Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart – Sittard

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard is een kerk die je je nog wel even zult herinneren als je er eenmaal uitgebreid een kijkje binnen hebt genomen. Dat komt met name door de overweldigende hoeveelheid “ex-voto’s”: tegels en schilderingen op muren met intenties wordt gevraagd om gunsten of dank uitgesproken voor bijvoorbeeld genezing van een ziekte. Het maakt het interieur een ietwat wonderlijk geheel.

Locatie/bereikbaarheid

De Basiliek staat midden in het oude centrum van Sittard. Vanaf het treinstation is het een klein stukje lopen. Kom je met de auto, dan kun je net buiten het centrum vast een goede parkeerplek vinden.

Oude Markt 23
6131 EA Sittard
https://basilieksittard.wordpress.com

Geschikt voor

Bij kerkdiensten zie je hier vandaag de dag alleen nog maar de ware gelovigen en zelfs in het vanouds katholieke Limburg neemt dat aantal gestaag af. Voor een bezoek uit pure belangstelling is de kerk ook geschikt. Jongere kinderen vergapen zich hier aan de katholieke pracht en praal maar ook voor de doorgewinterde kerkbezoeker is dit een kerk die je niet snel vergeet. De grootste variatie zal zitten in de lengte van het bezoek; je kunt hier met gemak een aardige tijd rondwandelen, gaan zitten en rondkijken, maar ook even kort binnenwippen is de moeite waard.

Oordeel

Terwijl er toch genoeg kerken in Nederland die een bezoekje waard zijn, steekt deze er zeker bovenuit. Zo’n kerk, vooral zo’n interieur, is tamelijk zeldzaam, zelfs in het toch van kerken vergeven Limburg. Deze kerk verdiend daarom een dikke 9. Een op IsDitLeuk.nl zelden gegeven cijfer.

Wat ga je doen?

De basiliek is, in tegenstelling tot soortgenoten elders in Europa, niet bijzonder oud. Hij is wel razendsnel gebouwd; in 1875 werd de eerste marmeren steen gelegd, in 1877 was de bouw reeds afgerond en in 1879 vond de inzegening plaats. Vergelijk dat maar eens met de soms letterlijk eeuwen durende bouw van kerken in Frankrijk, Spanje of Italië.

De kerk is gebouwd in neogotische stijl en dat was voor de tijd waarin de kerk gebouwd werd de heersende mode. Toch komt deze bouwstijl in Limburg minder voor dan in de rest van Nederland. Buiten Limburg zijn in de periode 1850-1920 veel katholieke kerken gebouwd in neogotische stijl op basis van ontwerpen van Cuypers, een architect uit Roermond. Vandaar dat talloze van deze kerken tot op de dag van vandaag overduidelijk en als katholiek herkenbaar zijn. In Limburg waren voor katholieken een aantal bestaande kerken beschikbaar waardoor de noodzaak tot nieuwbouw minder groot was.

Meest karakteristieke van het interieur zijn de meer dan 1400 votiefstenen of ook wel “ex-voto’s” genoemd. Op deze tegels en schilderingen op muren met intenties wordt gevraagd om gunsten of dank uitgesproken voor bijvoorbeeld genezing van een ziekte. Bij elkaar is het een wonderlijke verzameling die in slechts enkele jaren tijd werden geschonken.

Al vrij snel na de bouw kwamen bedevaarten naar deze basiliek op gang, tot wel tientallen per jaar. Reden van deze bedevaarten was het verhaal van het wonder van de naald. Naar verluid had een vrouw tijdens naai-werkzaamheden een naald ingeslikt. Met geen mogelijkheid was de naald weer naar buiten te krijgen. Echter, nadat 33 maal ‘Notre Dame du Sacré Coeur, priez pour nous’ was gebeden kwam de naald alsnog spontaan naar buiten. Daarna zijn in Sittard meermalen wonderlijke genezingen opgetekend.

Tot op de dag van vandaag worden bedevaarten naar deze basiliek gehouden en ook individuele pelgrims zijn hier geen zeldzaamheid. Dus vind je Santiago de Compostella net iets te ver, dan is deze plek het overwegen waard. En bevalt het, dan kun je altijd alsnog een kleine 3000 km doorlopen om alsnog in Noordwest Spanje terecht te komen.

Handige tips

Sittard houdt in het najaar een enorme kermis samen met de Oktoberfeesten. Dat laatste feest wordt in München nog wel overtroffen, maar ze doen in Sittard werkelijk hun best en komen een heel eind in de richting. Deze happening is goed te combineren met een stichtelijk bezoekje aan de kerk.

Een rondleiding boeken is een aanrader omdat je dan niet alleen veel meer te weten komt over het gebouw en de geschiedenis, maar ook antieke paramenten en kazuifels te zien krijgt. Ook worden tijdens de rondleiding de sacristie, de galerijen en het oksaal bezocht. Voor individuele bezoekers zijn er rondleidingen op maandagen, steeds de eerste maandag van de maand. Voor groepen is een rondleiding op aanvraag mogelijk voor tussen de 4 en 12 personen. Kijk op de website van de basiliek hoe je een rondleiding, individueel of met een groep, kan regelen.

Kritische noot

Er zijn weinig kritische noten te kraken of het moet zijn dat sommige mensen bij het binnenkomen op een zonnige zomerdag de kerk nogal donker vinden. Ben je eenmaal even binnen dan valt juist het verschil in lichtval in de verschillende onderdelen van de kerk des te meer op.

Prijs

De kerk is, zoals doorgaans het geval, gratis te bezoeken. Een vrije gift wordt zeker op prijs gesteld. Een bezoek met een rondleiding van 1,5 uur kost een schappelijke Euro 5,-

Lengte bezoek

Deze kerk leent zich voor zowel een lang bezoek als “even binnenwippen”. Zeker als je in de buurt woont en wel vaker in Sittard komt, is het geen slecht idee het bezoek te doceren. Het interieur is nogal overweldigend en als je dat in de tijd kunt spreiden… Binnenlopen om alleen een kaarsje op te steken, kinderen vinden dat vaak heel leuk, is ook geen actie waar ze hier bijzonder van opkijken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De basiliek staat midden in het centrum van Sittard en Sittard ligt weer in Limburg. Met de horeca zit het hier dus wel goed. En mocht het nodig zijn, dan is na een bezoek van een of meer horecagelegenheden genoeg slaapgelegenheid op kruipafstand te vinden.

Praktische info/openingstijden

De kerk is elke dag geopend behalve op maandag.

Meer…

Voor een overzicht van andere kerken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 20 december 2019