Een van de drukst bezochte plaatsen van Nederland is het drielandenpunt. En punt in Zuid-Limburg waar de grenzen van 3 landen samenkomen: Nederland, België en Duitsland. Diverse wandelpaden en speelmogelijkheden voor kinderen.
Locatie/bereikbaarheid
Viergrenzenweg 97
6291 BM Vaals
+31 (043) 306 52 00
Drielandenpunt
Geschikt voor
Dit uitje is vrijwel voor iedereen geschikt. Ouders met kinderen, grootouders met (klein)kinderen, stelletjes enz.
Mindervaliden en ouderen die minder mobiel zijn zullen hier moeite hebben zich te verplaatsen, al zullen ze het wel leuk vinden. Jongeren alleen zien hier het nut niet van in en zijn moeilijk te interesseren voor dit soort uitjes.
Oordeel
Tja, het Drielandenpunt staat nog steeds bekend als iets dat je minstens eenmaal in je leven bezocht moet hebben. En ben je toch in de buurt, dan is het een omweggetje wel waard. Toch moeten we het niet overdrijven. Zo hoog is het hier niet en uitkijktorens heb je op best veel plaatsen. Ben je een toeristenhater, dan is dit al helemaal een slecht idee. Toch, bij elkaar verdient het een niet onaardig rapportcijfer: 7.
Wat ga je doen?
Net onder Vaals is het drielandenpunt te vinden. Stel je van het punt zelf niet teveel van voor, het is maar een eenvoudige paal. Toch trekt dit punt enorme drommen toeristen, dus met de promotie en reputatie van het drielandenpunt zit het wel goed.
Let overigens op, want op enkele tientallen meters afstand is ook het hoogste punt van Nederland te vinden. Het is de top van de Vaalserberg en de hoogte van maar liefst 322 meter is ook met een paal aangegeven. Het symbolisch drielandenpunt is een paal met 3 andere er omheen. De echte is dan weer een betonnen paal omringt door wat bankjes en in het plaveisel er omheen staan de grenzen aangegeven. Op deze manier heb je in vijf minuten wel twee hoogtepunten te pakken 😊
Op Belgisch grondgebied, je kunt er zo naartoe lopen, staat de Koning Boudewijntoren en is nog meer horeca te vinden. Aan de Duitse zijde hebben ze dit gebied bescheiden gelaten wat het was; een stuk bos zonder verdere bebouwing. Een meter of 500 richting Vaals staat de Wilhelminatoren. Deze toren is 35 meter hoog en heeft bovenop een skywalk met een glazen vloer. De toren biedt vooral een mooi uitzicht op de omgeving. Met name de Vaalserberg in het zuiden ligt mooi en daar is ook het drielandenpunt te vinden.
Het Drielandenpunt wordt ook drukbezocht vanwege de wandelpaden door de beschermde natuur. Deze volgen overigens ook oude smokkelroutes. Wil je uitgebreider in de bossen wandelen, dan moet je wel richting België gaan.
Het Labyrint Drielandenpunt is naar verluid het grootste doolhof van Europa en een heel aardige extra attractie voor de liefhebbers. Vergis je overigens niet; het kan werkelijk zomaar een uur duren voordat je in het midden bent aangekomen. Ook als je van jezelf denkt dat je dit soort dingen goed kunt. Voor kinderen is er een grote speeltuin die gratis toegankelijk is.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Een beklimming van de Wilhelminatoren of Koning Boudewijn toren is echt wel een aanrader om meer te genieten van de omgeving. Door het vele bos hier zie je dat anders niet.
Laat maar zitten
De commercie is hier niet gering dus daar moet je als je daar niet van gediend bent een beetje omheen laveren.
Handige tips
In de directe omgeving is er van alles te doen. Ga bijvoorbeeld naar het zeer dichtbijgelegen Aken, Maastricht, Monschau of de Ardennen.
Kritische noot
Dit soort punten hebben een hoog “I was here” gehalte. De herinnering hier geweest te zijn is mooier dan de blik op de paal van het drielandenpunt zelf. Combineer het in ieder geval met andere activiteiten, dit is echt geen dagtocht waard en ook hooguit een kleine omweg.
Prijs
Het drielandenpunt is gratis. Een bezoek aan het Labyrinth of de beklimming van een van de torens moet je betalen, maar die kosten zijn niet erg extreem.
Lengte bezoek
Na enkele uurtjes heb je het wel zo’n beetje gezien hier en kun je je dus in de buurt vermaken met een van de vele mogelijkheden.
Goed om verder te weten
Vroeger lag hier nog een vierde land: Moresnet. Toen Nederland en Pruisen het niet met elkaar eens waren ontstond het ministaatje Moresnet. Het was enkele vierkante kilometers groot had een slechts een paar honderd inwoners. In 1919 werd het staatje opgeheven.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Taverne De Grenssteen heeft twee zalen; een in de vorm van een nagebouwde illegale stokerij en de ander in de vorm van een douanedepot. Het geeft een idee van de historie van dit gebied.
Er bevinden zich meerdere terrassen direct bij het drielandenpunt. Overnachten kan in de omgeving op veel plaatsen in dit voornamelijk op toeristen gerichte gebied.
Praktische info/openingstijden
Je kunt hier het hele jaar terecht maar om vanaf een toren van de omgeving te genieten is een beetje helder weer natuurlijk wel een vereiste. De grote speel- en picknickweide is helaas niet het gehele jaar door geopend. Kijk hiervoor op de website.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 18 maart 2020