Orchideeën Hoeve – Luttelgeest

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest is een veel bezochte attractie in de Noordoostpolder. Het is geheel overdekt en daardoor met slecht weer ook een aantrekkelijk uitje. De orchideeën en talloze andere planten en bloemen zullen de oudere generaties aanspreken, kinderen worden hier vermaakt met verschillende dieren en een geinige indoor speeltuin. Maar let op: commercie is op deze locatie nooit ver weg.

Locatie/bereikbaarheid

De Orchideeën Hoeve is te vinden net buiten Luttelgeest in de Noordoostpolder:

Oostenringweg 34
8315 PV Luttelgeest
https://www.orchideeenhoeve.nl/

Geschikt voor

De naam alleen al zal vooral de wat ouderen aanspreken. Toch kun je hier ook gerust met een gezin heen; het aantal dieren is hier groot genoeg en de “aaibaarheidsfactor” ervan is hoog. Hoewel ze dat niet al te letterlijk moeten nemen, bijvoorbeeld de meervallen kunnen lelijk bijten en ook de alpaca’s zijn minder lief dan ze eruit zien. Voor tieners en twintigers wordt dit uitje een moeilijk verhaal.

Oordeel

De Orchideeën Hoeve is in de loop der jaren uitgegroeid tot een aantrekkelijk attractie waarvan de naam de lading nauwelijks meer dekt. En nog steeds wordt er gewerkt aan uitbreiding. Dat is meteen een voordeel; voor uitsluitend orchideeën, hoeveel soorten er ook zijn, zullen niet veel mensen omrijden. Aan de andere kant ligt de commercie er hier wel heel dik bovenop, echt teveel van het goede. Juist een dergelijke locatie zou er goed aan doen dit wat meer in balans te brengen. De plus- en minpunten bij elkaar: een 7.

Wat ga je doen?

Vanaf de draaideur kom je meteen in tropische maar ook commerciële sferen. Waar je doorgaans bij dit soort gelegenheden pas aan het eind de winkel in wordt gemanoeuvreerd, nemen ze bij de Orchideeën Hoeve het zekere voor het onzekere. Heb je je door de winkel heen geslagen dan word je na het toegangspoortje wel meteen getrakteerd op een mooi stukje tropisch park.

De Orchideeën Hoeve heet niet voor niets zo en zeker de eerste hal maakt de naam waar. Orchideeën zijn er in verbazingwekkend veel soorten en waar je ook kijkt, je ziet elke keer andere. Daartussendoor staan veel andere tropische planten en het geheel is ook behoorlijk waterrijk. Dat blijft overigens zo; op meerdere plaatsen zijn grote vijvers met veel koikarpers en schildpadden te vinden. En die koikarpers, die lusten wel wat; sta je even stil dan zwemmen er al gauw een aantal naar je toe. Overal staan voederapparaten en heb je kinderen mee, bereid je er dan maar op voor dat de portemonnee een paar keer open gaat om bakjes voer te tappen. Vermoedelijk hoeven de koikarpers hier niet door de eigenaren extra gevoerd te worden.

In de eerste hal, waar je net als de rest van het gebouw een tamelijk vaste looproute volgt, kom je als het meezit ook apen tegen. Door verbouw kunnen ze echter afwezig zijn en natuurlijk kunnen ze zich ook behoorlijk goed verstoppen. Alles bij elkaar is de start hier in de zogeheten Orchideeëntuin en het Amazone Regenwoud niet verkeerd.

Loop je door naar de volgende hal (feitelijk loop je kriskras door een aantal geschakelde kassen), dan kom je in de Lori-tuin terecht. Lori’s zijn kleine, maar heel fel gekleurde papagaaien. Ze zitten nogal eens hoog en droog, maar je kunt natuurlijk proberen ze te lokken met wat voer. In ieder geval is het een vrolijk gezicht en daarna kom je wederom in een mooi stuk aangelegde tropische tuin.

Loop je weer een volgende hal in dan zet zich dat voort, maar je ziet hier ook stukken van de gewone kwekerij. De rijen planten zullen niet iedereen aanspreken maar langs het pad staan diverse citrusbomen die je toch ook elke dag niet ziet. Voordat je de vlindertuin ingaat, een volgend hoogtepunt, kun je links in een pad nog wat oude tractoren en naaimachines zien staan. Wat het met orchideeën te maken heeft is een raadsel maar voor geïnteresseerden…

In de volgende kas is de vlindertuin te vinden. Tientallen verschillende soorten vlinders vliegen onrustig om je heen. Fotograferen is een ware uitdaging, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kijken en genieten. Als je rustig blijft staan is de kans niet gering dat er al snel een vlinder op de arm, hand of hoofd neerstrijkt. Ook voor kinderen leuk natuurlijk, maar probeer die maar eens rustig te krijgen met al dat gefladder van de vlinders. Juist achter de vlinders aanrennen helpt niet, maar ja, probeer dat maar eens in die kleine hersens te laten doordringen.

