Culture Zondag Doesburg

Elke eerst zondag van de maand vindt in Doesburg de zogenaamde “Culturele zondag” plaats. Kunstenaars en galeries zetten hun deuren open en als je een beetje geluk hebt kun je ook terecht bij een concert of een tentoonstelling van de niet onverdienstelijke plaatselijke fotoclub. Doesburg is bepaald niet groot dus elke keer kom je slechts in luttele stappen bij een volgend onderdeel. Wil je even wat anders, dan is de kade aan de IJssel een aanrader en onderweg door Doesburg kom je de nodige eeuwenoude gebouwen en niet te missen horeca tegen.

Locatie/bereikbaarheid

Doesburg ligt ten noordoosten van Arnhem. Neem vanaf de A12 aldaar de A348 richting het noorden en aan het eind sla je rechtsaf de N317 op. Na korte tijd passeer je de burg over de IJssel. Doesburg ligt direct aan de rechterzijde van de IJssel op je te wachten. Parkeren kan daar langs de IJssel op een flink parkeerterrein.

Met het OV is Doesburg ook goed bereikbaar. Bijvoorbeeld rijdt vanaf Arnhem heel regelmatig een bus die je na een dik half uur in Doesburg afzet. https://www.culturelezondagdoesburg.nl/

Geschikt voor

In de zomertijd is hier een divers publiek te zien, in het najaar slaat de vergrijzing onder de bezoekers genadeloos toe. Ook met jongere kinderen is dit een uitje dat redelijk te doen is. Er bestaat uiteraard kleurrijke, toegankelijke kunst die kinderen kan aanspreken. Maak er geen al te volgeladen programma van, daar doe je de kinderen en daardoor ook jezelf geen plezier mee.

Oordeel

Bij elkaar is dit best een genoeglijk uitje mits je natuurlijk enige affiniteit met kunst hebt. Heb je zin om kunstenaars in levende lijve te ontmoeten en er ook contact mee te krijgen, dan is dit je kans. Verder is Doesburg werkelijk geen Brugge of Gent qua omvang en historische waarde, maar met een klein wandelingetje loop je vanzelf tegen de historische highlights aan. Of binnen, wat je wilt.

Wat ga je doen?

Tja, de Culture Zondag Doesburg draait natuurlijk om cultuur. En dan vooral beeldende kust, die is te zien in talloze galeries en bij kunstenaars thuis. Het is alleraardigst om rond te lopen en eenmaal in de zoveel meters de mogelijkheid te hebben ergens binnen te lopen. Wees wel een beetje kritisch; de keuze is zo groot dat als je overal over de drempel stapt je al snel overvoerd zult zijn. Eerst een blik in de etalage kan absoluut geen kwaad.

Wat is er zoal te zien? Wel, als je op zoek bent naar sieraden met edelstenen dan kun je hier terecht. Maar ook voor zilverwerk, kleden en kussens, en dan natuurlijk wel de kunstzinnige varianten ervan. Of zie je toch liever glaswerk zoals Tiffany, glas-in-lood of glasfusing? Daarnaast is ook het nodige beeldhouwwerk te zien (en niet in de laatste plaats: te koop), waarvan sommige doet denken aan dat van de beroemde kunstenaar Botero.

Schilderkunst is in Doesburg ruim vertegenwoordigd. Dat loopt van sterk figuratief naar sprookjesachtige voorstellingen of, je moet er maar net naar op zoek zijn, schilderijen van de bepaald niet lelijke ijsvogel. De gebruikte technieken lopen nogal uiteen en zowel olieverf schilderijen als aquarellen hangen soms broederlijk naast elkaar.

Sommige galeries importeren kunst uit landen als China, Indonesië/Bali, Australië waardoor je letterlijk een andere wereld inloopt. Alles bij elkaar is er dus een behoorlijke diversiteit in Doesburg te vinden, hoewel moderne kunst en installaties hier ver zijn te zoeken. En dat geldt ook voor kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van computers, geluid of beeld.

