Burgers’ Zoo – Arnhem

Naar de dierentuin! Burgers’ Zoo ligt fraai in de bossen net boven Arnhem. Het park is opgedeeld in een aantal onderdelen: Park, Safari, Desert, Mangrove, Rimba, Bush en Ocean. Elk van de onderdelen heeft specifieke dieren en de Bush, Mangrove, Desert en Ocean zijn overdekt. Hoewel bij echt slecht weer een dierenpark niet de beste plek is om naar toe te rijden, is het dus bij wisselvallig weer hier goed toeven.

Locatie/bereikbaarheid

Burgers’ Zoo ligt bij Arnhem:

Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem
https://www.burgerszoo.nl

Er is een flink terrein voor auto’s, motoren en fietsen vlak naast de ingang maar er rijdt ook frequent een trolleybus vanaf Arnhem centraal. Arnhem heeft als enige trolleybussen in Nederland, dus dit is je kans om daar eens in mee te rijden…

Geschikt voor

Het park is geschikt voor leeftijden van 0 tot 120, maar het merendeel van de bezoekers bestaat toch uit gezinnen met jongere kinderen en in het voorjaar zijn er de onvermijdelijke schoolreisjes van basisscholen. Tieners zijn hier minder te vinden, hoewel die zich er waarschijnlijk toch wel kunnen vermaken.

Oordeel

Het park is bij elkaar goed voor een mooie dag uit en het totaaloordeel komt uit op een 8.

Wat ga je doen?

Dieren spotten! De verschillende onderdelen van Burgers’ Zoo zijn:

Bush

De Bush is een groot overdekt gedeelte waarin je kunt ronddwalen en bijvoorbeeld de schattige Kleinklauwotter kunt zien. Ook vliegt hier van alles rond, maar het echt goed zien van dat gevogelte vergt wel enig geduld. Zorg ervoor dat je bril en ook cameralens zijn gewend aan de hoge vochtigheidsgraad hier want anders kom je met behoorlijk wazige foto’s thuis.

Desert

De naam zegt het al, hier zijn een aantal woestijndieren te zien. Kinderen zullen wat minder onder de indruk zijn, maar eigenlijk zijn deze dieren meer bijzonder dan de giraffes en leeuwen elders in het park. De rode lynx is met zijn karakteristieke oren bij uitstek toch wel en dier dat veel mensen zal aanspreken, vooral de kattenliefhebbers. Die gunfactor heeft de kalkoengier of de coloradopad vast niet, maar al met al is de desert leuk om doorheen te lopen.

Ocean

Door veel bezoekers hooggewaardeerd is het gedeelte waarin je afdaalt naar een enorm aquarium dat bijna aan het eind ook boven je hoofd doorloopt. Waarschijnlijk zijn de verschillende soorten haaien die traag rondzwemmen het meest imponerend, maar de koraalduivels en andere tropische vissen geven het geheel een bonte verzameling kleuren. Heb je er na deze nog niet genoeg van, dan kun je in Blijdorp – Rotterdam een soortgelijk aquarium vinden.

Safari

In dit grote open gedeelte van het park leven Rothschildgiraffen die iedereen wel kent maar altijd leuk blijven om te bekijken. Vooral de pogingen van deze dieren om op een meter of zes hoogte de laatste blaadjes van een boom te pakken te krijgen zijn schattig. Tussendoor lopen de zebra’s en gnoes. Bekende dieren, maar zeker aansprekend. Van de neushoorns krijg je nogal eens het ruim uitgevallen achterwerk in beeld. In slapende positie. Even verderop zijn, veilig vanuit een observatiehut, cheeta’s en leeuwen te bekijken.

Rimba

Het tropische regenwoud van Burgers’ Zoo. Van de Maleise beer tot aan de Sumatraanse tijger en Banteng lopen hier rond, een in de vrije natuur helaas zeldzaam rund. De Brillangoer valt op door zijn enorme staart en die zijn samen met de Siamang vooral in de bomen te vinden. Daarnaast zijn hier de netpythons te vinden die hun prooi eerst wurgen en dan in één keer naar binnen werken. Gelukkig zit er wel een maximum aan de grootte van wat ze aankunnen en blijf je als bezoeker op veilige afstand.

Mangrove

Een grote ronde koepel herbergt de mangrove. Talloze vlinders fladderen hier rond, in het water zwemmen met een vreemde traagheid de zeekoeien. In het water zijn ook nog Roodwangschildpadden te vinden die kinderen vaak ook wel aanspreken. In een moddervlakte zijn wenkkrabben te zien, maar ieder die wel eens aan zee is geweest heeft vast wel eens eerder krabben gezien en zal hier vrij snel aan voorbij lopen. Al met al is de Mangrove een onderdeel met dieren die elders zelden te zien zijn en daarom een bezoek meer dan waard.

