Wildlands – Emmen

Dierenpark Wildlands in Emmen. Dit dierenpark is opgedeeld in drie verschillende gebieden; Jungola, Serenga en Nortica. Bij elkaar is het park bijzonder fraai vormgegeven. Het barst er niet van de dieren omdat ze hier de ruimte krijgen maar je kunt er aangenaam ronddwalen, voor kinderen zijn er allerlei extra dingen te doen van klautertoestellen tot een achtbaan en met het eten en drinken zit het hier ook wel goed.

Locatie/bereikbaarheid

Dierenpark Wildlands ligt tegenwoordig, na de verplaatsing uit het centrum, in het westen van Emmen. Voor de auto is er een immens parkeerterrein naast de deur (navigatie: Ermerweg 28). Hou in de buurt van Emmen eenvoudigweg de borden richting Wildlands aan, dan kom je er vanzelf.

Vanaf het treinstation is het een kwartier lopen of met de bus, die vlakbij stopt.

Raadhuisplein 99
7811 AP Emmen
https://www.wildlands.nl

Geschikt voor

Van heel jong tot heel oud. Babies zullen hier nog niet veel aan hebben, maar vanaf een jaar of 3-4 tot 150 is het een toppark. Ook voor jongeren en dertigers is het heel geschikt. Alleen dierenhaters hebben hier niet veel te zoeken.

Oordeel

Aan dit park is te zien hoe nieuwe dierenparken eruitzien; het is met zorg gemaakt, en je komt werkelijk in drie werelden met elk hun eigen dieren terecht. Omdat er zoveel ruimte is gecreëerd is het wel zo dat je relatief minder dieren ziet per 100 meter die je loopt. Jungola en Serenga zijn absolute toppers, een dikke 9. Nortica, de derde wereld, zal minder mensen aanspreken. Niet heel veel dieren en ook de geheel eigen stijl moet je maar net aanspreken. Dat laatste onderdeel moet het doen met een 7, bij elkaar toch een dikke 8.

Wat ga je doen?

Dieren kijken in een echt mooi aangelegd park met drie verschillende gebieden en thema’s. Je zult niet snel de weg kwijtraken want er is in principe in elk gebied een looproute die je kunt volgen waardoor je alles ziet. Hier en daar zijn kruip-door-sluip-door paden die echt de moeite waard zijn. Met name in de Jungola zijn er daar meerdere van te vinden. Het begint al in de Vlindertempel aan het begin van dat gebied; loop dan zeker de Tempel Trail aan de rechterkant. In de oude dierentuin van Emmen waren de vlinders al beroemd en ze zijn gelukkig meeverhuisd. Fotografie is hier echter een opgave; de vlinders fladderen vrolijk rond je hoofd maar zijn uiterst moeilijk mooi op de foto te krijgen.

Jungola

Verlaat je het gebouw met de vlinders dan is er gelijk een Bamboedoolhof maar de meesten zullen meer oog hebben voor de olifanten links. Dit dierenpark heeft ook het geluk dat er met enige regelmaat een kleintje wordt geboren, extra leuk! Je hebt trouwens dikke kans dat hier een doodshoofdaapje gewoon over je hoofd in de bomen of over een hekje naast het pad rondloopt. Ze zien er ondanks hun naam best schattig uit, maar oppassen; ze zijn toch wel gek op vingers van kinderen. En dan zijn die tandjes opeens best scherp.

Je loopt al snel via het uitzichtpunt voor de olifanten naar het enorme gebouw waarin het hoofdgedeelte van de Jungola is te vinden. De Maki’s, slingerapen en vogels zijn niet te missen maar de kinderen hoeven hier niet het pad op de grond te volgen. Als ze zin hebben is hier een avontuurlijk klauterpad tussen de bomen te vinden. Achterin, bij de horeca, is het instappunt voor de bootjes van de Rimbula river, en hoewel het een beetje een pretpark gevoel geeft is het werkelijk de moeite meer dan waard. Erg lang is de tocht niet maar je ziet een aantal dieren en de hele “jungle” met andere ogen. Ook binnen is een flink gedeelte te vinden voor de olifanten. Het kan hier dus helemaal leeg zijn, maar als je doorloopt naar buiten kom je ze vanzelf alsnog tegen. Naast weer de nodige horeca waar je nauwkeurig langs wordt geleid is er voor de durfals ook nog het Koppensnellerpad. De jungleshow van Jimmy, helemaal rechts achterin het gebouw te vinden, is ook de moeite waard en bovendien; je kunt hier heerlijk even bijkomen van het rondslenteren. Kom wel op tijd voor een goed plekje. Tot slot in dit gedeelte zijn vrolijk spelende otters te zien.

