Dolfinarium – Harderwijk

Het Dolfinarium is een groot dierenpark dat bekend is van de dolfijnen. Er zijn echter ook allerlei andere waterdieren te bewonderen zoals roggen die je zelfs kunt aaien. De verschillende shows in het Dolfinarium zijn uiteindelijk het meest spectaculaire onderdeel van dit dierenpark. Ter onderbreking is er niet alleen horeca genoeg, maar ook een zandstrand. Op zomerse dagen is dat vanzelfsprekend een mooi extraatje bij zo’n dagje uit.

Locatie/bereikbaarheid

Parkeren kan dichtbij maar bij drukte, en dat is hier zeker geen uitzondering, moet er geparkeerd worden op een parkeerterrein wat verderop. Het betekent dan wel een minuut of 5-10 lopen. als je Harderwijk binnenrijdt word je vanzelf naar het beste parkeerterrein geleid.

Kom je met de trein, dan kun je uit heel wat buslijnen richting halte “Dolfinarium” kiezen. Helaas is dat dan ook nog niet echt voor de deur. Helemaal wandelen kan ook, maar reken op iets meer dan 2 kilometer. En je moet ook nog terug…

Zuiderzeeboulevard 22
3841 WB Harderwijk
0341 – 467467
Dolfinarium Harderwijk

Geschikt voor

Voor kinderen tot 3 jaar is een bezoek gratis maar eigenlijk ook nog wat te vroeg. Het gespetter vinden ze vast leuk, maar tja, later zullen ze zich er niets meer van herinneren. Kinderen in de basisschoolleeftijd zullen zich opperbest vermaken. Maar ook tieners en volwassenen kunnen hier rondlopen en een selfie op internet zetten zonder al te veel negatief commentaar uit te lokken. De categorie ouders + kinderen of grootouders + kinderen is hier logischerwijs het allergrootst.

Oordeel

In Nederland is het Dolfinarium de enige in zijn soort. Het park moet je wel aanspreken want heel goedkoop is het niet. Met name de shows maken het een leuk uitje waar kinderen echt van zullen genieten. Al met al voor de doelgroep een dikke 8.

Wat ga je doen?

Het Dolfinarium is een heel bekend park dat vooral in het teken staat van water en waterdieren. Meest bekend zijn natuurlijk de dolfijnen maar uiteindelijk zijn de walrussen waarschijnlijk de dieren die je je het best zult herinneren. Daarnaast zijn er zeeleeuwen, zeehonden, krabben, roggen, haaien en bruinvissen.

De Aquabella dolfijnenshow is de hoofdattractie van het park dus als je hier niet heen gaat is het park meteen een stuk minder leuk. Verder is de Snor(rrr)show (walrussen) ook heeeeeeel erg leuk omdat het zulke grappige dieren zijn en ook bevat de show echte humor. Tot slot is de zeeleeuwenshow (avontureneiland en het gouden amulet) erg leuk en mooi aangekleed.

Op het krabbenstrand moet je wel een beetje geluk hebben om krabben te zien en daarbij; veel kinderen vinden ze maar eng. Het panorama van de dolfijnentank kan als je pech hebt een beetje troebel zijn, maar tijdens de show krijg je ze natuurlijk prima te zien. De bruinvissen vindt niet iedereen even spannend.

Bij de roggen en haaien kan je voor een paar euro voer kopen en ze dan aaien. Maar ja, als veel mensen dat doen dan is de interesse in het voer niet erg groot meer. Het is dus zeker geen must om te kopen.

De piratenbende is een show die je niet mag missen. Een waar spektakeltoneelstuk met de zeeleeuwen.

De manier waarop je hier rondwandelt maakt niet zo gek veel uit omdat het park niet extreem groot is. Je bent in hooguit 10 min van de ene kant aan de andere. Je hoeft niet super goed op de tijden van de shows/voorstellingen te letten omdat je vanzelf van de een in de andere valt aangezien daar dan de meeste mensen bij staan en dat valt best op.

Achterin het park is een strand(je) aanwezig waar je kan pootje baden. Leuk met warm weer. Vlak ernaast is een van de speeltuinen te vinden die het Dolfinarium rijk is. Aan de andere kant, achter het grootste waterbassin met de dolfijnen, is een waterspeeltuin te vinden. Daar word je dus wel heel nat…

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Bekijk allerlei zeedieren zoals de walrussen, bruinvinvissen, zeerobben, zeeleeuwen en zelfs nijlpaarden. Ga naar de dolfijnenspektakel show. Neem een kijkje bij de wisselende kleine thema showvoorstelling of bij de walrussen in de Snor(rrr) show. Verder alle shows en attracties in en rondom het theater zoals de speeltuin, kleine tentoonstelling en informatie balie).

Tip is om op tijd (min kwartier van tevoren) bij de shows/voorstellingen te zijn anders heb je waarschijnlijk geen (goede) plek. Het kan best druk zijn en buiten de voorstellingen zijn sommige de dieren niet goed te zien omdat ze natuurlijk niet altijd vlak voor je neus rondzwemmen.

De shows sluiten goed op elkaar aan, dus je moet goed kijken waar je heen gaat. En als je naar alle shows gaat heb je in principe alles wel gezien. De bruinvissen zijn een beetje saai.

