Kunsthuis Secretarie – Meppel

Bezoek het Kunsthuis Secretarie in het centrum van Meppel. Het is gevestigd in het oude stadhuis en dat alleen al maakt dit een bezoek waard. Is het een expositie die je aanspreekt, dan is dat natuurlijk helemaal mooi! En heb je helemaal geen zin in een expositie, geen interesse in kunst en ook niet in iets wat daar in de verste verte op lijkt? Je kunt hier ook trouwen.

Locatie/bereikbaarheid

Parkeren kan in deze winkelstraat niet voor de deur, maar wel dichtbij. Dat geldt overigens ook voor fietsen; zet hem in een zijstraat en geniet ook een beetje van de rest van deze winkelstraat. Meppel kent een treinstation met zeer regelmatig verbindingen richting Zwolle, Leeuwarden en Groningen. Let wel op als je naar Meppel gaat, niet alle treinen stoppen hier.

Kunsthuis Secretarie is in het centrum van Meppel te vinden:
Hoofdstraat 22
7941 AG Meppel
www.kunsthuissecretarie.nl

Geschikt voor

Iedereen die een toefje kunst op prijs stelt. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Oordeel

Het oordeel hangt sterk af van de tentoonstelling van het moment en of die je aanspreekt of niet. Alleen al de burgemeesterskamer is echt het binnenlopen waard. Al met al is deze galerie een 8 waard. Het kan wel uitdraaien op een hoger of lager cijfer als het tentoongestelde je buitengewoon of juist helemaal niet aanspreekt.

Wat ga je doen?

Kunsthuis Secretarie is gevestigd in het oude gemeentehuis in het centrum van Meppel. Na de entree kom je in de oude burgemeesterskamer waar vier wanden voorzien zijn van levensgrote schilderingen. Dat alleen al is de moeite waard.

Over het algemeen bestaan de tentoonstellingen, die 4-5 keer per jaar wisselen, uit schilderkunst maar bij tijd en wijle is ook keramiek of zilver te zien. Daarnaast vinden soms concerten, lezingen en thema-avonden plaats.

Het gebouw is niet heel groot maar leent zich uitstekend voor exposities. Op de begane grond is naast de burgemeesterskamer in de naastliggende kamer een kleine winkel te vinden. Via de gang, waar vaak ook de nodige kunst hangt, kom je in de achterste grote expositieruimte en op de eerste verdieping zijn nog twee ruimtes te vinden waar de expositie zich voortzet.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Bewonder zeker de wandschilderingen in de voormalige Burgemeesterskamer die Derk Jacobs Postma daar in 1831 speciaal voor deze ruimte schilderde. In de Burgemeesterskamer is behalve de kassa ook informatie over de lopende tentoonstelling te vinden.

Laat maar zitten

Ben je hier al eens geweest? Kijk dan buiten eerst even of de lopende expositie je aanspreekt. Buiten de expositie is er geen vaste collectie die de moeite waard zou zijn om meermalen te bezoeken.

Handige tips

Mocht je van plan zijn te gaan trouwen en op zoek naar een locatie dan is in dit pand een trouwzaal te vinden. Niet voor een feest, maar wel om door een ambtenaar in de echt te worden verbonden. De lopende tentoonstelling krijg je er dan bij.

Wil je iets meer weten over de expositie dan ligt in de Burgemeesterskamer meer info of vraag het de vriendelijke medewerker die daar aanwezig is.

Let voor de aardigheid even op nog wat overblijfselen van het oude gemeentehuis: het gemeentewapen boven de deur, het tolbord naast de deur, de marmeren tegels en brandschilderde glas en tot slot het huwelijksaankondigingskastje dat buiten aan de muur is te vinden.

Kritische noot

Het probleem bij de opzet van dit soort galeries is natuurlijk dat de ene tentoonstelling geweldig is en de andere totaal niet aanspreekt. Je weet dus vooraf niet goed wat je zult ervaren maar wellicht is dat ook wel een spannend element. Verstandig is in ieder geval vooraf op de website te bekijken of de lopende tentoonstelling in ieder geval in de richting komt met wat je graag wilt zien.

Minder validen worden hier effectief geweerd door een hoge trap voor de deur en het ontbreken van een lift. Het zal vast geen opzet zijn maar het is wel opmerkelijk voor een dergelijke locatie.

De kunst- en cadeaushop is relatief gezien wel erg groot. Deze ruimte gaat ten koste van de toch al niet heel grote hoeveelheid overige expositieruimte.

Prijs

Voor 5 euro kun je doorlopen en tot en met 12 jaar kun je zelfs zonder betalen naar binnen. Dat geldt overigens ook als je een museumkaart hebt; die is hier geldig. tot slot kunnen ook de Vrienden van de Secretarie hier zo naar binnen en buiten lopen.

Lengte bezoek

De omvang van het gebouw is relatief beperkt en in een half uur tot een uur, afhankelijk van je belangstelling, is alles ruimschoots te zien.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is niet in het pand aanwezig maar je bent hier in het centrum van Meppel dus binnen een straal van 100 meter is meer dan voldoende horeca te vinden. Overnachten is vanzelfsprekend evenmin de bedoeling in dit gebouw maar ook daarin voorziet Meppel, voor zover het nodig is, ruimschoots.

Praktische info/openingstijden

Opening is dinsdag tot en met zondag van 13:00 – 17:00, op donderdag gaat de deur al om 10:00 open. Op de meeste feestdagen blijft de deur echter dicht. Op de website van Kunsthuis Secretarie is te zien wanneer dat precies het geval is.

Meer…

Nog meer galeries bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 1 augustus 2021