Lengte bezoek

Avifauna is niet heel groot maar je kunt er met gemak meerdere uren ronddwalen. Vogels hebben niet zoveel ruimte nodig als ijsberen en olifanten dus bij elke hoek is in dit park weer een nieuwe soort te zien. Bovendien moet je af en toe even zoeken naar waar de vogels in een verblijf zitten… Een hele dag zal het in dit park niet worden, maar inclusief horeca kun je er met gemak een leuke ochtend of middag (ruim) doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Hoewel Avifauna zelf sinds 2013 niet meer in handen is van het Van der Valk concern, is de horeca en het hotel dat nog steeds wel. Dus in Avifauna is genoeg te eten en te drinken en pal naast het dierenpark staat een groot restaurant en hotel.

Praktische info/openingstijden

Het park is het hele jaar open maar in de winter zijn sommige dieren in winterverblijven en het is park waar je vooral in de open lucht bent.

Meer dierenparken…

Nog meer dieren spotten? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 juli 2021