Diergaarde Blijdorp is een van de oudste en meest bezochte dierenparken van Nederland. Zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar komen hier letterlijk in allerlei (dieren)werelden terecht. Het is niet het grootste dierenpark in Nederland, maar naast stokstaartjes, giraffen en olifanten hebben ze hier dieren die je zelden ziet. Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens Servals in het echt gezien, of Mhorrgazelles? Dit dierenpark zet daarmee net dat extra stapje wat een bezoek de moeite waard maakt.
Locatie/bereikbaarheid
Diergaarde Blijdorp ligt strak tegen het spoor op 10-15 minuten lopen van Rotterdam CS. Let wel op, je loopt dan naar ingang stad en niet de nieuwe hoofdingang. Bij de hoofdingang is een groot parkeerterrein te vinden dus die ingang is handiger als je met de auto komt. Fietsen kun je, het is Rotterdam, gewoon overal neerzetten. Of ze er nog staan als je terugkomt is natuurlijk een ander verhaal.
Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Diergaarde Blijdorp
Geschikt voor
Dit dierenpark is letterlijk voor jong en oud, en dat zie je ook. Natuurlijk vinden kinderen dieren heel leuk. Maar ook twintigers, dertiger, ouders, grootouders en wat je nog maar meer kunt verzinnen, ze lopen er rond. Het is echt een stadsdierentuin dus als je toevallig in Rotterdam woont dan hoeft het zeker niet bij een enkel bezoek te blijven.
Bij minder goed weer is het toch nog wel een uitje dat je kunt doen, er zijn hier en daar overdekte gebouwen. Gaat het regenen, dan weet je natuurlijk wel wat iedereen doet…en gezien de bezoekersaantallen van Blijdorp heb je vervolgens als mens een stuk minder ruimte dan de dieren hier.
Oordeel
Dierenparken zijn er best veel in Nederland. Blijdorp is in principe een algemeen dierenpark waar vele dieren zijn te zien die je op andere plaatsen ook ziet. Maar toch, het valt op dat je hier dieren ziet waarvan je denkt: wat is dat nu? Met de uitbreiding naar de andere kant van het spoor is de dierentuin ook wat ruimer in zijn jasje komen te zitten, maar zo ruim van opzet als bijvoorbeeld Burgers’ Zoo of Wildlands is het bepaald niet. Voordeel is dan weer wel dat je vaak maar een paar stappen verwijderd bent van weer een andere diersoort. Alles bij elkaar is dit een echte 8,5 waard.
Wat ga je doen?
In 1857 leidde een hobby van twee spoorbeambten tot de oprichting van de Rotterdamsche Diergaarde. Dus als je je mocht afvragen waarom Blijdorp tot op de dag van vandaag bijna op de spoorrails is gebouwd, dan is dit het antwoord. Het dierenpark is dus inmiddels ruim 150 jaar oud en in die tijd enorm veranderd. Vooral de uitbreiding naar de andere kant van het spoor, rond de eeuwwisseling, zorgde ervoor dat de het dierenpark ruimer in zijn jasje kwam te zitten en zowel bezoekers als dieren meer ruimte kregen. Gevolg is wel dat de trein nu dwars door Blijdorp rijdt en ook andere doorgaande wegen in Rotterdam zijn niet ver weg.
Tegenwoordig kun je in Blijdorp, zoals in veel dierparken, letterlijk een wereldreis maken. Begin je bij de hoofdingang, dan kom je eerst in Zuid- en Noord-Amerika en tussendoor in Oceanië. Loop je onder het spoor door naar het oude gedeelte van Blijdorp, dan vervolg je je wereldreis door Afrika, Azië, Australië en Europa. Kom je met de trein dan zul je waarschijnlijk de ingang stadszijde nemen en het rondje andersom maken.
Oceanium
Al voordat je het overdekte Oceanium inloopt zie je de zeeleeuwen doorgaans al liggen luieren op een rots. Blijft een leuk gezicht. Daarna word je langzamerhand de oceaan ingetrokken met steuren, zeeschildpadden, grote barracuda’s en natuurlijk de haaien. Degenen die wel eens in Burgers’ Zoo zijn geweest herkennen het vast want ook daar is een soortgelijk aquarium te vinden. Het blijft fascinerend om het water over je heen te zien stromen met alle dieren die letterlijk boven je hoofd rondzwemmen.
Een ander aan te raden onderdeel is het Great Barrier reef; niet alleen vissen in de meest prachtige kleuren maar ook kleurrijk koraal is hier te zien. Even verderop kom je de koningspinguïns tegen. Tenminste, als ze van het glas geen ondoorzichtig rommeltje hebben gemaakt.
In het Oceanium is ook een Publiekslab te vinden en een Natuurbehoudcentrum. Hoewel Blijdorp zijn best doet om ook een bijdrage te leveren aan natuurbehoud en dat ook uitdraagt, is het maar de vraag of kinderen er tijdens een uitje in Blijdorp erg op zitten te wachten. Tot slot kunnen kinderen zich hier aan het eind nog vermaken met virtueel ijsschotsje springen.