Voor geïnteresseerden zijn er daarnaast meerdere musea in Doesburg; Streekmuseum De Roode Tooren, historische boekdrukkerij De Arend, de Doesburgsche Mosterdfabriek en Het Lalique Museum. Kijk voor de eerste twee genoemde hieronder even bij de “Handige tips”. Het Lalique Museum is gewijd aan René Lalique, wat meteen de naam van het museum verklaart. Deze kunstenaar, die leefde van 1860 tot 1945 heeft zich vooral beziggehouden met de creatie van juwelen- en glaskunst. Onder andere vazen, flacons en juwelen zijn hier te zien. Vooral de detaillering is verbazingwekkend. Meer informatie: https://www.musee-lalique.nl/

Handige tips

Als je dan toch in Doesburg bent kun je ook binnenlopen bij Streekmuseum de Roode Tooren waar de lange geschiedenis van Doesburg, zoals van Richterambt Doesborgh rond 1340, voor het voetlicht wordt gebracht. Uit recenter tijd, zo rond eind 19e eeuw/begin 20e eeuw, zijn een kruidenierswinkel en tabakskerverij te zien. Daartussen door zijn maquettes te bewonderen van Doesburg in de 16 eeuw. Meer informatie: http://www.deroodetooren.nl/

Een tweede buitenkansje voor het geval je even wat anders wil is een bezoek aan de historische boekdrukkerij De Arend. Er worden nog steeds kleinschalig affiches, bierviltjes, visitekaartjes etc. gedrukt. Tijdens de Culturele Zondagen wordt er hier gewerkt en is alles in bedrijf te zien. Meer informatie: https://boekdrukkerijdearend.nl/

Geen onderdeel van de route en geen galerie, maar wel interessant; het kerkhof. Het ligt op een eiland, waar je overigens met een wandelingetje ook omheen kunt lopen en dan meteen kennismaakt het hedendaags Doesburg. Het voorste gedeelte van het kerkhof bevat graven van personen waarvan de namen je wellicht niet zo bekend voorkomen, maar ze zijn de moeite zeker waard. De vroegere rijkdom van sommige inwoners van Doesburg spat er hier vanaf. De ingang is aan de Meipoortwal.

Er bestaat een relatief korte stadwandeling. Deze loopt niet alleen kriskras door het historische hart van Doesburg, maar ook rondom het kerkhof door een klein stukje nieuwbouw aan de oostzijde van Doesburg. Het moet je aanspreken maar je kunt in ieder geval met eigen ogen zien hoe Doesburgers in de 21e eeuw wonen en leven.

Kritische noot

De Culturele Zondag Doesburg bestaat sinds 1990 en heeft inmiddels behoorlijke bekendheid gekregen. Zeker op zomerse dagen kan het daardoor aan de drukke kant worden en rustig van het tentoongestelde genieten is een hele opgave.

In Doesburg wonen, leven en werken kunstenaars waar je op de Culturele Zondag soms letterlijk het huis binnenloopt. Toch zijn er ook semi-winkels die bijvoorbeeld benodigdheden voor uiteenlopende creatieve bezigheden verkopen en daarnaast ook, soms in de overgebleven hoeken en gaten, voorwerpen presenteren die met wat goede wil kunst genoemd kunnen worden. Met andere woorden; commercie kan zich hier nogal opdringen en hoewel geprobeerd wordt dit binnen de perken te houden blijft het natuurlijk een spanningsveld. Ook in Doesburg leven mensen die graag brood op de plank hebben en niet alleen die ene zondag in de maand waarop Culturele zondag plaatsvindt.

Prijs

De Culturele Zondag Doesburg is helemaal gratis. Of, nou, ja, parkeren kan geld kosten en de horeca is geen liefdadigheidsinstelling. Het grootste gevaar; stel dat je tegen het kunstwerk van je leven aanloopt, dan kon het weleens de duurste zondagmiddag van je leven worden. Hoewel veel kunst hier beslist vriendelijk geprijsd is.

Lengte bezoek

Doesburg is geen grote plaats maar een rondwandelingetje met op meerdere plaatsen even een kijkje binnen nemen levert je al snel een paar welbestede uurtjes op. Ga je dan ook nog uitgebreid bij de horeca bivakkeren of een concert bijwonen, dan ben je de hele zondagmiddag zoet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in Doesburg geen probleem en overnachten in Doesburg en de omgeving ook niet.

Praktische info/openingstijden

De Culturele Zondag Doesburg vindt elke eerste zondag van de maand plaats. Start is 12:00 en rond 17:00 sluiten galeries en kunstenaars de deuren weer tot de volgende zondag. Of de volgende werkdag, want een aantal galeries zijn veel vaker open dan alleen die eerste zondagmiddag van de maand. In de wintertijd, maar ook in juli en augustus, hoeft niet alles op de Culturele Zondag Doesburg open te zijn. Kunstenaars en galeriehouders gaan ook wel eens op vakantie tenslotte. Of zijn ze te vinden op het Franse platteland waar ze met meer of minder succes proberen cursisten de beginselen der schilder- of beeldhouwkunst bij te brengen.

Meer…

Voor een overzicht van andere evenementen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 20 december 2019