Grote Kerk of Sint-Vituskerk – Naarden

De Grote Kerk Naarden is vooral bekend om de uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach, elk jaar op Goede Vrijdag. Op andere dagen is de kerk ook de moeite waard en dan vooral vanwege het prachtig beschilderde tongewelf uit 1518. Bijzonder is dat het in de afgelopen 500 jaar in zijn geheel bewaard is gebleven. En als je dan toch in Naarden-Vesting bent, dan is een rondje door de stad en over de oude vestingwallen beslist ook een aanrader. Voor de liefhebbers is het Nederlands Vestingmuseum vlakbij.

Locatie/bereikbaarheid

De Grote Kerk Naarden staat midden in de oude vesting van Naarden in Noord-Holland. Er is een NS-station Naarden-Bussum, maar anders dan de naam doet vermoeden is het vervolgens een dikke 2 kilometer lopen naar het centrum van Naarden. Een OV-fiets staat eventueel voor je klaar en ook met de bus zijn de laatste paar kilometers te overbruggen.

Voor degenen die met de auto komen zijn er een aantal parkeerterreinen rondom het centrum te vinden.

Marktstraat 13
1411 CX Naarden
https://grotekerknaarden.nl/

Geschikt voor

Tja, dit soort locaties trekken uit zichzelf een publiek van wat meer gevorderde leeftijd. Maar ook voor hen is dit toch een kerk die je niet alle dagen ziet en daarom de moeite waard. Er bestaan ook educatieve programma’s voor het primair en voortgezet onderwijs, maar de interesse van die doelgroep lang vasthouden zou nog best wel eens een hele uitdaging kunnen zijn.

Oordeel

De kerk moet het toch wat meer van zijn innerlijk dan van zijn uiterlijk hebben. En ook binnen is vooral het tongewelf werkelijk bijzonder, van de rest van het interieur zal een ervaren kerkbezoeker niet snel onder de indruk zijn. Met andere woorden, deze kerk leunt vrij sterk op één echt bijzonder onderdeel, maar dat alleen maakt het een bezoek absoluut waard.

Wat ga je doen?

Voordat je de kerk induikt is het de moeite de kerk ook buiten te bekijken. Het is beslist niet het mooiste exemplaar van Nederland, maar de manier waarop de kerk is ingebouwd in de bestaande bebouwing ademt toch de sfeer van honderden jaren geleden. En dat klopt ook als een bus; de kerk was na een lange bouwperiode in 1440 klaar, maar daarna werd meteen gestart met uitbreidingen die nog weer tientallen jaren in beslag namen. Ondertussen werd de kerk ook nog eens geteisterd door verschillende branden dus de beginperiode was er niet bepaald eentje die uit louter hoogtepunten bestond.

Binnen in de kerk wordt het absolute hoogtepunt gevormd door het beschilderde tongewelf met uiteraard voorstellingen uit het oude en nieuwe testament. In de apsis, aan de kop van de kerk, is het Laatste oordeel verbeeld. De beschildering stamt uit 1510-1518 en is in zijn geheel bewaard gebleven. Dat is op zichzelf al heel bijzonder maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de meesten deze schilderingen erg hoog waarderen. Helaas levert het ook wel een stijve nek op…

Handige tips

Naarden is op zichzelf al meer dan alleen de Grote Kerk en dus een uitgebreider bezoek meer dan waard. Wil je in deze regio er nog meer van maken, dan is het Muiderslot hier ook niet ver vandaan. Of als je toevallig met kleine kinderen op stap bent, dan ligt speelpark Oud Valkeveen hier niet niet om de hoek. Ben je meer van het wandelen of fietsen, dan leent deze omgeving er ook heel goed voor. Je zit hier niet voor niets op de Utrechtse Heuvelrug. Alleen zul je je hier niet snel voelen, maar het voordeel daarvan is dan ook wel weer dat een terrasje ook nooit ver weg is.

Kritische noot

De Grote Kerk Naarden is feitelijk een “one-trick pony”; ze leunt heel sterk op het beschilderde tongewelf. Dat dan wel heel erg fraai is. Maar toch, vergeleken met kerken en kathedralen waar je in Italië of Spanje over struikelt en die een duizelingwekkende totaalervaring bieden, is het een beetje magertjes. Met andere woorden; de kerk is een bezoek meer dan waard, maar om alleen hiervoor speciaal naar Naarden af te reizen gaat wat ver.

Naarden-Vesting kent verder nog vrij gave vestingwallen met bijbehorende militaire gebouwen. Spijtig is wel dat binnen in de nauwe straatjes binnen de vesting de rijen auto’s het fraaie straatbeeld behoorlijk domineren, en bepaald niet in positieve zin. Het is fijn dat hier nog zoveel woningen gewoon bewoond worden, maar kennelijk zijn de bewoners er hier wel van overtuigd dat er maar één juiste plek voor de auto is: voor de eigen voordeur.

Prijs

De kerk is kosteloos te bezoeken.

Lengte bezoek

Hoewel het tongewelf van de kerk op zichzelf bijzonder is, zal het je in de tijd geen lange tijd kosten het geheel in je op te nemen. De meeste bezoekers blijven hier een kwartiertje tot hooguit een halfuur, en dat is ruim voldoende. Samen met alle andere dingen die Naarden-Vesting te bieden heeft kun je er met gemak een uitje van een dagdeel of met enige moeite een hele dag van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachten zit er in deze kerk niet in, maar daarbuiten struikel je erover. En ook in de omgeving is het geen probleem hoewel je je hier niet in het goedkoopste deel van Nederland bevindt.

Praktische info/openingstijden

De kerk is nog in gebruik bij de Protestantse Gemeente en dus niet altijd open voor bezoek. Ook kunnen er evenementen plaatsvinden waardoor je alleen tegen betaling naar binnen kunt lopen. Openingstijden zijn 1 juni t/m 27 oktober zondag en maandag: 13.30 – 16.30 uur, op dinsdag t/m zaterdag: 10.30 – 16.30 uur (stand 12 mei 2020). Buiten het seizoen is de kerk natuurlijk wel open tijdens kerkdiensten en tijdens de evenementen.

Meer…

Nog meer kerken bekijken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 13 mei 2020