Park

Een algemeen deel dat al start bij de ingang met een pinguïnkolonie en rechtsaf olifanten en meer. Verderop in zijn ook nog de niet te missen gorilla’s en chimpansees te zien. Kleurrijke flamingo’s ontbreken ook niet en de aansprekende stokstaartjes en ringstaartmaki’s zijn een bezoekje waard. Met name het actieve gedrag van deze diertjes spreekt veel mensen aan.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De verschillende thema’s geven de mogelijkheid wat meer bij het ene of andere onderdeel te blijven plakken. De grote diversiteit maakt het makkelijk te kiezen en andere onderdelen te negeren of alleen kort te bezoeken. Het is zeker zo dat je bij sommige onderdelen even geduld moet hebben om dieren echt goed te kunnen zien, maar de beloning is er dan ook naar.

Zeker kinderen in de basisschoolleeftijd moeten niet de hele dag alleen maar naar dieren kijken maar ook hun energie ergens kwijt. Dat kan in de grote speeltuin die een beetje is afgescheiden van de rest van het park. Als ze daar zijn uitgeraasd gaat de rest van het bezoek vast beter.

Laat maar zitten

Tja, dit park is redelijk divers dus afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je onderdelen overslaan. Heb je geen kinderen onder de twaalf dan zijn de speeltuinen natuurlijk ook een no-go en de oudere verblijven van dieren spreken ook niet iedereen aan. Maar bij elkaar genomen zijn er niet veel echte afraders, het is echt een park “voor elk wat wils”.

Handige tips

Het terrein is bepaald niet vlak; met regelmaat lopen de paden omhoog en omlaag, hoewel het nooit echt de Franse Alpen wordt. Voor mensen in een rolstoel, degenen die een rolstoel moeten duwen en iedereen die wat makkelijk wandelt kan het nog een kleine uitdaging zijn. Makkelijke schoenen zijn gezien de grote oppervlakte van het park, en dus langere paden, voor iedereen een aanrader.

Wil je de dieren rustig bekijken dan is vroeg binnenlopen een aanrader. Vanaf 09:00 is het park open en er zijn dan nog maar heel weinig mensen. Je komt wel de nodige verzorgers tegen die je best wel even wat willen vertellen over de dieren als je ernaar vraagt.

Ben je voor het bedrijf op zoek naar een leuke locatie om een presentatie/klantdag of een ander evenement te houden? Midden in het park is een locatie met grote en kleinere zalen. Er zijn heel veel leuke locaties in Nederland te vinden, maar deze steekt er toch nog een beetje bovenuit. Bovendien kan iedereen in de pauze natuurlijk even een rondje door het park maken.

Kritische noot

De meeste dieren hebben ruime verblijven of lopen rond in een relatief open gebied. Soms is het daardoor even zoeken naar de dieren, maar met enig geduld komt dat wel goed. Er zijn echter ook nog stukjes met kleine verblijven, zoals dierentuinen er vroeger uitzagen. Tijd dat ze dat afbreken.

Verder trekken dit soort parken in het voorjaar uiteraard veel schoolreisjes die dan ook erg aanwezig zijn. Het park is heel ruim dus veel overlast geeft het niet, maar als je kinderen die van het ene naar het andere plekje rennen niet leuk vindt kun je doordeweeks de voorjaarsperiode beter mijden.

Hoewel echt verdwalen niet zal voorkomen en er heel wat routebordjes zijn is het toch soms toch echt puzzelen waar je bent en hoe je verder moet. De paden kronkelen alle kanten op en zelfs postduiven, die overigens niet in dit park wonen, zouden hier hun oriëntatie kwijtraken.

De informatie per dier op borden is dik in orde, maar gidsen en rondleidingen zijn alleen op aanvraag tegen een meerprijs en lang van tevoren te boeken. Voor een park dat educatie zo belangrijk zegt te vinden is dat toch wel een beetje gek.

Als je vindt dat dieren niet opgesloten mogen worden, ook niet op een groter terrein, dan kun je dierentuinen beter vermijden en dus ook Burgers’ Zoo laten voor wat het is.

Prijs

De toegangsprijs is met Euro 22,50 voor een volwassene en Euro 19,50 voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar alleszins redelijk voor wat wordt geboden. Deze prijzen zijn overigens voor online tickets; aan de kassa betaal je een euro meer. Horeca is niet echt goedkoop, maar je kunt natuurlijk zelf eten en drinken meenemen en er zijn genoeg plekken om dat dan met uitzicht op de dieren te nuttigen.

Lengte bezoek

Je kunt hier met gemak een dag rondbrengen en zeker als je sommige dieren een tijdje wilt observeren is dat nog krap. Maar een herhaalbezoek kan natuurlijk altijd…

Goed om verder te weten

Arnhem ligt weliswaar niet in het hartje van de randstad, maar het kan best flink druk zijn op de snelwegen hiernaartoe. Naast Burgers’ Zoo ligt het Openluchtmuseum. Een totaal ander uitje, maar als je toevallig langere tijd in de buurt van Arnhem bent is dit wellicht ook een bezoekje waard.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Op het park is horeca te over, slapen tussen de giraffen is niet de bedoeling.

Praktische info/openingstijden

Dit park is elke dag open, dus ook op zon- en feestdagen, zelfs op nieuwjaarsdag. In de winterperiode zijn de openingstijden 09:00 tot 17:00 uur, in de zomer tot 18:00.

Nog meer dierenparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 9 augustus 2019