Noord-Amerika
Wie Noord-Amerika zegt, zegt natuurlijk: bizons. Er lopen er hier niet zoveel als tegenwoordig in Yellowstone Park, maar het blijven imposante beesten. Vlak daarnaast zijn allerschattigste prairiehondjes te vinden waarbij kinderen via een onderdoorgang vlakbij kunnen komen. Pas wel op; met de handjes iets te dichtbij is een slecht plan. De hondjes kunnen gemeen bijten en dan wordt het enkele reis naar de huisarts.
Aan de andere kant van de bizons zijn ijsberen, zeearenden, poolvossen en wasberen te vinden waarna je bij de hoofdingang uitkomt.
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika bestaat uit een overdekt gebouw met vooral, dat valt op, vele tropische planten en rondfladderende vlinders. Een uitdaging voor fotografen. Daarnaast zwemmen in het water schildpadden en piranha’s rond. Altijd leuk voor kindervingers in combinatie met onoplettende ouders. Sowieso lijkt het aantal dieren dat kan bijten en dat ook doet als je niet oplet in Blijdorp bovengemiddeld. Gelukkig maar dat er af en toe ook ter herinnering bordjes zijn opgehangen.
Daarachter zijn toiletten in Zuid-Amerikaanse stijl te vinden, evenals een klein stukje horeca, een kleine speeltuin en daarachter het theater waar een paar keer per dag een voorstelling wordt gegeven. De Vrije Vlucht voorstelling is een aanrader om even de benen te laten rusten en wie weet steek je er nog iets van op ook.
Tot slot, vlak voordat je het spoor onderdoor loopt naar het andere gedeelte van Blijdorp, kun je nog rode ibissen spotten en, eigenlijk wonderlijk voor een dierenpark, aan de andere zijde cavia’s.
Afrika
In onderdeel Afrika zijn natuurlijk de niet te missen giraffen te vinden op een relatief groot buitengebied, maar vooral…het mooiste giraffenhuis in Nederland en wie weet wel ter wereld. Het heet het Savannehuis, maar Rotterdammers zijn nooit te beroerd om een treffende bijnaam te verzinnen dus heet dit in de volksmond ook wel “De ui”.
Vlakbij het behoorlijk grote gebied waar de giraffen rondlopen kun je de Bongo’s zien, de Mhorrgazellen, verschillende soorten gieren, struisvogels en Chapman-zebra’s. Ben je benieuwd hoe het gaat met zieke dieren, dan kun je bij de dierenkliniek binnenlopen en anders wandel je naar de gevlekte hyena’s. Vergeet bij de giraffen ook niet even in de Baobab boom te klimmen, dan heb je meteen een mooi uitzicht over dit deel van het park.
Achter het onderkomen van de giraffen kun je wederom een gebouw binnenlopen waar, behalve Okapi’s en andere dieren, vooral de krokodillenrivier tot de verbeelding zal spreken. Ondertussen wordt het wellicht tijd om de kinderen even te laten uitrazen en gelukkig, de Oewanja kinderjungle is dichtbij. De EHBO zit er, heel handig, meteen naast. Nadat eventueel pleisters zijn geplakt kun je er tegenover gorilla’s bewonderen en met een klein stukje lopen, aan te bevelen, zwarte neushoorns. Tot slot, je bent hier nu vlakbij de ingang aan de stadzijde, de Gelada’s, apen die afkomstig zijn uit Ethiopië.
Azie
In Azie zullen de leeuwen absoluut tot de verbeelding spreken. Ze zijn er van jong tot al op bejaarde leeftijd en een aanrader is om ze vanaf verschillende plekken te bekijken. Je weet maar nooit waar ze zijn neergestreken… Daar vlakbij staan de olifanten en zijn de Indische neushoorns te vinden. Langs de manoels kom je bij de kamelen en, ook weer een aanrader, de kleine panda’s. Deze roodgekleurde beestjes liggen vast ergens op een boomtak te snurken.
Een ommetje rond een meer geeft uitzicht op de kuifmakaken en iets verderop kom je bij de karakteristieke Chinese tuin. In deze tuin zijn, de naam verraad het al een beetje, meer planten dan dieren te zien en ook de bouwsels roepen heel aardig een Oosterse sfeer op. Aan de overkant kun je vervolgens het Aziëhuis inlopen waar je de komodovaraan en rijstvogels tegenkomt. Vandaar kun je de route vervolgen om de Amoerpanters te zien en ben je weer aangekomen op het grote plein bij de in-/uitgang stadszijde.
Nog even spelen, wat drinken of eten? Of gewoon schuilen voor een regenbui? Dat kan hier in Biotopia en het Jungle café.
Australie
Australië komt er in Blijdorp wel een beetje bekaaid af. In Australië wonen toch werkelijk de meeste soorten dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. En vooral de meeste dodelijke dieren zijn op dit toch sympathiek klinkende continent te vinden. In Blijdorp moet je het doen met de Moeraswallaby, waar je dan wel leuk tussendoor kunt wandelen, de Horoeka (geen dier maar een boom) en wie had gedacht dat de Winkel van Sinkel ook een link met Australië heeft? De app van Blijdorp vindt in ieder geval van wel. Overigens is in het Oceanium een gedeelte gewijd aan het Great Barrier Reef en dat is toevallig ook nog een buitengewoon fraai en aantrekkelijk deel van Blijdorp ook.
