Naar de Keukenhof? Dat doen toch alleen Chinezen? Toch niet. Ook bezoekers uit India, Duitsland, Polen en wat al niet weten de Keukenhof te vinden. En Nederlanders. Hoe oubollig een bezoek aan de Keukenhof misschien ook klinkt, opvallend veel mensen lopen na afloop met een grote glimlach op het gezicht terug naar de auto.
Locatie/bereikbaarheid
De Keukenhof ligt aan de westkant van Lisse, vlakbij de N208. Borden wijzen de weg. De Keukenhof kent overigens twee ingangen. De hoofdingang is te vinden:
Stationsweg 166A
2161 AM Lisse
Fietsen en scooters kunnen hier ook worden geparkeerd. Wil je met het OV? Dat kan; vanaf Hoofddorp, Schiphol en Leiden rijdt een Keukenhof Express. Met de gewone bus kan ook . Helaas is het NS station Lisse al jaren geleden definitief gesloten.
Geschikt voor
De Keukenhof wordt in de twee maanden dat het open is door 1,5 miljoen mensen bezocht en het merendeel daarvan is buitenlander. Toch is het ook voor Nederlanders helemaal geen gek uitje. Niet voor iedereen; tieners zullen zich hier gek vervelen en voor de echt jonge kinderen is er weliswaar een kleine kinderboerderij, maar in de leeftijd 6-12 wordt het hier al snel een lastig verhaal. Voor gezinnen, families en stelletjes is het uiteindelijk verrassend veel leuker dan je vooraf zou denken.
Oordeel
Mensenhaters zullen de Keukenhof het rapportcijfer 1 geven. Naar boven afgerond nog wel. Ook jongeren en mensen die gewoon niet van bloemen en planten houden hebben hier niets te zoeken. Aan de andere kant; het is niet voor niets al vele, vele jaren een populair uitje, dat nog steeds bijna elk jaar meer bezoekers trekt. Voor de doelgroep is het toch echt een 8 waard.
Wat ga je doen?
De Keukenhof is in essentie een parkachtig gebied waarin je rondloopt en op de meeste momenten, waar je ook kijkt, een of ander bloeiend bolgewas zult zien. En veel andere mensen. Met ongeveer evenveel fototoestellen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de Keukenhof het stukje Nederland is met de hoogste fotodichtheid. En eerlijk is eerlijk; de kleuren van de tulpen en andere bloemen nodigen ook wel erg uit tot het maken van foto’s.
Verder is gewoon een beetje ronddwalen geen slecht idee. Als je vanaf de entree meteen linksaf slaat ga je met de klok mee het parkachtige gedeelte in. Je komt vanzelf bij de grote vijver terecht die je aan de buitenkant kunt passeren. Aldaar kom je in een wat langwerpig gedeelte met op een rij uiteenlopende soorten tulpen. Rechtsaf kun je weer een stuk park in, maar als je rechtdoor blijft wandelen kom je behalve bij gebouw Beatrix ook, rechtsaf, bij de molen terecht. Vanaf de steiger achter de molen kun je met een fluisterboot een tochtje maken door de bollenvelden.
Vanaf hier weer het park in, feitelijk op het middelpunt, is het grootste gebouw te vinden: Willem-Alexander. Het gebouw heeft meerdere in- en uitgangen dus je kunt er mooi doorheen wandelen en aan de andere kant je tocht voortzetten. Hier in de buurt is ook een speelplaats en kleine kinderboerderij voor de kinderen te vinden. Het parkachtige karakter van de Keukenhof heeft hier plaatsgemaakt voor een gedeelte met veel rechte en ronde vormen.
De hallen met namen zoals Willem-Alexander, Juliana, Oranje Nassau etc. zijn uiteraard helemaal ingericht met de meest uiteenlopende bloemenpracht. Elk jaar is er een thema zoals bijv. in 2019: Flower Power, waarbij terug wordt geblikt op de jaren 60. In gebouw Oranje Nassau is de Walk of Fame te vinden. Of het werkelijk voor jou ook de hoogtepunten zijn is natuurlijk de vraag, maar het loont de moeite dat zelf te onderzoeken.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Ook als je normaal gesproken niet zo van het maken van foto’s bent; neem naar de Keukenhof zeker een fototoestel mee. Je zult er geen spijt van krijgen hoewel je zult constateren dat het maken van foto’s de hoofdactiviteit is van de bezoekers hier. Als je wilt kun je natuurlijk foto’s gaan maken van andere fotograferende mensen, je komt absoluut met een leuke collectie thuis. Voor een antropoloog is de Keukenhof waarschijnlijk een prima plek om menselijk gedrag te bestuderen.
