Ouwehands dierenpark – Rhenen

Bezoek aan het Ouwehands dierenpark. Natuurlijk om de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen live in Pandasia te zien, maar ook voor de vele andere dieren. Zo is er bijvoorbeeld een berenbos waar beren worden opgevangen maar kom je ook olifanten en allerschattigste stokstaartjes tegen. IJsberen, gorilla’s, een zeeleeuwenshow of toch maar met de kinderen naar de immense binnenspeeltuin RavotAapia? Je kunt hier in ieder geval met gemak een leuke dag zoet zijn.

Locatie/bereikbaarheid

Het park ligt aan de N225 en wordt vanaf de diverse richtingen aangegeven.

Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen
https://www.ouwehand.nl/

Parkeren kan op het parkeerterrein tegen betaling van Euro 7,-. Verderop is parkeren gratis, maar pas op voor foutparkeren en of je de bewoners van Rhenen er een plezier mee doet is een tweede. Bovendien wordt het dan toch met kinderen een stukje lopen, niet leuk. In het park zal ook veel gelopen worden, en dan komt de weg terug naar de auto ook nog… het parkeerterrein van de dierentuin zelf is dan zo gek nog niet.

Met de trein is station Rhenen het dichtstbij. Er staat je een wandeling van 800m te wachten, niet echt een klein stukje. De bus stopt voor de deur, dus dat kan ook.

Geschikt voor

Leeftijd van 0 tot 120. Echt heel kleine kinderen zullen hier waarschijnlijk weinig meekrijgen van alles wat hier te zien is. Voor de basisschoolleeftijd is hier genoeg te zien en te doen. De ouders, oma’s en opa’s van deze kinderen zullen zich hier ook wel vermaken en zijn i.v.m. de portemonnee zelfs noodzakelijk zodra een terras met ijsco’s en fris in zicht komt. Tieners moeten wel hun mobieltjes meenemen voor de nodige selfies en om tussen de bezichtiging van de dieren door even wat anders te doen te hebben.

Iedereen die vindt dat dieren niet opgesloten horen te zitten, ook niet als de ruimtes best wel behoorlijk tot groot zijn, kunnen ook dit dierenpark beter mijden. Yellowstone of de Serengeti zijn dan een beter idee.

Oordeel

Vermoedelijk de grootste attractie zijn de reuzenpanda’s in deze dierentuin. Er zijn heel veel andere dieren te zien en het Berenbos met de beren die daar worden opgevangen is én sympathiek én een bezoek zeker waard. Aan de andere kant is het wel een beetje een dierentuin zoals er zoveel zijn. Alles bij elkaar een 7.

Wat ga je doen?

Dieren kijken! Maar voor kinderen tot een jaar of 12 is het ook een behoorlijk speelparadijs. Op meerdere plaatsen zijn grotere speelplaatsen te vinden, waardoor dieren kijken kan worden afgewisseld met uitgebreid ravotten.

Al voor de ingang zijn de ringstaartmaki’s te zien, en vlak na de ingang sta je door een verhoging oog in oog met de giraffen. Aan de andere kant zijn de tijgers te zien. Die kun je overigens ook via een overdekt gedeelte zien, en dan wie weet wat dichterbij. Even daarna kom je al bij de eerste grote speelplaats met water, bruggen en wat al niet. Daar zijn ook de Afrikaanse leeuwen te zien maar vergeet de stokstaartjes niet. Veel mensen vinden dat bijzonder schattige diertjes, en dat zijn ze ook.

Rechtsaf kun je dan naar het aquarium, dat onder de grond zit. Hoewel het gedateerd is, zijn er zeker wel fraaie vissen te zien en ook mooie koraal. Bijvoorbeeld de steenvis is hier een van de bijzondere exemplaren die je toch niet zomaar overal tegenkomt. Je komt vanzelf in een grote volliere terecht met onder ander Monniksgieren waar de schedels van de prooien nog op de grond liggen. Fake of echt? Het ziet er in ieder geval grappig uit.

