Sint-Janskathedraal – ‘s-Hertogenbosch

De Sint-Jan staat al honderden jaren te pronken en te stralen in het hart van ’s-Hertogenbosch, midden in katholiek Zuid-Nederland. Van buiten is de kerk rijkelijk versierd maar de binnenzijde is eveneens een bezoekje meer dan waard. Heb je er daarna nog niet genoeg van dan kun je naar het museum dat vlak naast de kathedraal is te vinden. Aan de andere zijde kun je op de Parade, een groot plein, genieten van het Brabantse leven.

Locatie/bereikbaarheid

De Sint-Janskathedraal staat midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Met de auto is deze plaats eenvoudig bereikbaar via de A2 en parkeren kan bijvoorbeeld dichtbij in een parkeergarage genaamd Sint-Jan. Met de trein is ’s-Hertogenbosch uit alle windrichtingen bereikbaar en dan is het maar een klein stukje lopen naar de levendige binnenstad.

Torenstraat 16
5211 KK ’s-Hertogenbosch
https://www.sint-jan.nl/

Geschikt voor

Een dergelijke kathedraal spreekt niet alleen ouderen aan, maar ook jongere kinderen zullen letterlijk hun ogen uitkijken. En als ze dan ook nog een kaarsje mogen opsteken en een ijsje in het vooruitzicht hebben, zijn ze vast helemaal blij. Ook voor pasverliefden is dit het moment om elkaar wederzijds wat meer af te tasten over wat je interessant of belangrijk vindt in het leven. En niet in de laatste plaats; mocht het in de zomer in de middag toch wel erg warm worden dan kun je in deze kerk zeker verkoeling vinden. Ben je toevallig een toerist en niet in Amsterdam of als pelgrim op pad, dan weet je vast deze kerk ook wel te vinden en appreciëren. Al met al is dit object dus geschikt voor een brede doelgroep en voor meerdere doeleinden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze kathedraal jaarlijks een grote hoeveelheid bezoekers over de vloer krijgt.

Oordeel

Van kerken zoals deze zijn er maar heel weinig in Nederland. De omvang, de versiering, de historie…en hij staat er in deze eeuw toch nog maar mooi bij. Alles bij elkaar is deze kerk werkelijk de weg naar ’s-Hertogenbosch al waard, nog los van alle andere dingen die je hier kunt zien en doen. Alles bij elkaar een dikke 9, een echte topper dus.

Wat ga je doen?

Op de website van de Sint-Jan staat onderaan “©1380-2019”. Er was al vroeg internet in ’s-Hertogenbosch…Toch schuilt er wel een bedoeling achter dit grapje; de Sint-Janskathedraal is al oud. Heel oud. En zelfs voordat de kathedraal op deze plaats is gebouwd hebben hier al voorgangers gestaan. Aan de huidige versie is overigens in de loop der tijd flink gebouwd en verbouwd. De gotische vorm met hoge ramen maakt dat deze kolossale kerk toch tamelijk licht is.

Buiten vallen de vele luchtbogen op die ervoor zorgen dat de zijwaartse druk van het dak op de muren wordt opgevangen. Op die luchtbogen zijn talloze figuren aangebracht, vaak met een knipoog. Zo is er aan de kant van de parade een inmiddels zeer beroemd beeld te zien: een engel met een mobiele telefoon. Het is zelfs mogelijk hier naartoe te bellen; het telefoonnummer vind je op een paal op straat. Dichter bij de hemel kun je vanaf hier niet komen…

De huidige gotische kerk is gebouwd in de periode 1380 – 1530 en met name in de afgelopen twee eeuwen zijn er heel veel restauratiewerkzaamheden verricht die tot op de dag van vandaag doorgaan. Het is echter niet de eerste kerk. Al snel na de stichting van ’s-Hertogenbosch eind 12e eeuw werd een kerkje in Romaanse stijl gebouwd dat na de uitbreiding van de stad binnen de stadsmuren terecht kwam.

