Bataviawerf – Lelystad

Scheepswerf waar schepen uit de Gouden Eeuw opnieuw worden gebouwd.

Locatie

Oostvaardersdijk 01-09
8242 PA Lelystad
0320-261409
Bataviawerf

Introductie

In Lelystad staat een cultuurhistorische attractie van hoog niveau. Nergens ter wereld staat u zo dicht bij de scheepsbouw van de Nederlandse Gouden Eeuw als hier. Een replica van de Batavia, een schip dat de VOC weer doet herleven.Na de voltooiing van de Batavia is op de werf begonnen met een tweede project ‘De 7 Provinciën’, een 17e eeuws oorlogsschip waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen mee heeft gevoerd.

Absoluut doen

De presentatie en tentoonstelling Michiel de Ruyter en zijn schip De 7 Provinciën geeft je een kijkje terug in de rijke geschiedenis van Nederland. Of ga de Beeldsnijderij bezoeken. Ga naar het gedeelte waar ze de toneelkostuums hebben. Deze historische kleding uit de 17de eeuw kun je hier zelf aanpassen en je kunt je hier ook verkleden.

Aanraders

Ga aan boord van het 56 meter lange VOC schip, de Batavia. Daarop kun je gaan kanonschieten (op speciale dagen). En het is natuurlijk een feest om een groot nagebouwd historisch schip van binnen en buiten te zien en te beleven.

Ook leuk

De video-voorstelling bij de ingang is erg interessant en je kunt zelf bepalen wat je te zien krijgt. Tijdens uw bezoek aan de Bataviawerf kunt u ook een bezoek brengen aan het RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten), dat gevestigd is op het terrein naast de werf.

Laat maar zitten

Mocht je nog tijd over hebben, dan kun je gaan Aakvaren (dit is alleen aan te raden bij goed weer). Dat is een soort van grote lange kano, waarin je tegen een kleine betaling kunt gaan varen. Een bezoek aan de Scheepsarcheologie in het RACM Lelystad is niet geweldig en dus meer iets als vulling van de dag.

Geschikt voor…

Kinderen van 4 t/m 17 jaar vinden dit erg interessant, maar voor volwassenen is het zeker ook een aanrader.

Ongeschikt voor…

Kinderen en jeugdigen die ouder zijn dan 17 jaar vinden dat meestal niet spectaculair genoeg en zullen zich dan ook al snel vervelen hier.

Tips en trucs

Vanaf NS-station Lelystad rijdt er elk kwartier een bus naar Batavia Stad en de Bataviawerf. Neem hiervoor bus F (die met het opschrift ‘Batavia Stad’). De rit duurt ongeveer vijf minuten, dus je bent er zo.

Prijs oordeel

De prijs is er redelijk. En je moet niet vergeten dat je iets te zien krijgt wat vrijwel in de hele wereld verder uniek is.

Lengte bezoek

Als je er een middagje hebt rondgelopen en je hebt alles bekeken dan ben je qua scheepvaartgeschiedenis weer even helemaal bij.

Goed om verder te weten

Breng een bezoek aan de Scheepsarcheologie in het RACM Lelystad. Dit hoort bij de werf. Verder kun je er smeedwerk, knoop- of onderhouddemonstraties gaan bekijken op speciale dagen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

‘Het Tolhuis’ is een winkel op de Bataviawerf. Dit is voornamelijk een souvenirshop. Verder bevin dt zich er een restaurant ‘Hajé De Taveerne’ en verder kun je in het outlet gedeelte op diverse plaatsen gaan eten of drinken. Voor overnachtingen kun je in de omgeving terecht.

Praktische info

De Bataviawerf is iedere dag geopend, maar op 25 december en op 1 januari zijn ze gesloten. Kijk voor de meest actuele tijden op de website.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019