Langs de verschillende soorten apen kom je dan vanzelf bij het hoogtepunt van dit park; Pandasia. Het gebouw waar de twee reuzenpanda’s ieder hun eigen verblijf hebben is in Chinese stijl opgetrokken en zo te zien is er op de bouwkosten niet bespaard. Je wandelt als bezoeker vanzelf van het ene naar het andere gebouw en Wu Wen en Xing Ya zul je al snel binnen of buiten spotten. Het binnenverblijf is overigens mooi gemaakt, maar de bodem is wel een beetje kaal. Zal wel aan het sloopgedrag van de zeer schattig ogende panda’s liggen. Want ze mogen een bijzonder hoog knuffelgehalte hebben, let even op hoe ze dikke bamboestengels met hun forse tanden doormidden bijten. Het is geen slecht idee om later op de dag nog even terug te lopen, Ouwehands is niet heel groot en wie weet spot je de reuzenpanda’s dan toch weer in een iets andere houding. Ze zijn er, naast het verorberen van bamboe, namelijk steengoed in om in allerlei houdingen op de houten loopbruggen in slaap te vallen.

Achter Pandasia is een groepje huizen te vinden waarvan de functie ietwat onduidelijk is, maar het is wel de toegang tot het berenbos waar Ouwehands ook wel bekend om is geworden. Hier worden beren opgevangen die voordien bijvoorbeeld als dansbeer in Griekenland, Bulgarije of Turkije moesten optreden. Het is wel een behoorlijk groot bos dus de beren kunnen zich behoorlijk verschuilen. Wat het leuk maakt is dat je over een loopbrug loopt en aan het eind is er nog meer informatie te krijgen.

Even doorlopen en je komt bij de ijsberen die je als je geluk hebt in het water kunt zien en vlak daarna staan de olifanten al te wachten. Bij droog weer zul je hier regelmatig flinke stofwolken zien van de olifanten die met behulp van hun slurf aarde over zichzelf gooien om op die wijze hun huid soepel te houden. Een tip is hier even het olifantenverblijf in te lopen. Ook als de olifanten buiten zijn zijn hier een paar korte filmpjes te zien over de pedicure van olifanten, of het wegen. Een van de olifanten blijkt meer dan 4000 kilo te wegen. Wow!

Nog weer wat verderop is een grappige kleine kinderboerderij te vinden en de grootste, overdekte speelplaats: RavotAapia. Ook met goed weer zijn kinderen hier waarschijnlijk niet weg te slaan en voor de ouders is er een groot binnenterras. Het is buitengewoon mooi gemaakt en in dit gebouw is ook het startpunt voor de monorail te vinden. Of die het doet is een tweede…

Rendieren, apen en een al behoorlijk oud verblijf met allerhande vogels zoals papagaaien en flamingo’s maken het rondje door de dierentuin compleet. Het is nog niet klaar, want meer naar het midden is een Gorilla Adventure te vinden met uiteraard gorilla’s maar daarnaast ook andere aapachtigen en ook weer stokstaartjes. De kinderen kunnen zich hier ook behoorlijk als aap gedragen omdat in het gebouw allerlei klim en klauterroutes zijn te vinden.

Tot slot is er een paar keer per dag een zeeleeuwenshow in de Blue Lagoon. Let even op de tijden, die staan op het dagprogramma dat je bij de ingang krijgt. Het is alleraardigst gedaan met enthousiast personeel, dat deze show van ongeveer een half uur toch heel vaak zal moeten doen. Er zijn slechtere banen zullen we maar denken.

Bij de uitgang van het park eindig je vanzelf in de toeristenfuik; een winkel vol met knuffels waar je als kind niet weg bent te slaan en ouders dus tot wanhoop gedreven worden.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Tja, sinds 2017 zijn waarschijnlijk de reuzenpanda’s de belangrijkste reden om dit park te bezoeken. Er is echter heel veel meer te zien en te doen. Maar eerlijk is eerlijk, veel dieren zijn in talloze dierenparken te zien en de panda’s zijn voor Nederland uniek. In België, dus niet ver weg, is er overigens ook een dierenpark die twee reuzenpanda’s heeft. De grote giftshop bij de panda’s is een bezoekje waard, ook als je van plan bent niets te kopen. De panda’s hebben geleid tot veel creativiteit op commercieel gebied. Gevreesd moet worden dat samen met kinderen de portemonnee in deze shop niet dicht blijft.

Laat maar zitten

Hoewel het niet veel meer is, is er nog een ouder gedeelte met wel erg veel tralies en hekken. Als je dat liever niet ziet, dan kun je dat eenvoudig vermijden zonder veel te missen.

