ZooParc Overloon

ZooParc Overloon is een dierenpark niet ver van Venray, in het oosten van Nederland. Niet het meest bekende, niet het grootste, maar het is leuk opgezet en er zijn genoeg dieren het bekijken waard. Waarschijnlijk zijn de witte en Siberische tijger degenen met het grootste wow!-effect, maar ook de kangoeroes, wasberen, cheeta’s, schattige pinguïns en nog heel wat meer dieren zijn de moeite van een bezoek waard.

Locatie/bereikbaarheid

Dit dierenpark ligt in Overloon. Die plaats zal vast niet iedereen kennen, maar hij ligt tussen Boxmeer en Venray. Met andere woorden: Oost-Nederland, niet ver van Duitsland en dan vlak boven Limburg. Met de auto kun je er eenvoudig komen via de A73, neem afslag Overloon en daarna de borden ZooParc volgen. Doordeweeks kun je ook net de bus naar ZooParc Overloon, maar in het weekend helaas niet. Dan wordt het een lange wandeling van een kilometer of 5 vanaf treinstation Vierlingsbeek of met de taxi.

ZooParc Overloon
Stevensbeekseweg 21
5825 JB Overloon
0478 – 64 00 46
info@zooparcoverloon.nl
www.zooparc.nl

Geschikt voor

Deze dierentuin is niet heel erg groot maar heeft de nodige variatie en is leuk aangekleed. Kinderen doe je met dieren altijd een groot plezier en voor ouders en grootouders is hier rondwandelen bepaald geen straf. Met andere woorden; ZooParc is een leuk uitje voor een brede doelgroep.

Oordeel

ZooParc Overloon is niet zo bekend als Artis, Blijdorp, Ouwehands of Wildlands. En dat geeft niet, in de categorie middelgrote dierentuinen is het werkelijk geen dierentuin om maar voorbij te rijden. Veel dieren heb je misschien ook wel eens elders gezien, maar ben je toch in de buurt en heb je zin in wat leuks om te doen, dan is een bezoek aan dit dierenpark geen slecht idee. Bij elkaar krijgt het park een 7 als rapportcijfer.

Wat ga je doen?

Al meteen bij de ingang zitten de rode panda’s op je te wachten en bij de Afrikaanse pinguïns is het ook heel gezellig. Ga daar zeker even langs met de voedertijd. Daarna kom je in Australische sferen terecht door de poort met het bord “Outback”. zo groot als in Australië is het gelukkig niet en reuzenkangoeroes, wallaby’s en dromedarissen staan daar te wachten. Overigens, voor het geval je denkt dat dromedarissen daar niet bij horen; in Australië leven ze sinds het midden van de 19e eeuw en er zijn er inmiddels ongeveer een miljoen van.

Je maakt een sprongetje door de continenten, want opeens sta je in het Amazonegebied en apen, wasberen, neusberen, Pekari’s Nandoes en andere dieren waarvan je de naam misschien nog nooit hebt gehoord zijn links en rechts te zien.

Weer een stukje verderop is wellicht het hoogtepunt met de verschillende soorten tijgers en leeuwen. Het kan wel lastig zijn ze te zien te krijgen omdat ze er behoorlijk vaardig is zijn zich te verstoppen. Ook is hier is het goed om rond voedertijd te komen of er speciaal nog even voor terug te komen, daar krijg je geen spijt van.

De tocht vervolgt langs de ringstaartmaki’s en langstaartige soortgenoten, waarna de giraffen ook niet zijn te missen. Je bent dan overigens in het gebied aangekomen dat in dit park wordt aangeduid met Ngorogoro. Hoewel deze krater er in Tanzania bepaald anders uitziet, ademt het geheel hier wel een Afrikaanse sfeer. De dieren, laten we de gieren, antilopen, kraanvogels en wilde honden niet vergeten, zitten al op je te wachten.

