Molen de Weert – Meppel

Molen de Weert is een nog werkende molen aan het einde van het riviertje De Reest. Hij staat net buiten het centrum van Meppel, maar nog wel in de stad. Oorspronkelijk bouwjaar is 1807, maar in 1999 is hij geheel nieuw opgebouwd en dus feitelijk nog niet heel oud. Tijdens openingstijden wordt er door vrijwilligers gemalen en het meel is in het winkeltje te koop.

Locatie/bereikbaarheid

Parkeren kan in Meppel in en om het centrum heel goed maar wel tegen betaling. Met de trein is Meppel goed bereikbaar vanaf Zwolle, Leeuwarden en Groningen. Vanaf het station is het wel een minuut of 10 lopen tot aan de molen.

Molen de Weert is te vinden:
Weerdstaart 80
7941 XH Meppel.
www.molendeweert.nl

Geschikt voor

Molen De Weert is echt een object waar veel mensen met plezier even zullen binnenlopen. Ook voor opgroeiende kinderen is het best leuk. Zo vaak zie je tenslotte molen niet van binnen en op de omgang is het best spannend. De ouderen zal het uitzicht wat meer aanspreken.

Oordeel

Bij elkaar is het heel prettig dat het een echt werkende molen is en een combinatie met nog wat andere activiteiten in Meppel maakt het feestje compleet. Is er geen wind, dan wordt het een stuk minder interessant want dan wordt er elektrisch gemalen. Dat kan thuis of in de fabriek echter ook…

Wat ga je doen?

De molen stamt uit 1807 en is in de jaren 30 van de vorige eeuw bijna helemaal afgebroken. In de jaren 1996-1999 is de bovenbouw van de molen opnieuw opgebouwd op basis van materiaal van een molen uit Hellendoorn. Daardoor zijn intern toch heel wat authentieke onderdelen te vinden, hoewel deze dus afkomstig zijn van een andere molen.

Je kunt trouwens als bezoeker in de molen niet helemaal naar de top omdat het dan, zoals een molenaar het subtiel uitdrukte, een gehaktmolen wordt. Op de omgang kun je wel komen en daar heb je een mooi uitzicht op Meppel waar maar betrekkelijk weinig hoogbouw is te vinden zodat ook de binnenstad goed is te zien.

Op de verdiepingen waar je mag komen is het hele proces van malen en hijsen goed te zien. Op de eerste verdieping is een winkeltje waar producten te koop zijn zoals spelt, pannenkoekenmeel, bloem, tarwevolkorenmeel maar ook kruidkoekmix en mosterd. Voor de liefhebbers met een dorstige keel is “Vin du Moulin” te koop die begrijpelijkerwijs hier niet zijn oorsprong heeft.

Handige tips

Ga hierheen als het waait! Het is een echt functionerende molen maar zonder wind werkt hij natuurlijk niet. Overigens wordt er dan wel een beetje gesmokkeld doordat er binnen een elektrische maler staat, maar dat is natuurlijk toch niet “echt”. Het mooiste is als de molen in vol bedrijf is en je kunt zien hoe er gemalen wordt maar bijvoorbeeld ook hoe zakken met windkracht naar boven gehesen.

Om de molen, op de begane grond buiten dus, staan een aantal informatiebordjes over de diverse soorten molens die bestaan. Erg aardig om even te bekijken als je binnen klaar bent.

Heb je iets nodig maar is de molen en dus de winkel dicht? Geen nood, deze molen kent ook een zelfbediening. Een aantal producten ligt onder de trap en de euros stop je in het geldbakje. Handig!

Kritische noot

Het is niet anders, maar kom je op een dag/tijd dat de molen niet open is, dan blijft het bij een blik van buiten. Nog steeds is het dan een mooi exemplaar, deze molen, maar het wordt dan letterlijk een beetje statisch geheel.

Prijs

Bezoek is gratis maar een vrije gift wordt erg op prijs gesteld. En uiteraard is het de bedoeling dat de producten die in de winkel te koop zijn worden afgerekend voordat ze in de tas of rugzak verdwijnen.

Lengte bezoek

Tijdens openingstijden is het natuurlijk heel leuk een kijkje binnen te nemen. Raak je in gesprek met de molenaar, ruim daar dan echt even de tijd voor in. Ook de foto-expositie buiten, op het gras rondom de molen, met alle soorten molens is werkelijk heel aardig. Bij elkaar ben je tussen een half uur en een uur zoet hier. Niet veel tijd? Ook in 10 minuten of een kwartier kun je al een heel goede indruk van de molen krijgen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er niet in de molen maar de Meppeler binnenstad is vlakbij en daar vind je meer dan genoeg.

Praktische info/openingstijden

Elke zaterdag van 11:00 – 17:00 is de molen geopend. Daarnaast is de molen de hele dag open op de Nationale molendag op de tweede zaterdag in mei en de Drentse molendag op de vierde zaterdag in augustus. Op de eerste dag van de herfstvakantie wordt een kinderbakdag georganiseerd waar kinderen naar hartenlust kunnen bakken en knutselen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer molens zien? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 31 juli 2021