Gelukkig kunnen kinderen daarna hun overtollige energie kwijt in het Mangrovebos Speelparadijs. Leuk aangekleed en geschikt voor met name kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarna volgen de dieren die waarschijnlijk het hoogste schattigheidsgehalte hebben: stokstaartjes. De eigenwijze blik waarmee ze op de uitkijk staan verveeld niet snel, en het actieve gegraaf is leuk om te zien.

Het een na laatste onderdeel is het Makirijk. Niet verrassend zijn daar maki’s te zien. Deze dieren vallen vooral op door de enorme zwartwit gestreepte staarten. Ook zij zijn doorgaans heel actief en dat is bij veel dieren in een gemiddelde dierentuin toch wel eens anders. Voordat je bij de maki’s aankomt zijn eerst nog een aantal flamingo’s te zien waar de roze kleur vanaf spat en een klein, kinderboerderij achtig hok met een paar dwergezels en enige alpaca’s. Kinderen zullen ze geweldig vinden, maar pas toch maar een beetje op voor de tandjes van die dieren.

Je eindigt in de Zwevende Bloementuin. Het komt feitelijk neer op een restaurant met, eerlijk is eerlijk, heel veel bloemen die vanuit hoog opgehangen potten naar beneden hangen. Bepaald sfeervol en ook hier kan indien gewenst de portemonnee weer worden getrokken.

Wil je nog even terug naar eerdere onderdelen dan rest je niet anders dan vrijwel dezelfde route terug te lopen. Anders wacht de winkel op je en als je wilt, hé, nog een restaurant.

Handige tips

Een paar honderd meter na de Orchideeën hoeve is de Orchideeënwinkel te vinden. Dit is een ander bedrijf, waar je vanzelfsprekend ook orchideeën kun kopen en net zo vanzelfsprekend ook andere planten en bloemen. Er is daar voor de liefhebbers ook de mogelijkheid binnen en buiten op forellen te vissen. Om vervolgens je eigen vangst op te smikkelen. Maar pas dus op dat je wel de juiste keuze maakt tussen de Orchideeën Hoeve en Orchideeënwinkel, een vergissing is snel gemaakt.

Het is mogelijk in de tropische tuin de vissen en vogels te voeren. Niet gratis natuurlijk; overal staan automaten waar je voor 50 cent of een euro voer kunt tappen. Pinnen kan (nog) niet dus neem dus wat muntjes mee.

De maki’s worden apart gevoerd. Altijd leuk om mee te maken, let even op de begintijd.

In de zomervakantie is er ook een jungleshow van een minuut of 20. Zeker leuk voor de kinderen.

Kritische noot

Waar nogal wat mensen hier toch wel over struikelen is de grote vermenging van aan de ene kant winkel en horeca en aan de andere kant de showtuin met dieren waarvoor behoorlijk in de portemonnee moet worden getast. Ongeveer 1/3 van het totale complex wordt in beslag genomen door de horeca en winkel, en dat is toch wel ietwat veel.

Het verbod om eigen eten en drinken mee te nemen is ook weer een voorbeeld van doorgeslagen commercie. Het is best te begrijpen dat je niet overal toe kunt laten te eten en te drinken, maar bij soortgelijke commerciële gelegenheden weten ze doorgaans toch wel een middenweg te vinden.

De naam Orchideeën Hoeve is toe aan een update. Het complex is met vrijwel alleen orchideeën gestart, maar als het inmiddels nog maar ongeveer 10 of hooguit 20% uitmaakt van het totaal… “Tropisch paradijs in de Noordoostpolder” is al een veel betere naam. Het is maar een idee…

Prijs

Voor een bezoek aan de winkel en horeca hoeft geen entree te worden betaald, maar voor de rest wel. Volwassenen betalen Euro 14,50 en kinderen 4-12 Euro 8,50. Boven de 65 krijg je maar liefst een hele euro korting en tot en met drie jaar mag je gratis mee. Boek je een online ticket dan spaart dat 50 cent. Kun je toch een bakje voer voor de Koikarpers van kopen :).

Lengte bezoek

De pay-off voor de Orchideeën Hoeve luidt “Een werelds dagje uit”. Dan moet je echter wel heel langzaam lopen…bij een tempo waarin je nog ziet dat je vooruit komt ben je met tussen de 1 en 2 uur wel klaar. De horeca kan het verblijf ernstig verlengen en dat geldt ook voor de jungleshow die in juli/augustus elke middag wordt gehouden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten is niet de bedoeling hier, horeca is in overvloed aanwezig.

Praktische info/openingstijden

De Orchideeën Hoeve is het hele jaar open behalve nieuwjaarsdag. Op maandag tot en met zaterdag zijn de tijden 09:00 – 18:00. Op zondag zwaaien de deuren om 10:00 open en dat geldt ook voor feestdagen.

Nog meer doe dingen

Nog meer dingen doen? Klik hier
Nog meer in Luttelgeest: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 1 augustus 2019