Daarna volgen, je bent dan alweer op weg richting hoofdgebouw aan de ingang, onder andere kamelen (twee bulten), mooie roze flamingo’s en dwergnijlpaarden.

Laatste, maar zeker niet beroerdste onderdeel, is de “Forest”. Zoals de naam al doet vermoeden zijn hier onder andere sneeuwuilen te zien, ooievaars (hoewel je die in heel Nederland ook in het wild kunt spotten tegenwoordig) miereneters en voor veel bezoekers favoriete dieren want uberschattig; stokstaartjes.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De dieren die het meest tot de verbeelding spreken in dit park en waarvan de kans het grootst is dat je ze nog nooit in levende lijve hebt gezien zijn de witte tijgers. Ze weten zich echter, ondanks hun kleur, opvallend goed te verstoppen. Met voedertijd heb je de grootste kans om ze goed te zien.

Laat maar zitten

Het pad leidt je vrijwel als vanzelf langs alle dieren en erg veel om te laten zitten is er niet. Soms ben je natuurlijk al snel uitgekeken en dan is er een heel klein stukje verderop vast alweer wat nieuws te zien.

Handige tips

In dierenparken willen dieren nog wel eens een permanente, de hele dag durende, rustpauze nemen. Met andere woorden; er zit wel heel weinig beweging in. Maar, waar ze dan weer wel voor de porren zijn is: etenstijd. Iedereen die thuis katten heeft zal dat wel herkennen. Ook in een dierenpark, dus niet alleen hier, is het dus zaak de voedertijden in de gaten te houden waarbij de dieren opeens wel flink in beweging komen.

Soms lijkt het wel erg leeg maar met enig geduld zijn alle dieren toch uiteindelijk altijd te zien. Het loont dus de moeite niet overal langs te scheuren, hoewel geduld bij kleine kinderen maar in beperkte mate voorradig is.

Bij de ingang is een grotere speeltuin. Voor kinderen met iets teveel energie is een bezoekje aan het begin en zeker aan het eind geen gek plan. En een ijsje of wat anders lekkers is daar ook heel dichtbij…

Kritische noot

Het kan voorkomen dat dieren worden gevoerd met andere dieren. Dode weliswaar, maar toch. Als een tijger opeens een haas of een soortgelijk dier gaat opeten, die er ook nog als hele haas uitziet, kan dat voor sommige kinderen, ook oudere, wel enigszins schokkend zijn. Het is niet meer dan de realiteit van de natuur; eten of gegeten worden. Maar misschien toch goed om op bedacht te zijn om te voorkomen dat de kids in shock thuiskomen.

Prijs

Aan de kassa betaal je vanaf 3 jaar Euro 16,95, online krijg je 2 euro korting. Soms zijn er online ook acties te vinden om tegen een nog lagere prijs naar binnen te kunnen lopen. De auto mag voor 5 euro op het parkeerterrein worden geparkeerd.

Lengte bezoek

Hoewel het geen heel groot dierenpark is kun je hier met gemak de nodige uurtjes rondbrengen. Zeker als je er bij de voedertijden aanwezig wilt zijn, ga je vanzelf hier en daar een beetje rondhangen en vliegt de tijd.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten bij de witte tijgers is een heel slecht idee en dus ook niet de bedoeling. Ook de andere dieren stellen hun nachtrust en privacy wel op prijs waardoor overnachten er in ZooParc Overloon niet in zit. Niet getreurd; in de omgeving zijn slaapplaatsen genoeg te vinden. Horeca is een ander verhaal; bij de ingang en midden in het park is eten en drinken te krijgen. Dat zal je verder op dit type locatie niet al te zeer verbazen.

Praktische info/openingstijden

Het park is het hele jaar open. Van 1 november tot en met 31 april ben je vanaf 10:00 welkom en is het om 17:00 de bedoeling dat je weer buiten staat. Van 1 mei tot 31 oktober heb je nog meer tijd: 09:30 – 17:30.

Nog meer dierenparken

Nog meer bijzondere dieren zien? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 29 juli 2019