Eusebiuskerk – Arnhem

Midden in het centrum van Arnhem staat de Eusebiuskerk, en die is zeker een bezoek waard. In de kerk kun je allereerst in de zaal een eeuwenoud orgel bekijken en daarna het praalgraf van Karel van Gelre. Vervolgens kun je met een glazen lift in de toren omhoog om daar van het uitzicht over de stad en meanderende Rijn te genieten. Via enkele trappen kom je langs het carillon en vervolgens bij een on-Nederlands spectaculair element; aan de oost- en westzijde zijn aan de toren op 60 meter hoogte 2 glazen balkons vastgemaakt. Loop je erin, dan kun je niet alleen die 60 meter langs je voeten naar beneden kijken, maar ook grappig beeldhouwwerk aan de toren van heel dichtbij zien. Niet voor mensen met hoogtevrees helaas…

Locatie/bereikbaarheid

De Eusebiuskerk staat in het centrum van Arnhem. Vlakbij zijn meerdere parkeergarages en vanaf het treinstation Arnhem is het een kleine wandeling.

Kerkplein 1
6811 EB Arnhem
https://eusebius.nl/

Geschikt voor

Kerken trekken over het algemeen ouderen en heel jonge kinderen, maar dit exemplaar is werkelijk geschikt voor alle leeftijden. Dat komt vooral doordat als extra attractie twee glazen balkons zijn toegevoegd, waarbij je op grote hoogte vanuit de toren over glas naar buiten kunt wandelen. Nogal wat mensen vinden dat best eng, maar natuurlijk ook spannend en stel dat je voor het eerst met een date iets gaat doen, dan is dit in ieder geval een gedurfd uitje.

Oordeel

Ben je in Arnhem op bezoek, dan is dit eigenlijk toch wel een “must-see”. Daarmee is eigenlijk alles wel gezegd wat betreft het oordeel over deze kerk…

Wat ga je doen?

Met de bouw van de Eusebiuskerk werd in 1452 gestart maar door allerlei problemen, onder andere geldgebrek, duurde de bouw van de kerk totaal ongeveer een eeuw. Na de beeldenstorm, in 1579, werd de oorspronkelijk katholieke kerk protestants en beelden, alteraren en muurschilderingen verwijderd. Grootste impact in de geschiedenis van de kerk had de Slag om Arnhem in 1944. De kerk brandde voor een deel af en in de winter 1944-1945 stortte de restanten van de toren ook nog eens in, deels op het dak van de kerk. De huidige toren is dus ook niet oud; na de oorlog werd deze samen met de rest van de kerk herbouwd. Deze herbouw werd in 1964 voltooid.

De kerkzaal is als eerste interessant om een rondje te lopen. De kerk wordt tegenwoordig nog maar af en toe voor diensten gebruikt waardoor het doorgaans een grote open ruimte is zonder stoelen of banken. Het kerkorgel valt meteen op. Omdat ook het orgel uit 1770 in het oorlogsgeweld verloren was gegaan is na de Tweede Wereldoorlog een orgel uit een kerk in Amsterdam aangekocht. Dit orgel was in 1795 gebouwd door Strümphler en stamt dus grofweg uit dezelfde tijd als zijn voorganger.

In de kooromgang is het praalgraf van Karel van Gelre te zien. Karel van Gelre was tot aan zijn dood in 1538 een machtig heerser en zeker niet alleen in het toenmalige Gelre. Na zijn dood werd geld ingezameld om dit praalgraf van zwart marmer te kunnen bekostigen. Op de tombe ligt de hertog uitgebeeld in volledige wapenuitrusting. Boven het praalgraf hangt een baldakijn waarin de hertog is afgebeeld gehuld in zijn originele harnas dat hij rond 1515 droeg.