Laat maar zitten
De Keukenhof is verdeeld in een aantal segmenten die in elkaar overlopen. Als je werkelijk alleen uit bent op de meest uitbundige bloemenpracht, dan kun je het meer parkachtige gedeelte links laten liggen. Ook de hallen waarin allerlei bloemen zijn uitgestald hoef je zeker niet allemaal te doen. Ze zijn weliswaar allemaal anders, maar uiteindelijk kan het op de Keukenhof allemaal wel wat veel van het goede worden en dat geldt zeker voor de overdekte expositieruimtes.
Handige tips
Het kan hier krankzinnig druk zijn. Met 1,5 miljoen bezoekers in krap twee maanden betekent dat 25.000 bezoekers per dag. Gemiddeld. Dus bij een combinatie van Pasen en mooi weer loopt dit ruim opgezette park volledig vol. Vermijd dat dus maar liever. Maandag, dinsdag en woensdag zijn wat rustiger dagen en voor 10:30 of na 16:00 is het ook veel beter te doen. Zeker in het latere voorjaar is het al langer daglicht en bijvoorbeeld een bezoek van 16:00 tot 18:00 prima te doen zonder dat je je zaklamp hoeft mee te nemen.
Neem bij de ingang een plattegrondje mee. Je kunt hier best lekker dwalen, maar aan de andere kant is het jammer als je uiteindelijk de helft hebt gemist. Bovendien kun je in het parkachtig gedeelte makkelijk je oriëntatie verliezen en er staan niet op elke hoek van elk pad bordjes.
Het is geen probleem eigen eten en drinken mee te nemen, er zijn meerdere picknickplaatsen op de Keukenhof te vinden. Alleen is het niet de bedoeling dat je in de restaurants je eigen meegebrachte spullen op gaat eten.
Wellicht denk je dat door de overdekte gedeeltes dit ook wel een uitje is om te doen bij slecht weer. Doe het toch maar niet. Het merendeel van de pret is buiten te vinden en bovendien; bij zulke aantallen bezoekers en slecht weer kun je wel voorstellen hoe het er in de overdekte gedeeltes uitziet. De Japanse trein in de spits verbleekt erbij.
Kritische noot
Op het terrein staan verschillende hallen met vele soorten bloemen. Aan de ene kant is het wel verzorgd ingericht, aan de andere kant heb je wel het gevoel door een loods te lopen waar volgende week landbouwvoertuigen of medische instrumenten zijn te zien. Of een vakantie- of motorbeurs wordt gehouden. Met andere woorden; als je oog opeens op de nogal cleane vloer, plafondconstructie of wanden valt, dan is de charme opeens helemaal verdwenen. Terwijl met niet al teveel moeite ook het gebouw zelf zou kunnen bijdragen aan de bloemenpracht.
Nie heel veel aan te doen, maar als je in mei, dus tegen het eind van het seizoen, een bezoek brengt dan heb je een aardige kans dat er al veel is uitgebloeid. Nog steeds is er dan veel te zien, maar toch. Datzelfde geldt vanzelfsprekend helemaal aan het begin; dan staat veel nog in de knop. Helaas, op het meest juiste moment is ook de grootste piek in het bezoek aan de Keukenhof…
Vergeleken met
Tja, zoveel plekken zijn er niet in Nederland waar zoveel mensen op af komen. En vergeleken met bijvoorbeeld Kinderdijk is hier best veel te zien.
Prijs
Volwassenen betalen aan de kassa een stevige Euro 18,-, online krijg je een euro korting. Kinderen tot en met 3 mogen zo doorlopen en tot en met 17 voor de helft van de prijs. Groepen krijgen korting en als je een rondleiding wil, dan kost dat Euro 150,-. Reken verder nog op Euro 6,- parkeerkosten tenzij je met een touringcar komt, want die parkeren hier grappig genoeg gratis.
Lengte bezoek
Het park is best wel uitgebreid dus je kunt hier met gemak een paar uurtjes rondlopen. Ga je ook nog met de fluisterboot mee en strijk je neer bij een van de vele horecagelegenheden dan ben je hier zo een goed dagdeel zoet.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er in het park te over, slapen tussen de tulpen is niet de bedoeling. In de omgeving zijn talloze overnachtingsmogelijkheden. Het is een toeristisch gebied maar omdat de Keukenhof vroeg in het seizoen open is, is er vast een slaapplek te vinden, mocht dat nodig zijn. Veruit de meeste bezoekers van de Keukenhof zijn dagjesmensen.
Praktische info/openingstijden
Het park is elk jaar open van tweede helft maart tot half mei. Je kunt al om 08:00 naar binnen lopen en uiterlijk 19:30 is het de bedoeling dat het park weer leeg is.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 7 mei 2019