Segway citytour – Amsterdam

Met de Segway door Amsterdam toeren, dat is helemaal geen slecht idee. Nou ja, rasechte inwoners van de binnenstad van Amsterdam denken daar anders over en geef ze ongelijk. Maar snel leren hoe een Segway werkt en dan op pad langs vele bezienswaardigheden zonder dat je tong op je schoenzolen ligt aan het eind…dat klinkt toch goed.

Locatie/bereikbaarheid

Tours met een Segway door Amsterdam worden aangeboden door verschillende organisaties. Onder andere zijn aanbieders van Segway citytours:

www.segwaycitytoursamsterdam.com/
www.igosegwayevents.nl/
segwaytouramsterdam.nl/
bestdam.nl/

Geschikt voor

Dit uitje is niet voor jonge kinderen, dat zal duidelijk zijn. Minimumleeftijd voor een Segway op de openbare weg is 16 jaar. Voor oudere tieners, twintigers, dertigers en verder tot aan de rollatorgerechtigde leeftijd is dit zeker een geschikte tour.

Oordeel

Eerlijk is eerlijk: Op een Segway, met helmpje en in een groep, voel je je een echte toerist. Aan de andere kant is het een heel praktische manier om je vlot door de stad te verplaatsen, je vraagt je af waarom niet heel veel meer mensen dat voor hun werk doen. Het moet je dus aanspreken, maar dan is het een 8 waard.

Wat ga je doen?

Een Segway tour begint altijd met een kleine kennismaking en vooral; oefenen met het rijden. De meesten die zo’n tour doen hebben nog nooit eerder op een Segway gestaan, hoewel het in meer steden wordt aangeboden. Binnen korte tijd voelt een Segway al heel vertrouwd aan en ook een paar tips, zoals het vermijden van stoepranden en groepsgenoten, helpen om de tour heelhuids door te komen.

Na een kwartiertje oefenen stort je je in het stadsgewoel. Als het goed is valt het in het begin nog een beetje mee, maar het oversteken van een weg vol met fietsers, auto’s en een dubbele trambaan staat meestal al snel op het menu. En aangezien je op een rij achter elkaar rijdt kan het wel eens zo zijn dat de voorste netjes staat te wachten op een auto terwijl de achterste, op de trambaan, lijn 19 angstwekkend snel dichterbij ziet komen. Geen nood, meestal loopt het goed af en de organisator van de tour heeft wel een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Jij denkt waarschijnlijk opeens aan het papier met veel kleine letters dat je aan het begin van de tour moest ondertekenen.

Over fietspaden en grachten gaat het richting binnenstad waarbij doorgaans het Leidse plein en Museumplein niet worden overgeslagen. Ook de dam en omliggende straten worden aangedaan en daarmee wordt het echt een tour langs vele highlights van Amsterdam. Gestopt om ergens naar binnen te gaan wordt er echter nergens. Het is geen hop-op-hop-off concept.

Erg aardig onderdeel van de tour is natuurlijk het maken van foto’s en als het even kan ook een stukje film waarbij je later je eigen vaardigheden op de Segway terug kunt zien.

Voordat je het weet ben je alweer op de terugtocht, maar dan heb je inmiddels al wel vlot een tour door de Amsterdamse binnenstad gedaan. En wie weet, is het zo goed bevallen dat dit nog eens in een andere stad in Europa of de rest van de wereld doet.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Let wel even op dat je een tour boekt die een route neemt die je aanspreekt. Je kunt namelijk dwars door de binnenstad, maar er zijn ook andere routes. Wel alsnog leuk om eens op een Segway te hebben gestaan als je dat nog niet eerder ergens hebt ervaren, maar toch.

Een Segway kan best hard. Meestal zijn ze gelimiteerd op 18 kilometer per uur, maar dat is al lekker rijden. Doe het niet meteen de eerste honderd meter…maar na enige tijd, en bij de goede ondergrond…gassen 🙂

Handige tips

De meeste Segway tours worden geboekt door bezoekers van buiten Nederland, dus bereid je voor op een tour in het Engels of Duits.

Heb je nog nooit op een Segway gestaan? Dat is geen probleem, een tour begint altijd met een uitgebreide kennismaking en je gaat pas de openbare weg op als je vertrouwd bent met het voertuig. Het werkt allemaal erg intuitief, maar toch moet je er wel aan wennen.

Stoepranden en hellingen, zowel omhoog als naar beneden, zijn de grote vijanden van de Segway-newbee.

Wil je privé op stap met een Segway? Helaas, dan zul je er een moeten kopen. Fietsen huren in Amsterdam kan op bijna elke straathoek, Segways daarentegen…

Jimi Heselden, de eigenaar van het bedrijf dat de Segway produceert, kwam in 2010 om het leven door een ongeluk met een Segway. Op 62-jarige leeftijd reed hij met zijn Segway op zijn landgoed in Engeland van een rotswand en viel in een ravijn. Wil je dus niet mee met de tour, dan kun je dit als smoes gebruiken.

Kritische noot

Een Segway reageert op je lichaamshouding. Leun je voorover, dan ga je vooruit, leun je achterover, dan ga je achteruit. Dat leert best wel snel en is intuïtief. Het leidt er echter toe dat je wel erg stil staat op de Segway; bewegen betekent immers al snel dat je harder of zachter vooruit gaat. Na een uur of 1,5 heb je daardoor toch stramme benen en voeten. Je kunt wel wat bewegen, maar als je afstapt merk je pas dat het misschien geen uitje is om uren vol te houden.

De openbare weg deel je met name met fietsers. Die in Amsterdam met hogere snelheid links en rechts passeren en bovendien zit er nogal eens een autochtoon op het zadel. Die heeft niet de minste neiging ook maar een centimeter van de ideale fietslijn af te wijken indien een Segway opduikt.

Dit uitje valt in de categorie “Amsterdam – Disneyland”, waarbij de stad steeds meer wordt bevolkt door toeristen die op de meest vreemde manieren de oude binnenstad consumeren. De meest extreme vormen zoals bierfietsen zijn al verboden, maar groepjes Segway’s komen, hoewel ze weinig aantrekkingskracht uitoefenen op lallende en brullende toeristen, er wel bij in de buurt. Heb je dus bezwaar tegen deze trend dan is het zaak er zelf geen bijdrage aan te leveren. Ga je werken bij de marchaussee op Schiphol dan mag je alsnog, maar dan beroepsmatig, op de Segway stappen.

Prijs

Tours van een uur of anderhalf kosten zo rond de 55-60 euro per persoon. En dat is, gezien de beperkte groepsgrootte, nog helemaal niet zo’n gekke prijs.

Lengte bezoek

Segway tours kunnen uiteraard verschillen in lengte maar een uur of 1,5 ben je doorgaans wel zoet. Je kunt daarin eerst kennismaken met de Segway, wat ongeveer een kwartier in beslag neemt. Daarna ga je de straat op, eerst een beetje rustig, maar al snel kom je in de Amsterdamse chaos terecht.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca wordt onderweg heel veel gepasseerd, maar er wordt niet voor gestopt. Dat moet dus voor- of achteraf maar is in een stad als Amsterdam natuurlijk geen probleem. Overnachten, mocht dat nodig zijn en nog niet zijn geregeld, kan in Amsterdam en omgeving ook heel goed. Reken wel op forse prijzen.

Praktische info/openingstijden

Nog meer doe-dingen

Voor een overzicht van andere doe-dingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 22 juli 2019