Kinderdijkse molens – Kinderdijk

Naast de Zaanse Schans, rondvaarten in de Amsterdamse grachten en de Keukenhof staan de molens op de Kinderdijk ook hoog op de must-see lijstjes van van een gemiddelde buitenlandse bezoeker. De enorme golven toeristen die dit tot gevolg heeft op betrekkelijk smalle paden geeft wel aan dat je hier voor je rust niet moet komen. Toch is het ook voor een doorsnee Nederlander de moeite waard. Nergens anders zie je zo mooi molens in het gelid staan en als je wilt kun je bij twee ervan nog naar binnen ook. De stuitend lelijke omgeving is wel een tegenvaller en erg groot is het niet dus al met al hoef je er niet heel veel tijd voor uit te trekken.

Locatie/bereikbaarheid

Op de A15 staat al ruim vooraf aangegeven waar je eraf moet, afslag Alblasserdam. Je rijdt vervolgens een kilometer of 7 dwars door Alblasserdam waarbij je je buiten het hoogseizoen afvraagt hoe dat eraan toegaat in het hoogseizoen. In het hoogseizoen heb je ruim de tijd om dat zelf te ervaren. Parkeren op het opvallend kleine parkeerterrein pal voor het voetpad langs de molens is niet gratis. Veel mensen parkeren iets verderop en hebben dus een klein stukje lopen voor de boeg.

Met het OV is het via trein en bus heel redelijk te bereiken. Buitenlandse toeristen zullen veelal een georganiseerde trip kiezen, bijvoorbeeld met vertrek hartje Amsterdam. Wie weet is dat als Nederlander ook een aardig idee. Je zult op die manier Nederland met heel andere, namelijk buitenlandse, ogen gaan zien.

Nederwaard 1b
2961 AS Kinderdijk
https://www.kinderdijk.nl/

Geschikt voor

Iedereen uit China en verder iedereen die wat wil meepikken van het vroegere Hollandse polderlandschap met bijbehorende molens.

Oordeel

Dit uitje verdient, gezien de grote bezoekersaantallen, vast meer dan een 10 zou je zeggen. En zeker, het is op een bepaalde manier best uniek. Toch is de omgeving niet al te fraai en in zijn totale omvang is het ook…tja, hoe moet je dat nu netjes zeggen? Het is geen wonder dat veel buitenlandse toeristen hierheen worden gelokt, maar voor Nederlanders, en zeker degenen de al gewend zijn aan polderlandschap en niet voor het eerst van hun leven een molen zien, geeft het als rapportcijfer toch op zijn best iets tussen de 7 en de 8.

Wat ga je doen?

Molens hebben we nog redelijk veel in Nederland. Maar zoveel bij elkaar, en mooi in het gelid…dat zie je alleen op de Kinderdijk. Het staat niet voor niets al uitgebreid op de borden langs de snelweg, lang voordat je er bent. Voor het geval je er per ongeluk gewoon langs zou rijden. Het is ook nog eens UNESCO werelderfgoed, mocht je dat wat uitmaken.

Bijzonder is wel dat de molens er niet alleen zomaar voor de sier staan, maar grotendeels worden bewoond. Twee molens zijn een museum geworden en te bezoeken, in de rest wonen mensen. Die je dus ook wel ziet rondlopen en waarvan sommige toeristen denken dat het acteurs zijn die het leuk vinden om met drones gefilmd te worden. Dat is dus niet zo. Hoewel ze er zelf voor gekozen hebben om hier te wonen, en menigeen met ze zou willen ruilen, is enig respect voor hun privacy wel op zijn plaats.