In 1380, feitelijk al vrij snel na het ontstaan van de stad, werd aangevangen met de bouw van de kathedraal. Juist in die tijd wordt er ook een oud beeld gevonden waar zich een aantal wonderen bij voordoen. Dit mirakelbeeld zorgt ervoor dat ’s-Hertogenbosch een bedevaartsplaats wordt die niet alleen het gewone volk, maar ook vorsten aantrekt en daarmee het aanzien en uitstraling van de stad en daarmee de kerk verhoogd.

De tweede helft van de 16e eeuw gaat het de kathedraal minder voor de wind. Allereerst raast in 1566 de Beeldenstorm over de stad en in 1584 verwoest een brand een groot deel van de kerk. Pas bijna 40 jaar later is de ravage geheel ongedaan gemaakt. Niet lang daarna trekken de troepen van de Prins van Oranje de stad in en gaat de kerk over naar de Gereformeerde gemeente.

Pas in 1816 wordt de Sint-Jan aan de katholieken teruggegeven. Een zeer lange periode van opeenvolgende restauraties volgt en tot op de dag van vandaag kennen veel Bosschenaren de kerk vooral inclusief steigers.

De Sint-Jan bezit een enorme toren die is te beklimmen. Onderweg kom je langs het carillon en bovenop volgt de beloning voor al het traplopen; een bepaald fraai uitzicht over de stad en het omliggende land. Je komt overigens niet helemaal tot aan de top, maar 43 meter boven de grond ligt de stad toch al letterlijk aan je voeten.

Handige tips

Naast de Sint-Janskathedraal is het bijbehorende museum te vinden. Je kunt daar met name veel beelden vinden die tijdens restauraties van de afgelopen vele jaren zijn vervangen door nieuwe exemplaren. Bijvoorbeeld de figuren op de luchtbogen, die van beneden af gezien op de kathedraal wel heel ver weg zijn, kun je hier van heel dichtbij bewonderen. Het museumgebouw op zichzelf is niet bepaald fraai.

’s-Hertogenbosch is een stad waar nog heel veel meer is te doen. Zo zijn er verschillende musea zoals het Noordbrabants Museum en het Design Museum maar ook een boottocht door de smalle Binnendieze die dwars door de binnenstad loopt is de moeite waard. Je kunt er hier met gemak een leuke dag uit van maken.

Kritische noot

Een kathedraal van deze omvang heet altijd wel onderhoud, en ook zeer, zeer regelmatig groot onderhoud nodig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er altijd wel iets in de steigers staat. Dat is jammer maar helaas, en je zult natuurlijk altijd zien dat precies bij jouw bezoek er iets fraais achter de steigers is verdwenen.

Prijs

De kathedraal is gratis toegankelijk. Een gift voor het onderhoud en diverse restauratiewerkzaamheden wordt op prijs gesteld.

Lengte bezoek

Dit is nu echt zo’n gebouw waar je elke keer dat je in deze stad bent wel even naar binnen kunt lopen. Ben je hier waarschijnlijk voor een eenmalig bezoek, dan is een halfuur tot een uur een goede tijd om uitgebreid rond te lopen en de kathedraal van voor tot achter te zien.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Sint-Janskathedraal staat midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch en dat betekent zeker in het Brabantse land genoeg, meer dan genoeg koek en zopie. Of beter gezegd hier: Bossche bollen. Echte aanraders als je niet al te zeer op de calorieën hoeft te letten. Ook uit eten en overnachten is geen probleem in deze stad waardoor je een leuk avondprogramma aan je uitje kunt vastplakken zonder daarna op tijd in de auto of trein te hoeven stappen.

Praktische info/openingstijden

De Sint-Jan is elke dag open van 08:00 tot 17:00. Wel kan het voorkomen dat tijdens de openingstijden een mis wordt gehouden. Je kunt dan alsnog binnenlopen en rondkijken maar enige discretie, met name bij het maken van foto’s, is dan wel gewenst.

Meer…

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 30 december 2019