Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte

Het Vlinderparadijs Papiliorama staat aan de noordzijde van Havelte, bij de toegangspoort van het Holtingerveld. Het draait hier geheel om (tropische) vlinders die in een behoorlijke kas rondvliegen en vanzelfsprekend bij tijd en wijle neerstrijken op de tropische planten. Het is hier dan ook behoorlijk warm en vochtig, zelfs in de winter. Tussen de planten door lopen een aantal wandelpaden en op diverse plaatsen staan bankjes om op te zitten om in alle rust te trachten de vlinders zo goed mogelijk te spotten. Enig geduld is hierbij wel een vereiste; vlinders hebben nogal de neiging te fladderen, een kort moment op een plant te zitten, en weer verder te fladderen. Tot groot verdriet van kinderen en fotografen.

De plek waar het vlinderparadijs staat nodigt uit voor een langer verblijf. Zo kun je ook een fietstochtje van een kilometer of 5 maken over oude rails over een deel van het Holtingerveld. Fietsen of wandelen kan natuurlijk ook en aan de noordzijde liggen een schaapskooi en wat verderop twee hunebedden die een bezoek meer dan verdienen.

Locatie/bereikbaarheid

Vlinderparadijs Papiliorama ligt net ten noorden van Havelte, bij de toegangspoort van het Holtingerveld. Je kunt er prima parkeren op het ruime parkeerterrein.

Van Helomaweg 14
7971 PX Havelte
https://www.vlinderparadijs.nl/

Geschikt voor

Een gelegenheid waar je dieren kunt zien oefent een grote natuurlijke aantrekkingskracht uit op kinderen. Maar ook jongvolwassenen en alles tot aan diep in de grijze haren kun je hier tegenkomen.

Oordeel

Bij vlinderparadijs Papiliorama draait het logischerwijs om vlinders. Aan de ene kant is het een sterk punt dat ze zich niet laten verleiden om allerlei andere dieren hier ook een plek te geven, aan de andere kant zijn vlinders niet de meest makkelijke dieren voor bezoekers. Je geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld en kinderen kunnen dat soms maar met mate opbrengen. Voor sommigen draait dit dus uit op een topuitje, voor anderen op een teleurstelling.

Wat ga je doen?

De entree is meteen ook de winkel met allerhande gadgets om mee naar huis te nemen. Uiteraard vrijwel alle voorzien van vlinders; mokken, puzzels etc. Nadat je de kassa bent gepasseerd duik je meteen de kas in. In de kas staan veel planten die soms ietwat opdringerig over de paden hangen. Maar ja, vlinders vinden die planten maar wat fijn dus het is een kwestie van een beetje speuren en wachten om de vlinders uiteindelijk te zien. Makkelijker is soms te wachten tot het moment dat ze opfladderen en ergens weer neerstrijken. Beweeg je er echter te snel naartoe, dan zal de vlinder al snel weer opvliegen en blijf je aan de gang. Rustig blijven en geduld oefenen is hier dus het devies.

Op diverse plekken zijn bankjes waar je kunt gaan zitten om nog wat rustiger de tijd te nemen vlinders te observeren. Helaas hebben vlinders ook wel een beetje de neiging tegen het dak of zijwanden te gaan zitten, wat zeker een minder fraai gezicht is. Toch is het zeker voor de fotografen onder ons mogelijk de vlinders in hun meer natuurlijke omgeving vast te leggen. Je eindigt waarschijnlijk met heel veel foto’s waarvan je een groot deel achteraf kunt verwijderen vanwege niet-scherp, gemist, slechte compositie etc.

Het is zeker aan te bevelen de paden tussen de planten door meermalen te lopen. Bij elkaar is het toch allemaal niet heel groot en de kans dat je op dezelfde plek toch weer andere vlinders ziet is groot. Vlinders zijn niet bepaald eenkennig en blijven niet in een bepaald gedeelte van de kas rondvliegen.

Uitgekeken op de vlinders? Dan kun je nog een blik werpen op een wand met meer informatie over vlinders. Onder andere kun je poppen zien en het leefgebied van de tropische vlinders. Een aardig spelletje is het matchen van vlinders, moeilijker dan je zou verwachten. Het geheel is toe aan een forse update, maar als je hier dan toch bent kun je je er toch even mee vermaken.

Handige tips

Vlinders slapen uit tot de zon begint te schijnen en daarna gaan ze uitgebreid hun vleugels drogen. Dat is ook precies het moment waarop ze het best zijn te zien en te fotograferen. Kom je meer midden op de dag, dan is het een gefladder van jewelste. Wel leuk, maar bepaald lastig om dan een vlinder eens rustig te bekijken.

Behalve de vlindertuin kun je op het Holtingerveld ook een schaapskooi met kudde bezoeken en na een klein wandeltochtje noordwaarts, over de Havelterberg, zijn twee fraaie hunebedden te zien. Vanaf de vlindertuin kun je op een spoorfiets springen en een parcours van een kilometer of 5 heen en terug over het Holtingerveld maken. Kinderen doe je er vast een heel groot plezier mee. Vanaf het parkeerterrein kun je met de benenwagen, fiets, maar ook met de mountainbike op pad. Al met al kun je hier met gemak de nodige leuke uurtjes doorbrengen.

Bij de toonbank waar ook de kassa is liggen gedroogde vlinders. Ze zijn te koop, maar het is bovenal een kans om diverse soorten vlinders van dichtbij te bewonderen. Dit zijn natuurlijk net de mooiste exemplaren per soort…

Kritische noot

De meningen en ervaringen met deze vlindertuin lopen nogal uiteen. Ben je toevallig op stap met ongeduldige kinderen, dan kan het wel eens een beetje lastige zaak worden omdat vlinders juist goed te zien zijn als je enig geduld oefent. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat veel dierenparken 100-en-1 dieren hebben waardoor je van de ene naar de andere verrassing loopt. Hier draait het om vlinders. En vlinders. En vlinders. Het kan dus in sommige gevallen wel op een kort en daardoor wat tegenvallend bezoek uitdraaien.

Behalve vlinders kun je ook aan een aantal wanden meer informatie krijgen en een paar spelletjes doen. Het ziet er allemaal wel een beetje gedateerd uit en werkt ook niet allemaal meer. Dat is jammer, eenvoudigweg “schoon en heel” is toch het minste wat je mag verwachten bij een dergelijk extra onderdeel.

Prijs

Een volwassene rekent Euro 7,- (prijs 2021) af, tot en met 12 jaar krijg je Euro 2,- korting.

Lengte bezoek

Ren je er als een 10 jarige doorheen, dan ben je heel snel klaar. De truc is juist bij vlinders geduld te oefenen. Je ziet er dan meer en ook de bovenkant van de vleugels, vaak het fraaiste, zie je vaker. Het is niet voor niets dat hier behoorlijk wat bankjes staan. Met een beetje geluk landt er ook nog een vlinder op je hand of hoofd. Al met al kun je hier dan een halfuur tot een uur doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De vlindertuin heeft een apart en ruim horecagedeelte waar je tegen zeer, zeer schappelijke prijzen wat te drinken en eten kunt krijgen. Het ademt wel de sfeer van lang gelden, ook hier mag wel eens een keertje actie worden ondernomen om het weer bij de tijd te maken. Een uitgebreidere kaart hebben ze bij Brasserie OER, dat sinds enige jaren tegenover de vlindertuin staat.

Praktische info/openingstijden

De vlindertuin is elke dag, ook in de winter, geopend van 09:00 tot 16:00.

Meer…

Nog meer dierenparken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 14 oktober 2021