Behalve twee molens die (tegen betaling) open zijn voor bezichtiging, is er ook een museum en kun je met de rondvaartboot langs de molens varen. Vanaf het water is het zicht beslist anders en kom je nog wat dichterbij dan vanaf het pad dat wat verder van de molens ligt. Pas daar trouwens ook een beetje op, want het eerste stuk is een gescheiden wandel- en fietspad maar daarna wordt het gecombineerd en kun je dus met gemak door een fietser omver worden gereden. Wel weer leuk is een daar aangelegd extra pad dat wat modderig kan zijn bij slecht weer, maar wat wel enigszins natuurlijker aandoet dan het geasfalteerde wandel/fietspad.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ga je trouwen en wil je heel mooie, maar ook wel een beetje cliché foto’s? Ze vinden dat hier ok, maar wel even online van te voren aanmelden. Anders heb je kans dat je eindigt in een zee van witte jurken…

Laat maar zitten

Tja, er zullen genoeg Nederlanders zijn die Kinderdijk maar al te goed kennen, maar er nog nooit geweest zijn. En ook geen enkele aandrang voelen dat te veranderen. Laat het dan gewoon voor wat het is. Je zult er werkelijk op je sterfbed niet opeens spijt van hebben. Toch, ben je in de buurt, heb je interesse, wil je deze toeristische hotspot toch eens met eigen ogen zien, dan…

Handige tips

Kinderdijk is prachtig, maar de directe omgeving is nu niet echt om over naar huis te schrijven. Wil je Kinderdijk combineren met een andere activiteit, dan zijn bijvoorbeeld Dordrecht of Rotterdam niet al te ver weg en best leuk. Bussen vol met Chinezen gaan vaak naar Delft. Het ligt iets verder weg, maar zeker een stad met een rijke historie.

Er is een app voor de telefoon beschikbaar met audiotoers, kaarten en meer. Of het echt veel toevoegt is de vraag maar je kunt hem na je bezoek natuurlijk gewoon weer verwijderen.

In de vaart naast de molens zijn twee rondvaartboten operationeel. De ene vaart in 30 minuten heen en weer, de ander is van het hop-on hop-off model. Overal waar je kunt op- en off-hoppen kun je ook lopend komen, dus maak je geen zorgen als je de boot letterlijk mist of er geen plek is. Reserveren van een plek op een boot is niet mogelijk. In de wintermaanden vaart de heen- en weerboot niet en in januari is ook de hop-on hop-off boot uit de vaart; het wordt dan lopen of zwemmen.

Wil je echt mooie foto’s maken? ’s Ochtends heel vroeg of in de avond kan de lucht en het licht natuurlijk heel mooi zijn. Je kunt op het openbare fiets/wandelpad dag en nacht terecht, dus dat is verder geen probleem.

Kritische noot

Denk niet dat je hier alleen bent. Er komen hier zo’n 600.000 toeristen per jaar en het is niet al te groot. Doe zelf de rekensom dan maar voor het moment dat jij er van plan ben rond te lopen…

Prijs

Het pad tussen de molens is, hoewel er wel heel graag kaartjes verkocht worden hier, vrij te bewandelen. Bezoek aan de molens en het bezoekerscentrum kost je 11 euro (online Euro 9,00). Kinderen betalen Euro 5,50, waarbij je online een machtige 50 eurocent goedkoper uit bent en als je niet meer dan 3 jaar oud bent, joepie, mag je gratis naar binnen. De rondvaartboot kost Euro 6,50 (online Euro 5,50), voor kinderen van 4 t/m 12 Euro 3,50 (online Euro 3,00).

Lengte bezoek

Het heen en weer wandelen, bezoek van een of twee molens, het bezoekerscentrum en een vaartochtje met een van de boten hier kost je een paar uur. Dan heb je het ook echt wel gezien. Dit is dus echt een uitje dat je goed kunt combineren met dingen die je al je hele leven had voorgenomen om te doen maar waar het nog niet eerder van gekomen was. Of gewoon naar de markthal in Rotterdam, dat kan ook.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er bij de start van het pad en mocht het nodig zijn dan is in de directe omgeving genoeg slaapplek te vinden. Voor de meesten zal een bezoek aan Kinderdijk onderdeel van een dagexcursie zijn dus is slapen in de buurt niet zo relevant.

Praktische info/openingstijden

Het pad dat tussen de molens doorloopt is openbaar en dus op elk moment te betreden. De musea zijn van 09:00 – 17:30 open, in de wintertijd van 10:00 – 16:00.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 17 mei 2020