Grote kerk – Blokzijl

De grote kerk in Blokzijl is een van de meer interessante kerken in de regio. De kerk is doordeweeks geopend en je bent vrij bent hier binnen te lopen. Het was in de 17 eeuw een van de eerste protestantse kerken en is in de loop van de tijd verbouwd tot het huidige, best aantrekkelijke bouwwerk is ontstaan.

Locatie/bereikbaarheid

De ingang is niet, zoals je zou verwachten, in de Kerkstraat maar aan de zuidzijde via de Brouwerstraat.

Brouwerstraat 11
Blokzijl

http://www.kerkblokzijl.nl/

Geschikt voor

Voor volwassenen is de bezichtiging van deze kerk zeker geschikt, kinderen en tieners zullen zich al snel of heel snel afvragen wat ze hier in vredesnaam doen.

Oordeel

Deze kerk is echt een bezoek, en zelfs net als het nabijgelegen restaurant Kaatje bij de Sluis een kleine omweg, waard. Alles bij elkaar is het geen uitje dat lange tijd in beslag zal nemen. Het rapportcijfer is een mooie 8,5.

Wat ga je doen?

Deze Hervormde kerk is een van de eerste die aan het begin van de 17e eeuw speciaal voor protestantse diensten is gebouwd. Na de komst van het protestantse geloof werden veel katholieke kerken omgevormd, maar dit is dus een van de eerste waar dat niet het geval was. In de loop van de 17e eeuw werd de kerk al snel vergroot vanwege het toenemend aantal inwoners en kreeg het zijn vorm van een Grieks kruis.

De preekstoel stamt uit 1663 en ook de grafstenen zijn eeuwenoud. Verder zijn het orgel, de glas-in-lood ramen en kroonluchters de moeite waard. Bijzonder in deze kerk is verder het houten scheepsmodel dat hier al meer dan 300 jaar hangt.

In de jaren 1995-1999 is de kerk grondig gerestaureerd en sindsdien worden er ook concerten in de kerk gegeven.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Lees op deze pagina en op de website van de kerk even wat over de geschiedenis van deze kerk. Het geeft bij het rondlopen en -kijken in de kerk toch net even meer het idee dat je er wat van begrijpt.

Als je toch in Blokzijl op bezoek bent, dan is het gebied rondom de haven met de omliggende eeuwenoude huizen beslist ook een ommetje waard. Het is hier allemaal heerlijk kleinschalig dus je zult je schoenen er niet op verslijten.

Laat maar zitten

Ben je een erkend kerkhater, dan is dit natuurlijk geen geschikt uitje. Toch, ook als je lijdt aan kerkenmoeheid, een ziekte die veel voorkomt bij mensen die iets teveel kerken in korte tijd bezoeken, is deze kerk juist vanwege de kleinschaligheid en toch best mooie interieur de moeite waard.

Handige tips

De kerk is op sommige zondagen nog in gebruik. Bezichtiging is dan vanzelfsprekend niet mogelijk.

Kritische noot

Het schijnt mogelijk te zijn in de toren te komen, maar hoe?

Prijs

De kerk is gratis te bezoeken.

Lengte bezoek

De kerk is niet al te groot en met een 10 minuten tot een kwartier zit het er voor de meesten wel op. Ga je er letterlijk eens goed voor zitten, dan is er echter met gemak een halfuur of een uur van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Blokzijl zijn tegenwoordig, net als veel van dit soort plaatsen, genoeg horeca te vinden tot aan een sterrenrestaurant aan toe.

Praktische info/openingstijden

Doordeweeks kun je hier zo binnenlopen. In het weekend kan er een dienst zijn, hoewel niet elke week.

Nog meer kerken of Blokzijl

Meer kerken bezoeken? Klik hier
Meer info over Blokzijl? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juni 2019