Ecomare – De Koog (Texel)

Ecomare is wellicht de bekendste attractie op Texel. Maar wat is het nu precies? Een museum? Een opvangplek voor zeehonden? Een dierenpark of dierentuin? Wat het ook is, in ieder geval kun je bij de uitgang genoeg blije gezichten naar buiten zien lopen. Zeehonden blijven dieren die tot de verbeelding spreken. Daarnaast heeft Ecomare een groot overdekt gedeelte waar zeeaquaria zijn te vinden. Met behoorlijk griezelige beesten…

Locatie/bereikbaarheid

Ecomare ligt in de duinen. Om precies te zijn in Nationaal Park Duinen van Texel, een paar kilometer ten zuiden van De Koog. Het is makkelijk bereikbaar met de auto vanaf de N501, borden wijzen de weg. Met het openbaar vervoer kun je via buslijn 28 vanaf de veerboot, Den Burg of De Koog naar Ecomare. Ben je ergens anders op Texel dan kun je altijd met de flexibele Texelhopper mee. Wel even reserveren, maar vervolgens kun je op heel veel plaatsen opstappen.

Geschikt voor

Dit opvangcentrum/dierenpark/museum is geschikt voor velen. Kinderen van klein tot groot zullen hier met plezier naar toe gaan maar ook voor ouders, grootouders en zelfs voor tieners is dit echt geen straf. Zelfs degenen die vinden dat dieren in de natuur thuishoren kunnen een bezoek voor zichzelf verantwoorden door te bedenken dat ze hier toch werkelijk veel gewonde zeehonden en vogels opgevangen. En de meeste ervan zodra dat kan weer terug de zee in zwiepen.

Oordeel

Zoals op zoveel plaatsen moet de portemonnee toch echt wel serieus open maar je krijgt er veel voor terug. Een prettige, ruime, up-to-date omgeving met een mooie achterliggende gedachte. Want wie wil nu niet dat een zielig zeehondje dat zijn/haar moeder kwijt is wordt opgevangen? Eén blik op de snoet van zo’n dier en je bent verkocht. Bovendien doen ze hier, redelijk gedoceerd en subtiel, het nodige aan educatie waarvan hopelijk iets blijft hangen tussen de veelal jonge kinderoortjes die hier rondlopen. Bij elkaar een dikke 8.

Wat ga je doen?

Het buitenterrein draait vooral om zeehonden. Vanaf de ingang kun je meteen rechts naar de Ringelrobben en bij mooi weer kun je de kleinere kinderen rechts daarvan loslaten op het speelwad. Wel even zorgen voor droge kleding daarna. De andere kant op kom je vanzelf langs de grijze zeehonden waarvan er eentje een dusdanig leeftijd heeft bereikt dat ie vooral, zeer uitgebreid, ligt te rusten. Het grootste bassin bevat een flink aantal zeehonden en zeker met voeren is het daar een drukte van belang.

Prettig is dat je bij het grootste bassin via een hellingbaan naar boven kunt lopen zodat je, toch dichtbij, een mooi overzicht hebt. Het bij het voeren horende verhaal is de moeite waard en, hoewel het waarschijnlijk al voor de 13.418ste keer wordt verteld, nog steeds spontaan en je gaat er met een goed gevoel weg.

Tegenover de bassins met zeehonden is een bassin met bruinvissen te vinden. Helaas, bruinvissen zijn niet bruin en ook geen vis. Al met tal vraag je je dus af waar je naar staat te kijken. Ze zwemmen wel vrolijk rond, alleen, inderdaad, niet bruin van kleur. En, om het maar te verklappen, ze zijn geen vis omdat het walvisachtigen zijn. Zeldzaam zijn ze niet; er leven er naar schatting zo’n 250.000 in de Noordzee en ook elders zwemmen er nog veel rond. Toch moet je zeker je je best doen en geluk hebben om ze in het wild te spotten. In Ecomare gaat het in ieder geval makkelijker.

Loop je verder, vanaf de zeehonden gezien naar het rechtergedeelte van het hoofdgebouw, dan kun je de opvang van de zeehonden bekijken. Soms nog heel kleine exemplaren worden daar stuk voor stuk onderzocht en zo goed mogelijk opgelapt. Op kaartjes is te zien waar ze zijn gevonden en wat de verwondingen zijn. Al met al is deze dokterspost een aandoenlijk gezicht. Daartegenaan is de vogelopvang gevestigd. Weliswaar is dat een kleiner onderdeel van Ecomare, maar Ecomare speelt zeker een rol in de opvang en schoonmaak van vogels.

Onder de grond is het zeeaquarium van Ecomare te vinden. In verschillende aquaria zijn heel verschillende vissen te vinden. Soms is het even zoeken omdat de schudkleur soms wel heel erg goed is gekozen. De roggen, zeesterren en zeker de platvissen zijn er buitengewoon goed in zich zo onzichtbaar mogelijk te maken. Soms zie je ze pas zodra ze in beweging komen. Kinderen vinden de haaien vast het meest fascinerend.

