Anton Pieck Museum – Hattem

Anton Pieck was een productieve kunstenaar die alleen al honderden boeken van illustraties voorzag. Daarnaast is hij bekend als ontwerper van een tiental sprookjes in het Sprookjesbos van de Efteling. Bijzonder is dat dit museum in 1984 werd geopend terwijl Anton Pieck zelf nog in leven was. Boven zijn eigen verwachting is het bescheiden museum na tientallen jaren nog springlevend.

Locatie/bereikbaarheid

Het Anton Pieck Museum ligt aan de noordzijde van het centrum van Hattem, onder Zwolle.

Noordwal 31
8051 ES Hattem
https://www.antonpieckmuseum.nl/

Geschikt voor

Anton Pieck is een bekend illustrator van heel vele boeken, maar met de tijd gaat die bekendheid uiteraard achteruit. Op dit moment zullen nog veel grijs getooide bezoekers zijn werk wel kennen uit boeken die ze zelf hebben gelezen in hun jeugd, maar hoe zal dat over 10 of 20 jaar zijn? Voor degenen die Anton Pieck nu al niet meer kennen, is het werk dat hier is te zien zeker wel indrukwekkend maar het geeft ook wel het gevoel dat het komt uit een tijd die definitief voorbij is.

Oordeel

Het museum houdt de focus; het werk van Anton Pieck tentoonstellen, mooi vast. De verleiding is natuurlijk groot om in de loop van de jaren steeds verder af te dwalen van de oorspronkelijke doelstelling, maar daar is hier geen sprake van. Natuurlijk moet je je, voordat je hier een voet over de drempel zet, wel afvragen of je (enige) interesse of affiniteit met het werk van Anton Pieck hebt.

Wat ga je doen?

Het Anton Pieck Museum is geopend in 1984 en, heel bijzonder, Anton Pieck leefde toen zelf nog. Hij was dus zelf bij de opening die door prinses Margriet werd verricht. Het komt hoogst zelden voor dat er al een museum is voor een nog levende kunstenaar en niet in de laatste plaats was Anton Pieck er zelf ook wel verbaasd over. De verwachtingen over het bestaansrecht waren bij hem ook niet zo hoog gespannen maar inmiddels is na een dikke 35 jaar het museum nog springlevend.

Het museum is in Hattem terecht gekomen vanwege een tentoonstelling die hier eerder werd gehouden. Bovendien was het de wens van Anton Pieck dat het museum niet in zijn woonplaats, Overveen (bij Haarlem), terecht zou komen. De kans zou dan bestaan dat bezoekers meteen zouden opzoeken waar hij woonde en werkte. Daar zat hij bepaald niet op te wachten.

Het museum is bescheiden van omvang en bij binnenkomst val je meteen in de winkel met opvallend veel spullen waar werk van Anton Pieck op terecht is gekomen. In de naastgelegen zaal is te zien hoe Anton Pieck zich al vanaf zeer jonge leeftijd ontwikkelde; al op zijn tiende won hij een eerste prijs. Het niveau van het werk dat hij al jong maakte is verbazingwekkend hoog.

Op de benedenverdieping is een selectie te zien van het grafische werk: houtsnedes, etsen, gravures, droge naald etsen en litho’s. Ook is daar de originele werkhoek opgebouwd waar Anton Pieck werkte met onder andere een middeleeuwse stoel. Midden in de ruimte staat de etspers die tijdens workshops overigens nog steeds wordt gebruikt. Overigens ging Anton Pieck er ook vaak op uit om te schetsen en inspiratie op te doen voor nieuw werk. De reizen liepen tot aan Marokko aan toe.

Op de eerste verdieping zijn twee zalen die voor tijdelijke exposities worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Roodkapje met uiteraard ruim aandacht voor de ontwerpen die Anton Pieck voor de Efteling heeft gemaakt. Ook andere illustratoren krijgen hier aandacht zoals bijvoorbeeld Charlotte Dematons die onder andere “Alfabet” heeft geïllustreerd, een werk dat maar liefst drie jaar in beslag nam.

Terug op de begane grond is het beslist de moeite in het winkeltje rond te struinen, ook als je werkelijk van plan bent niets te kopen. Wie weet zie je opeens werk dat je zojuist in het museum zag afgebeeld in een puzzel of op een koffiemok.

Handige tips

Hattem is geen grote plaats maar wel in het bezit van maar liefst drie musea. Ben je dus liefhebber van musea dan zijn het Voerman Museum en Nederlands Bakkerij Museum, bijna letterlijk om de hoek, een aanrader. Verder heeft Hattem een klein maar fraai centrum. In de directe omgeving kun je zowel langs de IJssel, het Apeldoorns kanaal als in de bossen van de Noord-Veluwe prima wandelen en fietsen. Het is niet moeilijk om hier een aangename en afwisselende dag te besteden.

Kritische noot

Het museum heeft een zeer bescheiden omvang en is daarom, behalve voor de echte liefhebbers, op zichzelf genomen geen omweg waard. Ben je in de buurt of combineer je het met andere activiteiten in het beslist aardige Hattem, dan wordt het een ander verhaal.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 9,50 (prijspeil 2022), bepaald een pittige prijs voor een bescheiden museum. De museumkaart is hier gelukkig geldig. Kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen een heel redelijke Euro 3,50.

Lengte bezoek

Totaal omvat het museum slechts enkele grotere zalen. De gedetailleerde werken van Anton Pieck nodigen weliswaar uit tot een langere blik, maar toch ben je met een half uurtje waarschijnlijk alweer terug bij het beginpunt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum is beperkte horeca; je kunt er koffie, thee en iets erbij krijgen. Hattem heeft een klein maar fraai centrum en bij aangenaam weer is het plein in het centrum om uitgebreider neer te strijken een aanlokkelijk idee.

Praktische info/openingstijden

Kijk voor de actuele openingstijden altijd even op de website van het museum: https://www.antonpieckmuseum.nl/openingstijden-en-prijzen/

Meer…

Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 2 februari 2022