Europa
Ook Europa komt er in Blijdorp bekaaid vanaf. Maar anders dan Australië is dat ook wel enigszins logisch; het is natuurlijk best aardig ooievaars, herten en runderen in een dierentuin te zien, maar dan wel in een dierentuin in Cairo. Hoewel ze in Cairo gek genoeg ook kamelen in de dierentuin laten rondlopen terwijl je er in Egypte over struikelt. Het werelddeel Europa wordt in Blijdorp samengevat met een aantal bosrendieren. That’s it.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Veel bezoekers vinden het Oceanium, waar de haaien over je heen zwemmen, een hoogtepunt en ook de grote vlindertuin daar vlakbij is erg aan te bevelen. De leeuwen en andere katachtigen spreken over het algemeen zeker tot de verbeelding, ook als je ze al vaker hebt gezien.
Laat maar zitten
Hier en daar is de boel toch wel wat verouderd zoals bijvoorbeeld bij het Long House. Ook de Chinese tuin zal sommigen meer aanspreken dan de andere. Tot slot kom je, als je overal inloopt, relatief veel op plaatsen waar grote netten gespannen zijn. Hoewel het eigenlijk bijna open is, geeft het toch een gesloten gevoel en als je dat maar vaak genoeg achter elkaar doet lijkt het net of je van het ene bouwwerk naar het andere loopt. In plaats van een dagje in de open lucht, wat het toch in werkelijkheid vooral is.
Handige tips
Voor Blijdorp is er een app beschikbaar. Aan de ene kant is het vervelend dat je voor een waarschijnlijk eenmalig bezoek een app moet installeren (en niet vergeten weer te weg te gooien), aan de andere kant is hij wel superhandig. Je ziet niet alleen de hele plattegrond, maar ook precies waar je bent zodat je beter je weg kunt vinden. Een aanrader dus toch!
Geen zin of geen tijd om dit dierenpark te bezoeken? Of heb je iets gemist of wil je er nog eens doorheen wandelen? Op Google maps kun je virtueel binnenlopen en de hele dierentuin zien. Gratis…
Zijn de benen moe? Er rijdt een treintje tussen de twee ingangen. Niet gratis trouwens.
Kritische noot
Blijdorp is al een oude dierentuin, en net als de omliggende stad Rotterdam wordt er altijd wel ergens geklust. Bovendien is soms het contrast tussen oude, historische gebouwen en nieuwbouw wel groot. De gangpaden zijn aan de krappe kant voor de aantallen bezoekers die hier komen.
De vele paden, dwarspaden, slingerpaden en wat al niet meer zorgen ervoor dat je je oriëntatie in dit dierenpark heel snel kwijt bent. Nu kun je natuurlijk zomaar een eind weg wandelen, maar de kans dat je dan sommige dingen drie keer ziet en andere interessante onderdelen mist is zo’n beetje 100%.
Vergeleken met vroeger hebben dieren veel ruimere verblijven. Toch kun je ook nu nog meemaken dat dieren voortdurend hetzelfde rondje lopen of zwemmen. En dat is toch eigenlijk niet zo’n fijn gezicht. Hoe zal een dierenpark er over 50 jaar uitzien, en hoe zullen we dan terugkijken op de dag van vandaag? Het contrast met bijvoorbeeld het nieuw gebouwde Wildlands in Emmen is in dit opzicht best wel groot.
Prijs
Online betaal je als volwassene Euro 23,50, kinderen van 3 tot en met 12 jaar betalen Euro 19,00. Bij de kassa betaal je een euro per persoon meer.
Lengte bezoek
Wil je alles zien, alle dieren rustig observeren, de speeltuinen niet overslaan en de restaurants evenmin…trek dan maar een paar dagen uit. De meeste mensen lopen her en der gewoon wat sneller door, en wees eerlijk; giraffen zijn leuk, netgiraffen eigenlijk wel bijzonder, maar ja, heb je die niet al tien keer eerder ergens gezien?
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er genoeg in Blijdorp en zowaar….als je 9, 10 of 11 jaar oud bent is het in Blijdorp mogelijk een nachtje te blijven slapen. Inclusief speurtocht in het donker. Tussen de wilde beesten…
Praktische info/openingstijden
Diergaarde Blijdorp is het hele jaar open. In de zomertijd kun je vanaf 09:00 terecht tot 18:00, in de wintertijd sluiten de deuren een uurtje eerder. Op 5, 24 en 31 dec. sluiten de poorten al om 16:00. Tot slot ben je ook op 1 januari van harte welkom, maar personeel en dieren slapen uit tot 10:00. In de zomer zijn er ZOOmermaanden waarbij je op vijf donderdagen extra lang kunt blijven en er ook extra activiteiten zijn gepland. Kijk op de website voor extra informatie en check voor de zekerheid online altijd even de actuele openingstijden.
Nog meer dierenparken
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer dieren spotten? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 augustus 2019