De Grote kerk, of eigenlijk Grote- of Sint-Catharinakerk, staat mooi te glimmen en pronken in het centrum van Nijkerk. Met name de toren valt op. Deze is dan ook eens verkozen tot mooiste toren van Nederland. De rest van de kerk is aan de buitenzijde protestants sober te noemen, hoewel deze kerk ooit als katholieke kerk is gebouwd. Binnen zijn het orgel en de oude preekstoel blikvangers. Op open dagen is het mogelijk boven de gewelven te komen, het gedeelte tussen de bovenkant van het kerkinterieur en het dak. Beslist de moeite waard!
Locatie/bereikbaarheid
De Grote kerk staat in het niet al te bizar grote centrum van Nijkerk. Hoewel je, juist als je heel dichtbij de kerk bent, er toch misschien even naar moet zoeken. Al te ingewikkeld wordt het niet. Parkeren in Nijkerk is geen groot probleem en mocht je met de trein komen; vanaf het treinstation is het slechts een klein wandelingetje.
Holkerstraat 1
3861 CC Nijkerk
https://www.hervormdnijkerk.nl
Geschikt voor
Het bezoek aan kerken voor kerkdiensten mag dan teruglopen, als belangstellende ben je in deze kerk ook van harte welkom. Natuurlijk zie je tussen de bezoekers de nodige grijze haren. Toch is ook voor kinderen een dergelijk gebouw, waar ze waarschijnlijk ook niet dagelijks komen, best aantrekkelijk. Deze protestantse kerk kent niet de pracht en praal die een gemiddelde katholieke kerk kenmerkt, maar zeker als je tijdens een open dag boven de gewelven terecht komt zullen kinderen dit helemaal geen gek uitje vinden.
Oordeel
Deze kerk staat mooi te glimmen centraal in Nijkerk. Hij is van buiten al een aanblik waard, maar het mooist is als je ook een bezoekje binnen kunt brengen. Dat kan onder andere op monumentendag. Binnen en buiten samen geeft een mooi rapportcijfer: een 8.
Wat ga je doen?
De kerk is oorspronkelijk gebouwd in 461 maar helaas heeft hij niet lang mogen bestaan. Een brand in 1540 maakte een eind aan de eerste kerk en daarna is de huidige gebouwd. De toren stamt uit 1776. Uiteraard was dit oorspronkelijk ook een katholieke kerk maar in de tijd van de Reformatie is ook deze kerk in 1594 overgegaan naar het protestantisme.
Intern is het interieur in 1966 flink op de schop gegaan en het resultaat mag er zijn. Enige nadeel van de tegenwoordig beklede banken is dat de galm van het orgel drastisch is teruggelopen. Elk voordeel heeft zijn nadeel… De preekstoel uit 1789 is daarnaast ook een aandachtige blik meer dan waard.
Het orgel, waar wellicht de meeste aandacht binnen naar uit zal gaan, heeft het zelfs tot een eigen website geschopt: http://www.orgelnijkerk.nl. Op Facebook, Instagram en op een eigen Youtube-kanaal is meer te vinden. Naast gebruik bij kerkdiensten worden ook concerten gegeven, zoals bijvoorbeeld met Nieuwjaar. In de 17e eeuw was het oude orgel door de Fransen vernield. Halverwege de 18e eeuw werd er zo goed verdiend in Nijkerk dat voldoende geld bij elkaar kon worden gebracht voor het orgel dat nu nog steeds te bewonderen is. Totaal bevat het maar liefst 1672 pijpen. In de loop van de eeuwen zijn er vaak aanpassingen uitgevoerd die niet altijd even succesvol waren. Bij de laatste restauratie die tot 1988 duurde is het orgel weer in zijn oorspronkelijke uitvoering teruggebracht. Boven het orgel is een klok te zien die pas enige tijd na de bouw van het orgel is geplaatst en daarboven is het wapen van Nijkerk te zien.
Aan de zijkant kun je door een deur naar de Gerfkamer waar tegenwoordig een aantal voorwerpen zijn te zien zoals collectebussen en Statenbijbels. Meteen daaraan vast is de Consistoriekamer te vinden. In deze ruimte hangen portretten van dominee Switterieus en zijn vrouw. Hij heeft ervoor gezorgd dat de reformatie in Nijkerk in 1594 is doorgezet.
Tijdens open dagen is het mogelijk via een nauwe trap naar de ruimte boven de gewelven te komen; de kerkzolders. Als je in de kerk naar boven kijkt zie je die gewelven en heb je het idee dat dat ook het dak van de kerk vormt. Dat is echter niet het geval; het buitendak zit nog een flink stuk hoger en is bovendien anders van vorm. Op de kerkzolders zijn tegenwoordig loopbruggen aangebracht waardoor belangstellenden een kijkje kunnen nemen. Dit is bijna nergens in Nederland mogelijk, dus neem deze buitenkans zeker waar.
Handige tips
De kerk is niet altijd open dus plan je bezoek zorgvuldig, zoals bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag. Ook bij orgelconcerten is het natuurlijk mogelijk ook de kerk meteen even te bekijken.
Kritische noot
Sommigen, waaronder vrijwilligers die je daar uiterst vriendelijk te woord staan en alle vragen beantwoorden, zijn van mening dat dit de mooiste kerk van Nederland is. Of in ieder geval de mooiste kerktoren heeft. Hoewel beslist een fraai exemplaar, is dat toch net iets teveel eer voor het totale gebouw. De toren is ten opzichte van de rest van het gebouw eigenlijk net een beetje té mooi. Haast on-protestants mooi zou je kunnen zeggen. Je moet het maar een beetje door de vingers zien, vergeving is op deze plaats natuurlijk letterlijk dichtbij.
Prijs
Bij open dagen is de entree gratis en daarmee krijg je dus mega-veel waar voor je geld.
Lengte bezoek
Ga je alles bekijken en doen water te bekijken en te doen is, dan ben je zo een uurtje zoet. Even snel naar binnen lopen en 5 of 10 minuten later weer naar buiten kan ook.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In het centrum van Nijkerk is, zoals tegenwoordig op zoveel plaatsen, horeca genoeg.
Praktische info/openingstijden
Deze kerk is gewoonlijk niet open voor publiek. Je kunt dus niet op een willekeurige dag even binnenlopen, zoals bijvoorbeeld in Friesland wel vaak het geval is. Dat is heel jammer. Een bezoek vergt dus enige planning. Tijden Open Monumentendag is de kerk open, maar er kunnen meer dagen zijn waarop de kerk wordt geopend voor belangstellenden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk een dienst bij te wonen, Nijkerk kent een nog bloeiende kerkgemeenschap.
Meer…
Voor een overzicht van andere kerken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 29 november 2019