De Waddenstad is wellicht het meest educatieve gedeelte van Ecomare. Op een heel vriendelijke, maar eigenlijk ook wel schokkende, manier wordt visueel duidelijk gemaakt wat plastic in de zee tot gevolg heeft. Vlak daarbij wordt je weer wat vrolijker want daar hangen een paar zeer opmerkelijke vondsten aan de wand: een gigantische maanvis die in de vrije natuur overigens nog groter kan worden en aan de andere kant een diepzeevis. Metersgroot, maar nog zeker niet de grootste die in de oceaan rondzwemmen. Goed om nog eens aan terug te denken als je een duik in de zee neemt 🙂

Laatste wat nog te doen is in Ecomare is een wandeling door de duinen. Deze activiteit is wel een beetje een buitenbeentje in dit centrum omdat het eigenlijk niets met de rest te maken heeft. Ecomare ligt in de Duinen van Texel en er zijn hier twee wandelpaden uitgezet. Met één respectievelijk twee kilometer zijn ze niet lang en wil je even de benen strekken of kinderen laten uitrazen dan kan dat heel goed hier. Langs een van de paden is een plaggenhut te vinden. Ook niet erg te linken aan de rest van Ecomare, maar vooruit. Als je er binnen kijkt kun je je toch bijna niet voorstellen dat hier, nog niet vreselijk lang geleden, werkelijk mensen leefden.

Helemaal tot slot kun je nog naar de walviszaal en in Ecomare is altijd een tijdelijke expositie ingericht met uiteraard een link naar het leven in de Noordzee. Of nee, het werkelijke slot voor de kinderen is natuurlijk de shop met aller-, allerschattigste zeehondjes. Zuchtend trekt menig ouder hier maar weer de pinpas uit de portemonnee.

Handige tips

Mis de voerdertijd van de zeehonden niet. Het is niet alleen leuk om te zien, er wordt ook van alle zeehonden verteld hoe ze hier terecht zijn gekomen. Ecomare is niet voor niets een opvangcentrum en elke zeehond heeft zijn eigen verhaal. Zeker voor kinderen aangrijpend.

Er is ook een kleine vogelopvang, met vogelwasstraat waarin ze worden schoongemaakt. Als je je al eens afvroeg hoe dat gaat dan kom je dat hier te weten. Ook het systeem waarbij vogels worden doorverwezen als op soortgelijke opvanglocaties de drukte te groot wordt is erg aardig. Het lijkt wel op het systeem waarin ambulances naar andere ziekenhuizen rijden als een bepaald ziekenhuis “vol” is.

Naast Ecomare is een sterrenwacht te vinden. In de zomer is het helaas in het algemeen ’s avonds niet donker genoeg om goede waarnemingen te doen. Maar bijvoorbeeld rond half augustus, wanneer er bij helder weer veel vallende sterren zijn te zien, is een bezoekje aan de sterrenwacht toch soms mogelijk. Kijk op de website van de Volkssterrenwacht De Jager voor meer informatie: https://oriontexel.nl/

Kritische noot

Je kunt hier een wandeling in de duinen maken van één of twee kilometer. Hoewel het gebied, je bent hier in Natuurgebied Duinen van Texel, helemaal niet gek is, doet die wandeling waarschijnlijk een beetje afbreuk aan de Ecomare-ervaring. Het heeft feitelijk niets met Ecomare te maken en je kunt op veel meer plaatsen de duinen in wandelen. Maar mocht je toevallig kinderen hebben die niet te houden zijn, of zelf even de benen wat meer willen strekken, dan is dit heuvelachtige pad misschien toch nog geen gek idee.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 13,50 per persoon, voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar, die je hier genoeg ziet, moet Euro 9,50 worden afgerekend. Online krijg je 65 resp. 50 cent korting, dus per gezin genoeg voor één ijsje. En wie mag die dan opeten?

De museumkaart is hier niet geldig. Ben je van plan ook naar Museum Kaap Skil in Oudeschild te gaan, een aanrader overigens, dan kun je een combiticket kopen met flinke korting: Euro 18,50 als volwassene, Euro 13,50 per kind. Dit combiticket kan echter niet online worden gekocht.

Lengte bezoek

Je kunt hier met gemak een paar leuke uurtjes zoet brengen. Met het voeren ben je zo een halfuur verder, rondlopen en kijken ook een uur of wat, horeca…en dan verveel je je echt niet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er zeker bij Ecomare, dus wees niet bezorgd. Slapen bij de dieren, wat bijvoorbeeld wel kan in sommige andere dierenparken, is hier niet de bedoeling en ook aan allerlei andere gekkigheid zoals zwemmen met zeehonden doen ze hier niet.

Praktische info/openingstijden

Ecomare is elke dag open van 09.30 tot 17.00 uur (m.u.v. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag).

Nog meer dierenparken

Voor een overzicht van andere dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020