Het Dolfinarium Harderwijk ligt op de boulevard van Harderwijk. Je loopt vanaf hier zo de oude binnenstad van Harderwijk in. Dus heb je tijd over, wil je na het bezoek nog even wat drinken of een hapje eten, duik dan niet meteen in de auto maar loop door de Vispoort zo naar de binnenstad. Ben je met de trein, dan ben je ook meteen al een heel eind op weg richting station.

Laat maar zitten

Het Dolfinarium heeft diverse arrangementen die het uitstapje wel heel speciaal maken, zoals een nachtje doorbrengen bij de dolfijnen of het ontmoeten van de dieren. Deze speciale activiteiten zijn echter erg duur. Denk hierbij aan prijzen die tussen de 120 en 180 Euro per persoon liggen.

Handige tips

Wanneer het slecht weer is, is dit nog niet eens een gek park om naartoe te gaan. De nodige shows zijn overdekt en verder is het hier toch al waterrijk. Alleen als het plenst van de regen is het werkelijk geen leuk uitje meer, maar een enkele regenbui zal de dag niet verpesten. En bovendien: het is dan vaak wel veel minder druk.

Voor kinderen kan het erg leerzaam zijn door het dierenpaspoort, waarbij ze informatie kunnen opzoeken op de bordjes en activiteiten. Ook kunnen ze opdrachten uitvoeren rondom het aquarium.

Soms zijn er op de site van het Dolfinarium zelf kortingsacties te vinden die flink aantikken; tot zelfs 10 euro korting per persoon. Mooi meegenomen! Ook in het laagseizoen (mei/juni) kunnen de prijzen lager zijn.

Neem voor de kinderen zwemkleding mee. Er is een leuke waterspeeltuin, maar daar worden ze dus wel kletsnat…

Kritische noot

Ook in dit park wordt gewerkt met een Fastpass, en voor maar liefst Euro 9,95 kun je bij de shows legitiem voordringen. Het is niet alleen duur, het voelt toch ook niet zo goed. Gewoon op tijd naar de shows toegaan is een beter idee en dan kom je vast ook op een goede plek terecht.

Sommige mensen zijn principieel tegen dit parken als het Dolfinarium. Die mensen vinden dat dieren niet zo behandeld zouden moeten worden. Tja, voor dergelijke mensen is dit natuurlijk geen aan te raden uitje. Maar niet getreurd, op IsDitLeuk.nl zijn genoeg andere activiteiten te vinden waar dieren helemaal geen of een geheel andere rol vervullen.

Vergeleken met

Dit dierenpark is natuurlijk niet te vergelijken met andere dierenparken waar je dieren aantreft die ook kunnen lopen of vliegen. Juist dat maakt het Dolfinarium aantrekkelijk; sommige dierenparken zijn wel heel erg divers van aard en in het Dolfinarium is in ieder geval heel duidelijk wat je krijgt; waterdieren en waterpret.

Prijs

De prijs is met bijna 30 euro voor een volwassene best hoog maar een alternatief vinden is erg moeilijk als je op zoek bent naar shows met dolfijnen, walrussen en andere waterdieren. Kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen maar enkele euro’s minder. Kaartjes kunnen online besteld worden. Soms zijn er op de site van het Dolfinarium zelf kortingacties die echt flinke korting geven, soms wel een tientje per persoon. Ook de groepstickets kunnen heel aantrekkelijk zijn, check dus ook even of je daarvoor in aanmerking komt. Kijk dus altijd even op de site voor acties, dan blijft er meer geld over voor andere leuke dingen…

Wil je het extra duur maken, dan kan dat heel goed en je hoeft er nog niet eens voor het restaurant binnen te lopen. Zo kun je hier slapen bij dolfijnen (dik boven de 100 euro) of in het water met de dolfijnen (even onder of als VIP ook dik boven de 100 euro). Een stuk goedkoper is op de foto met een dolfijn of zeeleeuw dan ben je tussen de 13 en 20 euro lichter. Nog speciale wensen of wil je trouwen? Ook dat kan hier allemaal.

Lengte bezoek

Er is voldoende te beleven om je een dag te vermaken maar dan moet je wel rustig aan doen of heel langzaam lopende kinderen mee hebben. Zet je een beetje vaart, dan heb je niet al te laat in de middag alles gezien.

Goed om verder te weten

Het Dolfinarium is een prima locatie voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Begeleiders hebben gratis toegang.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er zijn veel (genoeg) plekken om eten/drinken te halen en de prijzen zijn ongeveer hetzelfde als in andere parken. Al met al is het assortiment niet heel bijzonder, ook al kan je wel dolfijnenbekers / dolfijnenslushpuppiebekers kopen. Wat wel heel bijzonder is hier: Overnachten kan op het park; slapen met de dolfijnen. Voordat je het je kinderen beloofd; het kost een euro of 130 en bovendien; het start na sluitingstijd en uur logischerwijs tot de volgende ochtend. En dan is toch wel de bedoeling dat de kinderen weer opgehaald worden. Vooral een leuk idee dus als je in de buurt woont of op vakantie bent. En je van gekkigheid niet meer weet wat je je kinderen moet geven.

Praktische info/openingstijden

Het Dolfinarium is geopend van half februari tot en met oktober van 10:00 tot 17:00. In februari en maart overigens alleen in de weekenden en doordeweeks tijdens de schoolvakantie. In juli en augustus sluiten de deuren een uurtje later en kun je dus tot 18:00 rondwandelen. Kijk voor de actuele tijden altijd even op de website van het Dolfinarium.

Nog meer dierenparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 4 oktober 2021