Safaripark Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Een in het Brabantse Hilvarenbeek, net onder Tilburg, gelegen dierenpark. In safaripark Beekse Bergen kun je met je eigen auto tussen de loslopende dieren doorrijden, alsof je in Kenia of Tanzania bent :). Met de safaribus of boot kun je ook tochtjes door het park maken. Loop je liever? Geen probleem, wandelpaden genoeg. Middenin en achterin het park is een gedeelte waar je kunt rondlopen, zijn restaurants te vinden en op verschillende tijdstippen wordt een roofvogelshow gegeven.

Locatie/bereikbaarheid

Safaripark Beekse Bergen ligt in Hilvarenbeek, vlak onder Tilburg.

Beekse Bergen 1
5081 NJ Hilvarenbeek
0900-2335732 (€ 0,15 p.m.)
Safaripark Beekse Bergen

Geschikt voor

Het safaripark Beekse Bergen is een leuk park voor alle leeftijden ook al ligt de focus wel op basisschool leeftijd met alle speeltuinen. Opa’s en oma’s zullen hier met kleinkinderen ook met gemak een mooie dag doorbrengen. Voor tieners en stelletjes ligt het er meer aan of je zin hebt in een dergelijke activiteit; de een wil niet dood gevonden worden in zo’n soort park terwijl de ander de een na de andere selfie op facebook of instagram zet.

Oordeel

Safaripark Beekse Bergen is toch wel een beetje ander dierenpark dan de andere. Het “safari”-gevoel is natuurlijk niet hetzelfde als in de Serengeti in Tanzania, maar je komt er zeker wel een beetje bij in de buurt. Het park is wel, zoals tegenwoordig veel dieren- en pretparken, stevig aan de prijs. Alles bij elkaar krijgt het een 7,5.

Wat ga je doen?

Als je met de auto of safaribus het park ingaat kom je meteen in een open gedeelte met de niet te missen zebra’s, gnoes, gembokken en impala’s. Daarna duik je een stukje bos in met edelherten en Schotse hooglanders. Leuk, maar zeker Schotse hooglanders zie je tegenwoordig in veel natuurgebieden in Nederland rondlopen en daarmee is het heel bijzondere er wel een beetje vanaf. Het blijven imposante dieren en hebben ze toevallig ook nog jongen, dan zien ze er helemaal schattig en vooral aaibaar uit. Toch maar niet doen.

Meer naar achteren, wederom op een open vlakte, rij je dan vanzelf langs een kleine kudde kamelen, przewalskipaarden en Vietnamese sikaherten. Achterin het park is er de mogelijkheid om te parkeren en te voet naar de schattige ringstaart maki’s en zeeleeuwen te gaan. Of een kijkje te nemen bij de nijlpaarden of maraboes. Aan de andere kant van het restaurant, ook lopend te bereiken, vind je de rode panda’s, vari’s en als je nog wat doorloopt de hyena’s en leeuwen.

Terug in de auto of bus kom je, weer in het bos, misschien wel de buffels tegen en daarna in het open veld de struisvogels die wellicht even je toegangskaartje extra komen controleren. Hier zijn ook de dromedarissen te vinden, te herkennen aan één bult i.p.v. twee, waarna de leeuwen op een afstandje zijn te zien.

Het volgende stukje zorgen rondlopende giraffen, buffels en gebra’s voor een grote kans op opstoppingen. Ze lopen op hun gemak voor en tussen de auto’s door en als eenmaal iemand op de rem trapt… Met name de giraffen zijn bepaald gewend aan auto’s en de kans dat je opeens een kop van een giraf vlak voor de autoruit ziet is niet gering.

Voor de liefhebbers zijn er nog meer gnoes en gembokken te zien waarna je weer bij de ingang terug bent. Ga je daarna al wandelend het park weer in, dan kom je de chimpansees en gorillas vanzelf tegen en als je doorloopt bijvoorbeeld ook nog de jachtluipaarden en, voor veel mensen uiterst grappige dieren; de stokstaartjes.

Met andere woorden: dit park heeft heel wat verschillende diersoorten maar het is toch geen allegaartje; papagaaien en andere tropische vogels zal je hier tevergeefs zoeken. En zo hoort het ook.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Neem deel aan de bussafari, de wandelsafari of de bootsafari om zodoende zo dicht mogelijk bij te dieren in de buurt te komen. Heb je eenmaal de ene gedaan, dan hoef je de andere niet te laten. Ze zijn bepaald nogal relaxed en in een bus zitten is zeker een andere ervaring als in de boot door het park varen.

