Zomercarnaval

Doe dingen

Locatie

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam
0900 4040200 (20 ct p/min)
Zomercarnaval

Introductie

Het Ortel Zomercarnaval in Rotterdam vindt jaarlijks eind juli plaats. Wat begon als een kleinschalig feestje is vandaag de dag uitgegroeid tot een waar festijn. Enkele dagen is er vanalles te beleven met op de laatste zaterdag van juli de Straatparade, het kleurrijke hoogtepunt van het Zomercarnaval. Enkele duizenden mensen nemen dan deel aan de grootste tropische carnavalsoptocht van Nederland, die door de binnenstad van Rotterdam trekt.

Absoluut doen

De grote trekpleister is de Straatparade. Een paar duizend deelnemers doen mee aan deze optocht. Prachtig uitgedoste mensen, kleurrijke praalwagens en een uitzinnige menigte langs de route. Verder zorgt de muziek voor een heerlijk tropisch gevoel, vooral op de Coolsingel en het Churchillplein waar zowel nationale als internationale DJ’s en bands aan het werk zijn.

Aanraders

Een week voor de parade vindt de Queen Election plaats. Hier wordt hèt gezicht van de Zomercarnaval gekozen uit diverse kandidates die namens verschillende carnavalsgroepen meedingen om de felbegeerde titel. Er wordt niet alleen op uiterlijk geselecteerd, maar meer en meer op carnavalskennis en communicatieve kwaliteiten. De winnares van de Queen Election mag zich een jaar lang Queen Ortel Zomercarnaval noemen en vervult als ambassadrice van het evenement een belangrijke functie.

Ook leuk

Op vrijdag is er de Battle of Drums. Begonnen als het opwarmertje van de Straatparade is het inmiddels een waar evenement geworden. Brassbands strijden om de titel ‘Beste Brassband van Nederland’. De bands die een gooi doen naar de titel komen uit diverse plaatsen in Nederland. Er wordt via vier verschillende routes vertrokken richting Coolsingel, waar men de muzikale strijd aangaat op het podium. Tevens is er Live on Stage. Twee dagen komt er een keur aan artiesten uit de hele wereld optreden, dit vormt een sfeerrijk geheel.

Laat maar zitten

Als je van carnaval en tropische klanken houdt, is er geen moment te bedenken dat het niet gezellig of leuk is tijdens de Zomercarnaval in Rotterdam.

Geschikt voor…

Het evenement is geschikt voor alle leeftijden. Jong en oud kunnen hier volop genieten van de uitbundigheid, de gezelligheid en de blije mensen.

Ongeschikt voor…

Het is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer is het geen aanrader. Verder is het niet geschikt voor mensen die een hekel hebben aan carnaval, harde muziek, mensenmassa’s, halfontblote dames of uitbundige vrolijkheid. Ook voor mensen die niet lang kunnen blijven staan is het minder geschikt. Er zijn geen speciale plekken voor invaliden.

Tips en trucs

Ga met de trein, metro of fiets. In de stad is het erg druk en met de auto is het moeilijk bereikbaar. Het centrum is zelfs alleen toegankelijk per metro.

Prijs oordeel

Het evenement is gratis. Alleen voor de exotische hapjes die her en der te verkrijgen zijn moet betaald worden.

Lengte bezoek

De Straatparade begint om 13:00 uur en rond 20:00 uur is het wel zo’n beetje afgelopen.

Goed om verder te weten

Het is er erg druk, er komen veel bezoekers op af. Het bezoekersaantal ligt rond 1 miljoen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Wat de horeca en overnachtingsmogelijkheden betreft is er volop keuze in Rotterdam. Tijdens de parade staan er tal van kraampjes en stands in nabije omgeving waar eten en drinken gekocht kan worden.

Praktische info

Kijk voor de meest actuele tijden van het evenement op www.zomercarnaval.nl. Tijdens de festiviteiten is het centrum alleen toegankelijk per metro. Voor informatie betreffende openbaar vervoer kun je het beste kijken op www.ret.nl. In de Rotterdamse metro is een OV-chipkaart nodig. Hiervan is ook een wegwerpvariant beschikbaar voor eenmalig gebruik. De eenvoudigste manier is om met de trein naar het Centraal station te gaan. Het centrum ligt op enkele minuten loopafstand verwijderd.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019