Vechtezomp – Gramsbergen

Sinds 2017 vaart er een heuse Vechteomp, een oud vrachtschip, van Gramsbergen naar het Duitse Laar. Een internationale boottocht dus, en bepaald geen onaardige. Je vaart over een mooi stuk van de Vecht en bij elkaar is het met 2 tot 2,5 uur net een leuke tijd om op het water te zijn en in het Duitse Laar even de benen te strekken.

Locatie/bereikbaarheid

De Vechtezomp heeft zijn vertrekpunt in Gramsbergen bij bierbrouwerij Mommeriete aan het kanaal Almelo – De Haandrik. Parkeren kan bij de bierbrouwerij maar ook bij het treinstation.

De Oostermaat 66
7783 BX Gramsbergen
https://www.vechtezomp.nl/

Met de trein is Gramsbergen goed bereikbaar vanuit Zwolle. Vanaf het treinstation is het een heel klein stukje lopen naar de bierbrouwerij en dus het vertrekpunt.

Geschikt voor

Boottochten hebben het imago “oude lullen uitjes” te zijn, maar met deze kun je ook kinderen en niet al te kwaadwillende pubers meenemen. Sinds 4G ook in Duitsland werkt met een Nederlands abonnement is het alleen maar makkelijker geworden die laatste categorie over de streep te trekken. Overigens is deze moderne versie van de oude Vechtezompen die hier vroeger op het water te vinden waren ook geschikt voor mensen in een rolstoel.

Oordeel

Hoewel de Vechtezomp waarmee je op pad gaat geen schip is van eeuwen oud, hij is in 2016 gebouwd, geeft het wel een gevoel van vroeger tijden. Ook het stuk Vecht waar je over vaart is beslist mooi. Wel jammer is dat je ook een stuk kanaal te gaan hebt om Gramsbergen uit te komen. Heel plezierig is dat de Vechtezomp elektrisch vaart en dus nauwelijks lawaai maakt. De schippers vertellen onderweg van alles over de historie van het gebied en ook bij vragen of andere zaken zijn ze heel behulpzaam. Bij elkaar verdient dit uitje een dikke 8.

Wat ga je doen?

Startpunt van de Vechtezomp is de bierbrouwerij Mommeriete en dat zal de eigenaar geen windeieren leggen. De verleiding is natuurlijk groot voor de afvaart of na afloop ervan op het terras neer te strijken, en dat is ook echt geen verkeerd idee. Het banksaldo daalt er nog iets harder van, maar bij elkaar wordt het dan nog meer een echt “uitje”. Overigens is niet alleen de Vechtezomp van tamelijk recente datum, ook het boothuis is in klassieke stijl nog niet zo lang geleden gebouwd. Tussen het boothuis en de bierbrouwerij Mommeriete is de eigenaar van plan een nieuw “kasteel” te bouwen, zodat Gramsbergen er net als in vroeger tijden weer eentje binnen de stadsgrenzen heeft. Of het er werkelijk van gaat komen is de vraag, maar het idee om in de huidige tijd een kasteel te bouwen is zeker ietwat gewaagd.

Het eerste deel van de vaartocht gaat over het kanaal Almelo – De Haandrik. De Haandrik is het punt waar dit kanaal de Vecht kruist. Ga je vanuit Gramsbergen over het kanaal rechtdoor, dan kom je op een kanaal van een kilometer of 5 dat eindigt in Coevorden. De Vechtezomp gaat rechtsaf de Vecht op. In principe kun je ook naar links waarna je richting Ommen, Dalfsen en uiteindelijk via het Zwarte water naar het IJsselmeer vaart, en vandaar bijvoorbeeld naar Stockholm. Om maar wat te noemen.

Een extraatje dat niet veel mensen elke dag ervaren, maar wel heel aardig is de sluis in het kanaal Almelo – De Haandrik. Als het waterpeil in de sluis en de Vecht gelijk zijn dan staat de sluis open, maar anders moet er worden geschut. Het is geen hoogteverschil van meters, maar toch aardig om mee te maken.

Op de Vecht start het mooiste deel van de tocht. Gelukkig zijn de oevers heel laag zodat er niet alleen plezierig uitzicht is op het water, maar ook op de oevers en de wat verderop gelegen dijken. Dat de Vecht in vroeger tijd op een heel andere wijze door het landschap slingerde is nog goed te zien aan de vele dode rivierarmen en de bomen die er vlak langs staan. Langzamerhand wordt er geprobeerd iets van die oude meanderende Vecht terug te krijgen waarbij loom grazende Hooglanders de lachende derde zijn.

