Kerken in Kampen

Hou je van kerken, veel kerken, dan zit je in Kampen goed. Op een niet al te groot oppervlak zijn er in de oude binnenstad genoeg te vinden. De Bovenkerk en Buitenkerk zijn in het zomerseizoen open voor bezichtiging. Doe je een stadswandeling dan kom je vanzelf een aantal kerken tegen en daarnaast zie je dan onder andere de eveneens interessante stadspoorten van Kampen.

Locatie/bereikbaarheid

Kampen is met de trein goed bereikbaar vanuit de richting Zwolle. Ook bussen doen Kampen regelmatig aan. Kom je met de auto dan is er net buiten de binnenstad, bij het gemeentehuis, een groot parkeerterrein te vinden.

Geschikt voor

Kampen is een historische stad en dat trekt natuurlijk een bepaald publiek. Meestal 50 of nog meer tinten grijs. Kerken vallen in dezelfde categorie hoewel je kleine kinderen vaak nog wel kunt lokken door ze een kaarsje aan te laten steken. Een kleine lekkernij na afloop kan zeker helpen en sommige kinderen vinden het christelijke verhaal van de kruisiging van Jezus buitengewoon interessant. In de kerk is de kruisgang van Jezus in een serie schilderijen te vinden en wie weet bloeit er ruime interesse op.

Oordeel

De kerken in Kampen zijn onvergelijkbaar met kerken zoals je ze elders in Nederland, laat staan in Italie en Spanje kunt vinden. Toch, ben je in Kampen dan hoort het echt bij de stad en hun prominente aanwezigheid geeft wel aan hoe belangrijk geloof de afgelopen eeuwen in Kampen is geweest, en tot op de dag van vandaag voor veel inwoners nog steeds is. Al met al verdienen ze het rapportcijfer 7.

De kerken in Kampen

Bovenkerk (of St. Nicolaaskerk)

De Bovenkerk dankt zijn naam aan de ligging ten opzichte van de IJssel en Kampen: bovenstrooms. Hoewel de kerk nog in gebruik is voor diensten, is er ook kunst opgehangen.

Meer over de Bovenkerk: https://debovenkerk.nl/

Onze Lieve Vrouwe- of Buitenkerk

De Buitenkerk is een kerk met een lange historie van bouw en instorting en verval. Op dit moment is het na de laatste restauratie een kerk met een voor katholieke begrippen tamelijk kaal interieur. In de tijd van de reformatie is deze kerk geheel ontdaan van het binnenwerk en dat is nooit meer helemaal teruggekeerd. Toch is in het zomerseizoen een bezoek de moeite waard. Binnen is er ook een kleine tentoonstelling die doorgaans teruggrijpt op de katholieke geschiedenis zoals bijvoorbeeld de kloosterorde die ook in deze stad was gevestigd. Overigens is de kerk nog in gebruik dus je kunt er ook nog diensten bijwonen.

Evangelisch Lutherse kerk

De Evangelisch Lutherse kerk staat sinds 1843 aan de Burgwal in de oude binnenstad van Kampen. Helaas kun je er alleen met een dienst naar binnen, maar ook de buitenzijde is een bezoekje waard. De zuilen aan de voorzijde geven het geheel een Griekse uitstraling. Of het past in de omgeving? Oordeel zelf. Boven op het dak van de kerk prijkt een zwaan, vandaar dat Kampenaren dit gebouw ook wel de ‘zwaantjeskerk’ noemen. Binnen is een zwaan boven de preekstoel te vinden.

Meer informatie? http://lutherinkampen.nl/

Broederkerk

De Broederkerk is een tweebeukige kerk uit de 15e eeuw en staat in het centrum van Kampen. Het is de voormalige kloosterkerk van de minderbroeders. In het klooster naast de kerk is tegenwoordig het Ikonenmuseum gevestigd. Het tweebeukige karakter van de kerk is zowel aan de achter- als de voorkant goed te zien en de kerk is ook opvallend langgerekt.

Nieuwe kerk

De Nieuwe kerk staat vlakbij de Broederpoort aan de Broederweg en is in gebruik bij de Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen die 1700 leden telt. Nog elke zondag zijn er twee diensten en er worden daarnaast ook allerlei andere activiteiten georganiseerd, zeker ook voor de jeugd.

Sint Annakapel

Ook aan de broederweg, vanaf de Broederpoort gezien iets meer naar de oude binnenstad is de Sint Annakapel te vinden. De zijkant is de moeite van het bekijken waard en als je je hoofd flink achterover buigt is een zonnewijzer te zien. Wel even denken aan zomer- en wintertijd, maar dan kun je hier nog steeds de juiste tijd aflezen.

Nog meer kerken…

In Kampen zijn nog veel meer kerken te vinden, zoals de Bazuinkerk, de Burgwalkerk, de Eudokiakerk, de Christelijk Gereformeerde kerk en de Gereformeerde Kerk Kampen (Ichtus). Het zal duidelijk zijn in welk deel van Nederland je terecht bent gekomen en de kerk is zeker nog een centraal onderdeel van het leven van een groot aantal inwoners van Kampen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Helaas zijn lang niet alle kerken in Kampen open voor publiek. Degenen die dat zijn, de Bovenkerk en Buitenkerk, zijn een bezoekje binnen waard. Toegang is gratis en je kunt er uiteraard zo lang of kort blijven als je wilt.

Laat maar zitten

Het is ondoenlijk en ook weinig interessant alle kerken in Kampen af te lopen. Met name degene in het oude centrum zijn de moeite waard, de andere kun je natuurlijk wel met een bezoek vereren als je een dienst wilt bijwonen.

Handige tips

Er is een stadswandeling in Kampen uitgezet waarbij je de belangrijkste kerken passeert. Je ziet dan meteen nog veel meer historie zoals bijvoorbeeld de stadspoorten.

Kritische noot

Het is natuurlijk wel spijtig dat de Buitenkerk pas op 1 juli opent voor bezichtiging. In het voorjaar, waar toch veel mensen al op stap gaan, kun je daardoor in Kampen alleen maar in de Bovenkerk terecht.

Prijs

De kerken zijn vrij te bezoeken maar een gift voor het onderhoud wordt zeker op prijs gesteld.

Lengte bezoek

Rondwandelen en binnenkijken bij de Bovenkerk en Buitenkerk neemt wel een paar uur in beslag. Verstandig is dan meteen nog wat aardige objecten zoals de stadspoorten mee te nemen en vergeet ook niet gewoon te genieten op een bankje langs de IJssel en eventueel op een terras. Al met al kun je met gemak een dagdeel of dag in Kampen doorbrengen, hoewel het zeker ook een stad is die je meermalen met een wat korter bezoek kunt vereren.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in Kampen te over en ook overnachten is geen probleem.

Praktische info/openingstijden

De Bovenkerk is van mei tot en met half september te bezichtigen. Bij de Buitenkerk zwaaien de deuren pas op 1 juli open, maar ook daar kun je dan tot half september terecht.

Kijk voor de openingstijden hier: https://debovenkerk.nl/rooster-openstelling-bovenkerk-zomer-2019/

Nog meer kerken

Voor een overzicht van nog meer kerken in andere plaatsen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 14 juli 2019