Serenga

Vanuit het centrale plein kun je dan via een gebouw dat doet denken aan Timboektoe maar gek genoeg het Zonnepaleis wordt genoemd in de Serenga. Het eerste gedeelte bestaat uit wat losse gebouwen met een soort van kinderboerderij achtige setting met geiten en ezels. Ook eigenlijk wel vreemd als start voor een Afrikaans avontuur, maar kleinere kinderen zullen het prachtig vinden. In het volgende gedeelte lopen de prairiedogs vrij rond, dus ook over de paden. Ook deze vriendelijk ogende beestjes zitten vooral te loeren op vingertjes die uit buggy’s bungelen. Met een beetje oppassen kun je een hoop lol beleven aan deze dieren.

Een van de hoogtepunten in de Serenga is ongetwijfeld de nijlpaardenpoel. Deze enorme beesten zijn onder water, waar ze ook te zien zijn, nog best aardig elegant. Vooral bij het voederen zijn ze actief. De voedertijden zijn niet vast, daar moet je dus een beetje geluk mee hebben. De enorme bekken die open en dicht gaan zul je niet snel vergeten. Onder water is het meest vreemde om te zien dat ze over de bodem kunnen lopen terwijl de snoet dan net boven water uitkomt. Op de terugweg volg je hier dezelfde route, dus zijn ze toevallig erg rustig dan kun je het later nog eens proberen.

Na de Wallaby’s, een klein soort kangoeroe, is rechts een indoor speelparadijs te vinden. Het is binnen, maar je kunt werkelijk kletsnat buiten komen. Wat geschikte kleding of reservekleding is hier dus ook geen overbodige luxe. Het vervolg van de Serenga, mits het niet regent, is juist erg droog. Rechts is de leeuwenheuvel waar naar grote waarschijnlijkheid de leeuwen liggen te luieren. Dat doen ze namelijk het allergrootste deel van de dag, het ligt echt niet aan jou. Aan de linkerkant is het centrale deel van de Serenga te zien, de savanne met giraffen, struisvogels en meer. Het leukste is om daar met de safarisbus doorheen te rijden. Opstappunt is achterin de Serenga, je komt er vanzelf langs. Vergeet ook de schattige stokstaartjes niet en na afloop van de rondrit loop je zo de Bavianenarena in met genoeg volwassen Bavianen maar ook de nodige schattige jonkies.

Tijd voor nog weer een attractie? De achtbaan waar je nu op afloopt heet Tweestrijd. Lijkt een beetje gekke naam, maar het is een dubbele achtbaan waar je tegelijkertijd eerst achterwaarts omhoog wordt getrokken en aan het eind hetzelfde parcours achterwaarts terug naar het begin aflegt. Niet lang, wel heel geinig. Zeker als het niet druk is kun je hem met gemak een paar keer doen. Vind je dat je de achtbaanleeftijd bent ontgroeid (en wanneer is dat?), dan is de koffie hier heel dichtbij. Het is een beetje onduidelijk waar in Tanzania/Kenia je een dergelijke achtbaan in het wild kunt spotten, maar voor kinderen een leuke toevoeging aan een leuke dag uit. Een laatste stukje wat ook weer echt een leuke vondst is is even verderop te vinden; je kunt door een ontspoorde trein lopen waar je nog eens zicht hebt op de savanne en bijvoorbeeld de kamelen die daar vast ook in en groepje bij elkaar liggen.

Nortica

Het derde deel van het park is Nortica. Het is het kleinste deel van het park en heeft een heel andere uitstraling dan de andere twee. Het is een nogal kille industriële die samen met het thema; winter, sneeuw, kou, ijsberen en pinguïns, de rillingen misschien wel je rug doen lopen. Lekker voor warm weer, maar anders… De ijsberen zijn natuurlijk imposant, de robben schieten door het water en de pinguïns staan hier een beetje mooi te staan. Vergeet niet even een kijkje te nemen bij de sneeuwuilen en ook hier in de buurt is het Norticatheater met af en toe een show. Let wel op de begintijden, anders mis je het gegarandeerd. De 4d show in de Arctic 1 gaat altijd door en is toch best leuk gemaakt. Het past in ieder geval keurig in het thema en ondanks dat de meesten wel eens eerder een 4d film zullen hebben meegemaakt, is dit toch weer mooi meegenomen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Hoewel het een beetje Efteling-achtig aandoet is de korte boottocht in de Jungola een aanrader Dat geldt toch ook voor de safaribus in de Serenga. De achtbaan is een beetje gekke attractie in dit dierenpark, maar veel kinderen zullen er meer keren in willen. Voor de ouders is het terras dichtbij.

