Rondvaart Binnendieze – ‘s-Hertogenbosch

’s Hertogenbosch is ook te ontdekken over het water. De Binnendieze loopt enige kilometers kronkelend door de stad en een gids voegt er een mooi verhaal aan toe. Overigens zul je met name de hoge muren links en rechts van de Binnendieze zien, want de stad ligt tegenwoordig een paar meter hoger dan het water van de Binnendieze. Vooral de vele tunnels waar je doorheen vaart omdat er veel over de Binnendieze heen is gebouwd maken deze tocht een aanrader. Aan het eind vaar je een stukje over de singel langs de Zuidwal; het water buiten de oude stadsmuur.

Locatie/bereikbaarheid

Er zijn verschillende opstappunten. Voor de tocht over de Binnendieze is een handig bereikbaar startpunt bij het Voldersgat, hoek Oude Dieze – Zuidwal. Even wachten hier is geen straf omdat je en mooi uitzicht hebt over natuurgebied Bossche broek dat hier aan de overkant van de Singelgracht ligt.

Geschikt voor

De tocht wordt vaak gemaakt door de wat oudere garde, maar is zeker ook voor kleinere kinderen geschikt. Ze hoeven dan immers niet te…lopen. De tunnels waar je doorheen vaart doen een beetje denken aan een pretpark en verder heeft de tocht ook niet heel veel pretenties. Alleen sommige tieners zullen tijdens deze tocht doodsangsten uitstaan: je wilt toch niet in deze omstandigheden herkenbaar op internet terecht komen.

Oordeel

Het klinkt buitengewoon sullig, een tocht in een bootje over het water. Toch is het hier best aangenaam en een gedreven gids maakt er een vrolijk en interessant geheel van. Alles bij elkaar toch goed voor een 7,5.

Wat ga je doen?

De boot in. Letterlijk. En dan varen over de Binnedieze, een smal water dat dwars door ‘s-Hertogenbosch kronkelt. Zo smal dat de boten achter elkaar aan varen. Is de open elektroboot afgevuld met max. 16 mensen, het is lekker kleinschalig, dan gaat de boot meteen de binnenstad in. Afwisselend vaar je onder bruggen en gebouwen door en soms zie je de zon en de wolken boven je hoofd. Of een toerist die vanaf de hooggelegen straten nieuwsgierig naar beneden blikt.

De schipper vertelt over het ontstaan van de Binnendieze en zodra je op een zomerse dag je handen heerlijk door het water laat glijden komt vanzelf het verhaal op de riolering die van sommige huizen pas sinds korte tijd niet meer op de Binnendieze uitkomt. En zo zijn er talloze anekdotes die het varen veraangenamen.

Om de spanning verder op te voeren laten sommige schippers de kinderen een stukje varen. Gezien de breedte van de boten en het water een tamelijk dapper besluit. En voor het geval dat toch goed gaat, dan heb je altijd nog een herkansing bij de wel erg lage bruggen en krabbe bochten. Al met al is het een tocht die je zeker ongehavend kunt volbrengen, maar een garantie is er niet.

Na het passeren van de Kruisbroedershekel vaar je de vestingstad uit en ben je op de Singelgracht. Aan de linkerkant zie je een deel van de oude imposante vestingmuren van ‘s-Hertogenbosch en aan de andere kant een groot natuurgebied: Het Bossche Broek. Vervolgens vaar je via De Groote Hekel weer terug naar het beginpunt binnen de vestingmuren.

Handige tips

De bootjes zijn niet overdekt en met regen is het bepaald geen aanrader om je stilzittend drie kwartier of langer te laten natregenen. Van de totaal 3,5 kilometer Binnendieze is maar liefst 1/3 overkluisd, met andere woorden, overbouwd met huizen of winkels. Helaas heb je dan nog steeds genoeg onaangename meters over.

Kaartjes zijn niet bij het instappunt te koop maar wel online en op een paar punten in de stad, onder andere op de Parade. Vooraf reserveren is geen gek idee.

Kritische noot

Aan de ene kant is het leuk om letterlijk onder heel veel gebouwen door te varen, aan de andere kant kan het dan ook eigenlijk overal zijn. En de rest van de tocht, als je wel de zon boven je kunt zien schijnen, kijk je wel erg tegen heel hoge muren links en rechts aan. Mocht je dus denken dat je vanuit de boot heel ‘s’-Hertogenbosch kunt ontdekken en daarna met een gerust hart huiswaarts kunt keren, dan heb je het ernstig mis.

Dit soort tochten zijn erg afhankelijk van een goede gids. En stel dat je een gids treft die met zijn verkeerde been uit bed en vervolgens in de boot is gestapt, of eentje die het verhaal voor de 1253-ste keer vertelt, dan is het opeens helemaal niet zo’n leuk uitje meer. Waar je bij andere uitjes een gids behoorlijk kunt negeren, is dat hier nauwelijks mogelijk.

Prijs

Kaartjes kosten 8,50. Van 4 tot en met 12 jaar is het half geld en ben je nog jonger, dan mag je gratis mee.

Lengte bezoek

De vaartocht duurt ongeveer drie kwartier. Er zijn ook varianten inclusief eten/drinken die verschillende uren in beslag nemen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Misschien verrassend, maar het is mogelijk een boottocht hier op zijn Brabants te combineren met beperkt of uitgebreid drinken en/of eten. Slapen op de boot is niet de bedoeling, hoewel het op een zwoele zomernacht eigenlijk geen gek idee is. Lekker spooky, midden in de stad in een onverlichte tunnel…

Praktische info/openingstijden

De vaartocht is van april tot en met oktober te maken, vanaf tien uur in de ochtend tot net over vijven ’s middags vertrekken frequent boten.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 27 december 2019