Molen De Ooievaar – Terwolde

Molen De Ooievaar staat aan de zuidzijde van Terwolde, dichtbij de IJssel. De huidige stellingmolen stamt uit 2018 en daarmee is het een van de nieuwste molens van Nederland nadat de vorige in 2015 was afgebrand. De molen wordt gerund door een ploeg vrijwilligers en op zaterdagen ben je van harte welkom voor een bezoekje en het kopen van meelproducten. Op de website is in een uitgebreide fotoserie de bouw van de nieuwe molen te zien.

Locatie/bereikbaarheid

De Ooievaar staat aan de zuidzijde van Terwolde, langs de N792 richting Twello.

Wijkseweg 3
7396 BC Terwolde
https://molenterwolde.nl/

Geschikt voor

Een bezoekje aan een molen, zeker als deze in bedrijf is, is geschikt voor de leeftijd van 4 tot 104. Wel moet je zelfstandig de steile trappen op- en afkunnen en als je van plan bent op de omloop te gaan lopen moet je natuurlijk niet al te veel hoogtevrees hebben.

Oordeel

De huidige molen is nog heel erg nieuw en dat zal sommige bezoekers wellicht een beetje storen. Verder is het een fraai en nog werkend exemplaar dat samen met de vriendelijke vrijwilligers die je van alles kunnen vertellen een dikke 8 waard is.

Wat ga je doen?

Een bezoek aan een molen is eigenlijk altijd een goed idee, zeker als er een aardig windje waait zodat de molen in bedrijf is. Heb je eenmaal dat geluk, stel een bezoek dan niet uit want voor je het weet zijn de deuren van de molen, die heel afhankelijk is van vrijwilligers, weer dicht of de wind weer gaan liggen.

Al sinds 1854 staat er in Terwolde een molen maar het huidige exemplaar is van 2018 en daarmee een van de nieuwste molens van Nederland. De reden is simpel want de molen in Terwolde kan met gemak meedoen aan de prijsvraag “Meest afgebrande molen in Nederland.” De laatst keer dat een brand de hele molen verwoeste is 2015 maar gelukkig is de herbouw daarna snel ter hand genomen. Er is gepoogd oude nog bruikbare onderdelen te hergebruiken maar het merendeel van het gebruikte materiaal is heel erg nieuw en verbaas je ook niet over de niet erg authentieke stalen balken in de constructie van de molen.

Op de begane grond van de molen is een klein winkeltje ingericht waar klassieke molenproducten worden verkocht: diverse meelsoorten om cape of pannenkoeken mee te bakken en streekproducten. Niet alles komt tussen de eigen molenstenen vandaan, maar dat mag de pret niet drukken.

Op de eerste verdieping staan een aantal schaalmodellen van verschillende typen molens. De maquettes zijn opengewerkt waardoor ook een glimp van het interieur is te zien. Een verdieping hoger is te zien hoe het meel, dat nog een verdieping hoger wordt gemalen, in de zakken wordt gedaan. Of eventueel in kleinschalige verpakkingen voor verkoop in de winkel :). Ook het luik waardoor zakken naar boven en beneden kunnen worden getakeld is hier te zien.

Ga je nog een trap omhoog, dan kom je op de verdieping waar de dubbele set molenstenen is geïnstalleerd. Veilig in een houten kast, dus de kans dat kinderhandjes ertussen komen is niet groot. Verder zijn hier de raderen waarmee de hele boel wordt aangedreven best imposant.

Handige tips

Als je dan toch in Terwolde bent, ga dan ook even naar het centrum. Daar staat een eeuwenoude kerk en, ook niet onaardig, het oude Café de Klok. Verder kun je in Terwolde aangenaam rondwandelen over een van de klompenpaden die vanaf het centrum zijn uitgezet.

Kritische noot

Een molen is natuurlijk het leukst als je ook binnen kunt rondlopen en naar boven klimmen. Op een of andere manier lijkt het echter wel of alle molens in heel Nederland dezelfde openingstijden hebben. Dat maakt het natuurlijk wel lastig als juist een zaterdag(middag) je nooit uitkomt.

De enorme spuuglelijke hal naast de molen verpest de sfeer en niet te vergeten foto’s wel een beetje…

Prijs

De molen is kosteloos te bezichtigen, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Ook door iets in het winkeltje te kopen draag je bij aan de instandhouding van deze molen.

Lengte bezoek

Is de molen niet open, dan kun je alsnog op een bankje op het terrein neerstrijken en duurt het bezoek van heel kort tot misschien wel heel lang. Is de molen open, dan ben je met een rondtoer zo een aangenaam halfuurtje verder.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten in deze molen zit er niet in, maar een kopje koffie of thee met wat lekkers tijdens de openingstijden zeker wel.

Praktische info/openingstijden

De molen is natuurlijk altijd aan de buitenzijde te bewonderen. Het terrein is altijd toegankelijk en ook vanaf de openbare weg is de molen prima te zien. Elke zaterdag van 10:00 tot 17:00 is de molen open voor bezichtiging binnen en in het winkeltje zijn dan vers gebakken brood en diverse meelsoorten en streekproducten te koop.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer molens zien? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 6 september 2020