Geheel op eigen risico kun je met je eigen auto door het park rijden en op plaatsen stoppen die je zelf kiest. Je moet wel op de weg blijven rijden, dat wel. En dat klinkt toch makkelijker dan gedaan terwijl je ook als chauffeur links en rechts aan het rondkijken bent.

Neem een kijkje bij de roofvogelshow en verbaas je over de kunstjes die deze imposante vogels zoal geleerd hebben. Of ga naar de speciale voederpresentaties dan weet je pas echt wat elk dier te eten krijgt.

Laat maar zitten

Ook al hebben de allerkleinsten het waarschijnlijk best naar hun zin bij het speelhuis van Dip en Dap en kennen ze het misschien van de televisie, het is toch echt wel een van minste attracties in het park.

Handige tips

Je kunt het rijden met de eigen auto, waar je toch een beetje moet opletten, afwisselen met de safaribus. Je kunt je auto bij de ingang parkeren, maar ook aan de achterkant van het park, dus halverwege je eigen rit. Als je daar overstapt op de bus, kun je ook de hele ronde maken. Of een stuk met de auto, een stuk met de bus, dan weer een stuk lopen en als toetje met de boot. Je ziet elke keer weer andere delen of in ieder geval vanaf de andere kant, dus het lijkt elke keer weer “nieuw”. Zeker met kinderen is wandelen afwisselen van auto, boot en bus een aanrader.

De rondrit met de auto is een aanrader maar probeer het zo uit te mikken dat je de spitstijden vermijdt. Die vallen hier overigens niet in de ochtend of avond zoals in de rest van Nederland, maar juist overdag.

Heb je nog meer geld los in je zak zitten? Je kunt hier voor Euro 150,- een eigen Gamedrive doen in een stoere jeep. Duurt maar 30 minuten, dus stevig aan de prijs. Andere mogelijkheden zijn een fotoworkshop, een dagje backstage of overnachten op het Rangercamp.

Kritische noot

Het kan in Beekse Bergen erg druk zijn en hoewel het park een flinke capaciteit heeft sta je met de auto dan wel in de file. Tussen de giraffen. Hoewel het uitzicht op dat moment een stuk aangenamer is dan op de A1 of A9, is filerijden ook hier niet heel leuk.

Vergeleken met

Vrijwel alle andere dierenparken in Nederland zijn uitsluitend te voet toegankelijk. In dit safaripark rondrijden met de eigen auto geeft zeker een andere ervaring en bij tijd en wijle waan je je met een flinke dosis fantasie helemaal in Afrika.

Prijs

Aan de kassa betaal je als volwassene Euro 26,-, online krijg je een paar euro korting. Tot en met 9 betaal je Euro 22,50 en alleen onder de drie mag je gratis mee. Parkeren betekent nog eens Euro 9,50 extra afrekenen. Samen met eten en drinken wordt het geen goedkoop uitje maar je kunt er wel een dag vol plezier voor terug krijgen.

Lengte bezoek

Als je voor een bezoek aan het safaripark Beekse Bergen een hele dag uittrekt, dan heb je tijd genoeg en kun je er zeker van zijn dat je alles gezien hebt. Blijf je meerdere dagen dan kun je tripjes in de lang niet onaardige omgeving maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het is mogelijk om je eigen eten en drinken mee te nemen en plek genoeg om te picknicken. Restaurants zijn er natuurlijk ook: het Safari-restaurant en het Kongorestaurant. Op het Safariplein, Kongoplein en in het Afrikadorp zijn ook kleinere maaltijden en snacks te krijgen.

Blijven slapen? Dat kan hier ook. Niet tussen de leeuwen of giraffen, maar wel in een safari resort met uitzicht op de dieren, in een tent die als je wilt al voor je is opgezet of een luxe accommodatie op het naastgelegen vakantiepark.

Praktische info/openingstijden

Het park is 365 dagen per jaar geopend voor bezoekers. de deuren zwaaien gewoonlijk om 10:00 open, maar wanneer ze sluiten is nogal variabel. Buiten het seizoen is 17:00 vrij gewoon, maar in de zomertijd kan het ook 17:30, 18:00, 20:00 of nog iets anders zijn. Kijk voor de actuele openingstijden even op de website van Beekse Bergen.

Nog meer dierenparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 9 augustus 2019