In de toren is een glazen lift aangebracht waarmee je tegen betaling naar de top van de toren kunt. Op de 7e verdieping is er een beperkte expositie over de Slag om Arnhem te zien. De meeste bezoekers waarderen hier het uitzicht eveneens, maar als je via een smalle trap naar boven klautert kun je daar op 73 meter hoogte rondom heel Arnhem en omgeving nog veel beter zien. In het midden staan de maquettes van de verschillende ontwerpen voor de herbouw van de toren, ook een blik waard.

Daal je via de 7e verdieping af naar beneden dan kom je langs het carillon. Omdat je er dan vlak naast staat kan het zomaar zijn dat je je oren even moet dichtdoen als het plots begint te spelen. Nog ongeruster word je vervolgens waarschijnlijk van de gigantische klokken die je al traplopend passeert. Hoofdattractie voor de durfals onder ons zijn de twee glazen balkons die sinds 2018 aan de oost- en westzijde van de toren zijn aangebracht. Geheel van glas gemaakt, dus als je erin loopt kun je zowel een meter of 60 naar beneden kijken als over het centrum van Arnhem. Vergeet echter niet ook even naar boven te kijken; je ziet daar als versiering van 28 balken een aantal stripfiguren ontleend aan Donald Duck en Tom Poes en Olivier B. Bommel. Voorwaar bijzonder.

Helemaal uitgekeken? Dan kun je met de lift nog naar de eerste verdieping. Daar is een film te zien die draait rondom de dramatische brand in de kerk in 1944 tijdens Operatie Market Garden (de Slag om Arnhem). De brandcommandant en koster van de kerk vertellen in een ooggetuigenverslag hoe de gebeurtenissen elkaar opvolgden. Overigens werd niet alleen de kerk zwaar beschadigd, maar het hele centrum van Arnhem heeft erg te lijden gehad onder het oorlogsgeweld.

Handige tips

Er kunnen slechts een beperkt aantal mensen met de lift naar boven. Hoewel dat prettig is voor degenen die al boven zijn, het is daar niet overmatig druk, kan er zeker wel een rij voor de lift ontstaan. Er wordt gewerkt met tijdsloten om het bezoek te reguleren, maar daardoor kan het natuurlijk voorkomen dat je, als je zonder reservering binnenloopt, enige tijd moet wachten. Vooraf online reserveren is dus zo gek nog niet.

In de kerk is tegenwoordig een VVV-punt. Loop daar zeker even langs om nog meer tips over Arnhem en omgeving op te pikken.

Kritische noot

De glazen balkons zijn nu niet echt geschikt voor mensen met hoogte- of dieptevrees. En als je daar geen gebruik van maakt is de entreeprijs voor een bezoek aan de toren best aan de stevige kant.

Prijs

De kerk mag je gratis inlopen, maar wil je met de lift naar boven, een echte aanrader trouwens, dan kost je dat als volwassene Euro 11,00 (2021). Kinderen 6 t/m 16 jaar krijgen een beetje korting, ben je nog jonger dan mag je zelfs gratis naar binnen. De museumkaart mag je in je zak laten zitten, die is hier niet geldig.

Lengte bezoek

De kerk, inclusief bezoek aan de toren, is zeker een klein uurtje waard. Je kunt dan op je gemak de kerkzaal bekijken, met de lift in de toren naar boven en ook daar rustig van het uitzicht genieten en de exposities bekijken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In de kerk zelf is geen horeca, maar omdat je hier midden in het centrum van Arnhem bent is er genoeg horeca net buiten de kerkdeuren te vinden. Wil je in Arnhem een nachtje blijven slapen, dan is ook dat hier geen enkel probleem.

Praktische info/openingstijden

De Eusebiuskerk is het hele jaar door geopend, maar in de wintermaanden niet op maandag. Ook op de bekende feestdagen blijven de deuren gesloten. Verder zijn de openingstijden wel enigszins aan het seizoen gebonden; in de zomerperiode zwaaien de deuren al om 10:00 open en gaan ze pas om 17:00 dicht, in de winterperiode is dat 11:00 – 16:00. Kijk voor actuele openingstijden altijd even op de website: https://eusebius.nl/bezoeken/

Meer…

Nog meer kerken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 oktober 2021