Het Kerkje aan de Zee is het oudste gebouw van Urk en toch nog niet heel erg oud. Het is gebouwd in 1786 ter vervanging van een eerder exemplaar. Het is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten en in de zomertijd wordt er doordeweeks elke dag een uurtje gezongen waarbij anders- en niet-gelovigen zeker ook welkom zijn. Het naastgelegen kerkhof is ook een bezoekje waard.
Locatie/bereikbaarheid
Het Kerkje aan de Zee ligt midden in het oude centrum van Urk. Urk is vrij eenvoudig te bereiken via de A6 en vervolgens N352. Parkeren kan op een groot parkeerterrein in de haven of aan de noordzijde. Midden in het oude centrum is parkeren wat lastiger, maar buiten het hoogseizoen ook soms best mogelijk. Met de bus is Urk vanuit Emmeloord bereikbaar.
Prins Hendrikstraat 1
8321 GG Urk
Geschikt voor
Kerken bezoeken moet je leuk vinden, het aantal bezoekers van inmiddels gevorderde leeftijd is hier dan ook behoorlijk hoog.
Oordeel
Dit Kerkje aan de Zee is echt een fraai exemplaar. Niet genoeg om speciaal voor naar Urk te rijden, maar ruimschoots genoeg voor een omweg. Dus als je in Urk of in de buurt van Urk bent…
Wat ga je doen?
Het Kerkje aan de Zee staat op het hoogste punt van Urk, zo’n 15 meter boven NAP. Zelfs als de dijken zouden breken dan zou dit Kerkje inclusief het omliggende oude centrum gespaard blijven. Het kerkje is feitelijk niet heel oud, het stamt uit de 18e eeuw. Het is een geschenk van de gemeente Amsterdam en een vervanging van een eerdere kerk op deze plaats. Kijk voor je de kerk binnenloopt even boven de voordeur; je ziet daar de bekende en nog steeds gebruikte drie rode kruizen van stad Amsterdam in de gedenksteen zitten.
De in deze kerk gebruikte orgels zijn nogal wisselend van herkomst en bouwtijd. Pas in 1905 wed het eerste orgel in de kerk geplaatst, het huidige orgel is afkomstig uit de Kerk van Munnekeburen. Die kerk is inmiddels niet meer in gebruik voor diensten en hoewel het een rijksmonument betreft, flink in verval. Dat kan niet gezegd worden van het Kerkje aan de Zee in Urk; de hier nog sterk levende godsdienst samen met de gelovigen zorgen ervoor dat de kerk in bijzonder goede staat verkeerd.
Zoals in veel kerken rondom de Zuiderzee zijn ook hier scheepsmodellen te vinden die aan het plafond zijn opgehangen. Het zijn overigens niet allemaal vissersschepen; een van de drie betreft een oorlogsschip. De schepen worden ook gezien als symbool voor de levensreis die elk mens moet maken.
Het kerkhof dat bij het Kerkje aan de Zee hoort is ook een bezoek waard. Je moet daarvoor even omlopen; vanaf het IJsselmeer gezien is de ingang aan de achterzijde. Behalve dat het een kerkhof is met karakter ligt hier ook letterlijk een stukje pijnlijke geschiedenis van Urk begraven. In de 19e en begin 20e eeuw werd namelijk nogal wat onderzoek gedaan naar bevolkingsgroepen, ras en erfelijke eigenschappen. Omdat verondersteld werd dat Urkers al eeuwen een tamelijk gesloten gemeenschap waren viel het wetenschappelijk oog op deze gemeenschap. Zo zijn er nog oude foto’s van Urk waarop te zien is dat er letterlijk schedelmetingen worden gedaan. Ernstiger was dat een aantal schedels in die tijd zijn ontvreemd van het kerkhof voor wetenschappelijk onderzoek in Utrecht. Pas in 2010, 133 jaar na de roof, keerden de schedels terug op Urk en zijn ze naast de kerk herbegraven.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Naast de kerk, aan de kant van het IJsselmeer, is het monument van omgekomen vissers te vinden en iets meer naar het zuiden, ook aan het IJsselmeer, de vuurtoren. Wat meer in het centrum is Museum Het Oude Raadhuis gevestigd en ook de zogenaamde Ginkieswandeling (Ginkie = steeg) is beslist geen slecht idee. Met andere woorden; je hoeft echt niet alleen voor Het Kerkje aan de Zee naar Urk af te reizen.
Laat maar zitten
Nou, niks dus!
Handige tips
In de zomermaanden is er elke werkdag tussen 14:00 en 15:00 een bijeenkomst onder de naam “Zingen in de zomer”. Bezoekers kunnen zelf een keuze voor liederen aangeven uit de zangbundel die ter beschikking wordt gesteld. De bijeenkomsten worden door Urker vrijwilligers georganiseerd maar zijn juist ook bedoeld voor dagjesmensen die wellicht al jaren niet meer in een kerk zijn geweest. Kortom; ook als niet-gelovige of andersgelovige ben je van harte welkom.
Kritische noot
Het kerkje wordt ook nog steeds gebruikt voor diensten en bruiloften. Het kan dus zomaar zijn dat je opeens toch voor een gesloten deur staat en dat is dan wel heel spijtig.
Prijs
Het kerkje is gratis te bezoeken. Een kleine bijdrage voor onderhoud wordt natuurlijk op prijs gesteld maar alleen al je bezoek wordt gewaardeerd.
Lengte bezoek
Het Kerkje aan de Zee is, precies wat de term al aangeeft, geen grote kerk en het interieur is protestants dus tamelijk ingetogen. Een rustige blik buiten en binnen, even naar het kerkhof en wat van de geschiedenis lezen op een bord aan het hek…het zal je geen uren kosten.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er niet in deze kerk, overnachten zit er ook niet in, maar in de rest van het centrum van Urk komt dat vast helemaal goed. Urk is bepaald niet de beroerdste plaats voor een kopje koffie of een visje.
Praktische info/openingstijden
Tijdens Zingen in de zomer is de kerk uiteraard geopend voor mensen die mee willen zingen of het gewoon mee willen maken. Daarvoor is het ook mogelijk de kerk te bezichtigen. Daarnaast zijn er inlooporgeldagen en bij Open Monumentendag is er doorgaans ook een opening. Alles bij elkaar is het dus even puzzelen om een bezoek binnen te brengen. De buitenzijde en het kerkhof zijn wel altijd toegankelijk.
Nog meer…
Voor een overzicht van andere kerken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 5 september 2019