Precies op de Duitse grens staat het kunstwerk “Wortlos”. Aan de Nederlandse kant van de grens kijkt een jong meisje van staaldraad naar de overzijde, waar aan de Duitse kant een jongeman, eveneens van staaldraad, terugblikt. Niet alleen de grens maar ook de Vecht scheidt hen. Vandaar gaat de vaartocht nog even verder waarbij in plaats van Nederlandse vissers nu vooral Duitse vissers op Duitse vis azen. Of gewoon een manier hebben gevonden om heerlijk langs de oever van de Vecht neer te strijken en de rest van de dag te relaxen.

In Laar is het eindpunt van de Vechtezomp. Hier ligt overigens nog een exemplaar, zodat bij grote drukte twee vechtezompen kunnen worden ingezet. De aanlegplaats is bij de Muhle Laar, een molen die uit Bentheimer zandsteen is opgetrokken. De schippers hebben een sleutel van de molen en het is de moeite waard even binnen te kijken. Alle stenen zijn ooit al in de steengroeve genummerd, zodat ze in Laar alleen nog maar op de juiste manier op elkaar gestapeld hoefden te worden. Koffie, thee en kuchen staat hier klaar maar er is ook tijd om even rond te lopen en de benen te strekken, bijvoorbeeld naar de plaatselijke kerk of even langs de Vecht.

Na een halfuurtje wordt de tocht terug aangevangen en mocht je op de heenweg iets hebben gemist dan is dit je herkansing. Je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van het voorbij glijdende landschap en gek genoeg, de terugtocht lijkt korter te duren dan de heentocht. Wil je toch nog wat te doen hebben, probeer dan de schippers leuke anekdotes te ontfutselen. Bijvoorbeeld is het erg aardig meer te horen over de vroegere smokkelpraktijken die hier op het water plaatsvonden. Natuurlijk werd er ook op boten bij de Nederlands/Duitse grens gecontroleerd, maar je kunt natuurlijk smokkelwaar aan de onderkant van de boot vastplakken. Of, nog iets slimmer; aan een lange lijn achter de boot met je meeslepen. Het is nu nauwelijks voorstelbaar meer als je de grens passeert, toch is het nog niet zo heel lang geleden.

Eenmaal terug in Gramsbergen, nog lang niet uitgekeken en dus zin in nog wat extra activiteit? Het oude centrum, niet groot maar wel heel aardig, is een bezoekje waard en je kunt vanuit het centrum ook diverse wandeltochten maken.

Handige tips

Onderweg is er geen eten en drinken aan boord en een wc ontbreekt ook. Weliswaar is dat met een vaartijd van 3/4 tot 1 uur te overzien, maar wel goed om rekening mee te houden.

Kritische noot

Vaartochten zoals deze blijven voor sommige mensen toch een iets te suffe activiteit. Hoewel de tocht met de Vechtezomp vanuit Gramsbergen wel boven de gemiddelde vaartocht uitsteekt, kan het natuurlijk zijn dat je het werkelijk niet ziet zitten. En dan moet je het ook gewoon niet doen.

Prijs

Volwassenen betalen in 2020 euro 14,-, kinderen van 4-17 betalen Euro 8,- en tot en met 3 jaar mogen ze gratis mee.

Lengte bezoek

De vaartijd van Gramsbergen naar Laar is ongeveer drie kwartier. Met een pauze aldaar van een half uur ben je dus een mooie twee uur zoet, maar het kan zomaar langer duren vanwege de sluis die je moet passeren. Niet altijd is het waterpeil in het kanaal en de Vecht gelijk, en dan moet er dus geschut worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Vechtezomp heeft in Gramsbergen de bierbrouwerij Mommeriete als vertrekpunt. Behalve speciaalbieren zijn daar ook koffie, thee, andere niet-alcoholische dranken en eten te verkrijgen. Eindpunt is het Duitse Laar en daar wordt gezorgd voor koffie, thee en gebak. Onderweg is geen drinken of eten te koop, zelf meenemen kan natuurlijk wel.

Praktische info/openingstijden

De Vechtezomp vaart van 1 mei tot 1 november, in principe tweemaal per dag.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 27 juli 2020