Handige tips

Er zijn nogal eens online kortingsacties, dat kan behoorlijk veel geld schelen. Let echter wel op; als het te mooi is om waar te zijn is het vaak ook niet waar. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kaartjes die via marktplaats worden doorverkocht. Het is heel moeilijk om te controleren of een kaartje niet al gebruikt is of helemaal fake. Daarnaast zijn sommige kortingscodesites er heel goed in om je, nadat je allerlei gegevens hebt moeten achterlaten, te blijven lastigvallen met allerlei andere aanbiedingen. Of je dat dus waard is is wel goed om vooraf te bedenken.
Voor kinderen is er waterpret in speelgedeeltes tussen de dieren door en in RavotAapia, een handdoek en voor de zekerheid wat droge kleren meenemen kan geen kwaad.

Veel dieren hebben een bepaalde voedertijd, waardoor er meer “beweging” is. Veel dieren zijn nu eenmaal nogal vaak in ruststand, zeker als het warm en zonnig weer is. De reuzepanda’s hebben overigens wel voedertijden maar zitten de hele dag door behoorlijk te knabbelen aan de bamboe omdat ze dagelijks een grote hoeveelheid naar binnen moeten zien te werken. Bamboe ziet er mooi uit, maar is weinig voedzaam…

Vooraf een kaartje kopen op de website van Ouwehands scheelt wachttijd bij de kassa en een heel klein beetje geld; je kunt met het online ticket (PDF) meteen doorlopen naar de controle. Je hoeft dus niet bij de kassa nog iets in te wisselen. Ook een parkeerkaartje kan vooraf online worden gekocht en bij het uitrijden kan hij vanaf je smartphone worden gescand. Makkelijk!

Kritische noot

Deze dierentuin is een van de weinige waar je je hond mag meenemen. Mits aangelijnd en de eventuele onderdelen die aan de achterkant de hond verlaten worden opgeruimd. Maar niet iedereen stelt honden natuurlijk op prijs en op de paden kan het soms een beetje vervelend zijn.

Daarnaast komt op allerlei plaatsen muziek uit de bosjes. Welke geniale geest dat heeft verzonnen is niet bekend en er zal vast marketingtechnisch hard over na zijn gedacht. Maar zou het ooit wel eens aan de bezoekers zijn gevraagd wat die er eigenlijk van vinden?

De opzet van de dierentuin is een beetje rommelig. Zo val je van de ijsberen in de olifanten en sommige dieren zijn op verschillende plaatsen te vinden. De dierentuin is dus niet ingedeeld in verschillende werelden of gebieden, waardoor het op kinderen wellicht overkomt alsof alle dieren overal ter wereld door elkaar leven.

RavotAapia is een groot en aantrekkelijk indoor speelparadijs. Jammer dat er zoveel in- en uitgangen zijn waardoor je als ouder alsnog op je kinderen moet letten. Wat hier nu juist erg lastig is door alle verschillende kruip-door-sluip-door toestellen.

Het viel op dat ondanks de behoorlijke drukte behoorlijk wat horeca gesloten was. Er bleef genoeg over, maar het is er toch niet voor niets zou je zeggen.

Prijs

De prijs is niet echt laag: Euro 25,- voor iedereen vanaf 10 jaar in het weekend, vakantie- en feestdagen. Door de weeks kost het 2 euro minder en door online te bestellen bespaar je ook nog 1 euro. Kinderen van 3 t/m 9 jaar betalen nog eens 2 euro minder en tot en met 2 jaar is de entree gratis.

Lengte bezoek

Een dag kun je hier goed doorbrengen, zeker omdat het park niet heel vroeg opengaat. Ook gezien de prijs is en bezoek van een of twee uurtjes niet erg aan te raden, tenzij je natuurlijk een abonnement hebt en dichtbij woont.

Goed om verder te weten

Er is een jongerensoap serie in Ouwehands opgenomen: Zoop. Best aardig om op YouTube nog eens terug te kijken als je in het park bent geweest, het is dan heel herkenbaar.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er genoeg in dit park. De reuzenpanda’s en andere dieren zijn gesteld op hun privacy dus overnachten in het park zit er helaas niet in.

Praktische info/openingstijden

Het park is het hele jaar open maar de openingstijden wisselen door het jaar heen. Opening is altijd ’s ochtends om 10:00, de sluitingstijd varieert van 16:00 tot 18:00. Kom je op tijd, dan heb je alles ruimschoots voor sluitingstijd zeker gezien.

Nog meer dierparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 17 mei 2019