Laat maar zitten

Stel dat je zou moeten kiezen omdat je maar weinig tijd hebt, dan kun je Nortica links laten liggen. IJsberen en pinguïns heb je vast al vaker gezien en ook de aankleding van dit kleinste gedeelte van het park is een beetje industrieel en niet heel tot de verbeelding sprekend.

Handige tips

Let even op de tijden waarop de verschillende shows zijn. Bijvoorbeeld de zeeleeuwenshow is vaak een paar keer per dag en dat geldt ook voor Jim’s Jungleshow. Dat zijn best leuke onderbrekingen van het gewandel en kinderen doe je er al snel een groot plezier mee. De tijden staan op een bord op het centrale plein bij de ingang. Ook online zijn ze te vinden via de app of (met enig zoeken) op de gewone website.

Neem bij de ingang even een plattegrondje mee. Het is allemaal niet heel ingewikkeld, maar toch prettig om je te kunnen oriënteren als je eenmaal een tijdje aan het rondlopen bent.

De attracties als de Rimbula River, waarbij je met bootjes door de jungle vaart, de Arctic1 in Nortica of de safarisbus in de Serenga doen het de hele dag.

De meeste bezoekers zullen starten met de Jungola, daarna de Serenga doen en eindigen met de Nortica. Begin je met de Nortica en daarna de andere twee (in willekeurige volgorde), dan eindig je eigenlijk leuker. Nortica is het kleinst en wat kil van sfeer. Serenga en Jungola spreken meer aan en daarmee eindigen is dan handig. Je kunt natuurlijk ook meermalen in de verschillende gebieden terecht, maar dan heb je al snel het gevoel meermalen hetzelfde te zien vanwege de min of meer vaste looproute.

De Jungola heeft een heel groot overdekt gedeelte. Mocht het weer dus niet zo heel goed zijn of erg wisselend, dan is een beetje strategisch wandelen slim. De Serenga is zoals de naam al doet vermoeden behoorlijk open en groot. Aan de andere kant, bij zon en een verwachting van bijvoorbeeld 30 graden kun je in de ochtend juist maar beter eerst naar de Jungola gaan.

Kritische noot

Het installeren van een app voor een eenmalig bezoek zullen veel mensen vervelend vinden. Daardoor ben je als je niet oppast al snel te laat of veel te vroeg voor sommige shows.

Vergeleken met

De opdeling in verschillende gebieden lijkt wel een beetje op Burgers Zoo, die toch nog wel een klein beetje beter cijfer scoort. Vergeleken met Ouwehands is goed te zien hoe tegenwoordig dierenparken worden gemaakt; in mooie gebieden met ieder een eigen verhaal en leuke attracties zoals een boottocht of een safaribus.

Prijs

Met een online prijs van Euro 25,-, die nog verder kan oplopen als je wat extra eten en drinken meteen bijbesteld, is het geen goedkoop park. Parkeren kost Euro 10,-. Je krijgt er zeker veel voor terug, maar met een familie hierheen zorgt dus voor een flink plattere portemonnee. Woon je in de buurt, dan is een jaarabonnement te overwegen. Je kunt hier met gemak meerdere keren heen zonder je dood te vervelen en de prijs per bezoek wordt dan een stuk plezieriger.

Lengte bezoek

Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen. Dan heb je ook mooi de tijd om alles te zien en te doen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier geen probleem. Met sommige soorten entreekaartjes krijg je ook nog wat gratis eten en drinken.

Praktische info/openingstijden

Het park is het hele jaar, behalve met Oud&Nieuw, open van 10:00 tot 17:00. In juli en augustus blijft het nog een uurtje langer open en in de weekenden van mei en juli ook.

Kijk voor actuele informatie over openingstijden en prijzen even op de website.

Nog meer dierparken

De smaak te pakken? Hier vind je nog meer dierenparken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 19 mei 2019