Body Worlds is een anatomiemuseum waar permanent 200 lichamen en onderdelen van lichamen tentoon worden gesteld. Gelukkig zijn ze wel geprepareerd, en wel zodanig dat je er letterlijk in en doorheen kunt kijken. Sommigen zullen de doormidden gezaagde (echte!) lichamen een beetje gruwelijk gezicht vinden, voor de meesten is dit de eerste keer dat je zo naar een mens kijkt. Daarnaast is het een museum met een boodschap: “The Happiness project”. Op allerlei manieren word je ingepeperd dat je goed moet zorgen voor je lichaam, want anders… Alles bij elkaar is het voor toeristen, maar ook voor dagjesmensen en Amsterdammers zelf de moeite van een bezoek waard.
Locatie/bereikbaarheid
Body Worlds is middenin Amsterdam te vinden, op het Damrak. Voor degenen die niet dagelijks in Amsterdam komen: het Damrak ligt tussen Amsterdam CS en de Dam. Vanuit Amsterdam CS is het dus een kwestie van na de hoofduitgang rechtdoor blijven lopen. Ben je zo onverstandig met de auto naar de binnenstad van Amsterdam te komen, dan kun je proberen te parkeren in de parkeergarage van de Bijenkorf, schuin tegenover Body Worlds.
Damrak 66
1012 LM Amsterdam
https://www.bodyworlds.nl/
Geschikt voor
Dit anatomiemuseum, of eigenlijk beter gezegd, permanente tentoonstelling, is geschikt voor de vele toeristen die hier dagelijks letterlijk voor de deur langslopen. Maar ook voor iedere Nederlander die eens een dagje Amsterdam doet, of zelfs voor Amsterdammers zelf, is het helemaal geen gek idee om bij Body Worlds naar binnen te lopen. Check wel even de foto’s van het museum online; vind je het aanzicht op de lichamen te gruwelijk, dan kun je uiteraard beter niet gaan. Ook tieners en twintigers zullen zich hier best vermaken, voor echt jonge kinderen is het hier niet zo geschikt.
Oordeel
Het museum heeft een behoorlijk “entertainment”-gehalte en is daarom in Ansterdam, en zeker op deze plek, wel op zijn plaats. Heb je al eerder, op een andere plek, een dergelijke tentoonstelling gezien dan is het een uitje om over te slaan, maar anders… Wel is de relatie met hapiness die net iets te vaak wordt gelegd een beetje over de top. Totaal verdient Body Worlds een 7 als rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Dit museum, hoewel het woord tentoonstelling een betere term is, laat in ze verdiepingen en een kelder het menselijk lichaam zien. Dat klinkt saai, maar de aantrekkingskracht van dit museum zit in de manier waarop ze de 200 (!) menselijk lichamen en onderdelen ervan hebben geprepareerd. Je kunt als het ware door de huid van het menselijk lichaam heen kijken en sommigen zullen na een bezoek aan Body Worlds niet meteen zin hebben in wat te eten of te drinken.
De meeste menselijk lichamen die hier zijn te zien zijn afkomstig van een donorprogramma. Slechts enkele organen en foetussen komen uit oude anatomische collecties. Om het geheel wat dynamischer te maken zijn een aantal volledige lichamen in een actieve houding te zien:: op een schommel, achter een stuurrad of in een dans- of yogahouding.
De oorsprong van deze nu vaste tentoonstelling is overigens de Duitse anatoom Gunther von Hagens die met deze lichamen de wereld rondreisde onder de naam “Korperwelten”. Plastinatie is een techniek die deze anatoom in de jaren 70 van de vorige eeuw heeft ontwikkeld om dode lichamen te conserveren. Bij plastinatie worden water en vet aan lichamen onttrokken en vervangen door siliconen. Het resultaat is een ogenschijnlijk intact lichaam dat vrijwel onbeperkt houdbaar is. Gunther von Hagens zaagde lichamen doormidden of in plakken en stelde ze na conservering tentoon. Het leidde her en der tot felle controverses.
Je gaat vanaf de ingang met de lift naar de 6e verdieping van dit oude pand en vervolgens zigzaggend de verdieping over, met de trap naar beneden en vervolgt op de ondergelegen verdieping je route tot je in de kelder bent aangekomen. Op elke verdieping zijn complete geconserveerde lichamen te zien, maar ook onderdelen van lichamen en extra uitleg over ziekten. Zo zijn de gevolgen van roken te zien, maar ook van uitgezaaide kanker.
Tussendoor wordt het thema “hapinezz” rondgestrooid en zijn er nog wat elementen toegevoegd om zelf letterlijk in beweging te komen; schommels en, misschien wel het leukste, de anatomische spiegel waarbij je eigen bewegingen om worden gezet in een beeld dat voor je wordt geprojecteerd. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je van je eigen inwendige lichaam te zien krijgt. Een beetje creepy is het wel.
Tot slot kun je een body scan laten doen. Daarmee wordt niet alleen je BMI bepaald, maar ook of je vetmassa, spiermassa en percentage lichaamsvet in balans zijn. Hopelijk ga je daarna al een beetje happy de deur weer uit, maar wie weet heb je ook nog een mogelijke verbetering opgepikt.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Aan het eind kun je een Bodyscan laten doen. Gratis en geeft heel aardig inzicht in hoe je er fysiek gezien voorstaat. Dat kan natuurlijk best confronterend zijn, maar aan de andere kant, als je (meer) happy wilt worden…
Laat maar zitten
Dit museum volgt het IKEA concept waardoor je de route lopend door het hele gebouw komt. Natuurlijk kun je via het trappenhuis een of meer verdiepingen overslaan, maar dan weet je ook niet wat je overslaat omdat er geen thematische indeling is. Sommige vitrinekasten zul je al snel hebben gezien.
Handige tips
Met een online kaartje kun je de rij voor de ingang voorbij lopen.
Voor sommige mensen die streven naar maximaal geluk zijn de onderdelen “huwelijk” en “kinderen krijgen” wellicht een eye-opener…
Kritische noot
Het “Happiness” gehalte begint op een zeker moment wel een beetje te storen. Natuurlijk is er zelfs een hele filosofische stroming die streven naar (maximaal) geluk als het ultieme doel van het menselijk leven heeft benoemd. Hebben we te danken aan de Griekse filosoof Epicurus. En het is zeker waar dat lichamelijke gezondheid daar ook een bijdrage aan kan leveren. Maar het belerende toontje dat hier en daar boven komt drijven zou voor een museum als dit wel iets minder mogen. Het is tenslotte het NEMO niet.
Prijs
Volwassenen moeten Euro 23,50 neertellen om naar binnen te mogen. Kinderen, senioren en studenten kunnen voor Euro 14,50 doorlopen. Op de site van Body Worlds zelf is er echter wie weet een aanbieding te vinden…
Lengte bezoek
Je bent hier zo een uurtje zoet om zigzaggend van boven weer beneden te komen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Overnachten wordt in dit anatomiemuseum een griezelige zaak en is ook werkelijk niet de bedoeling. Ook voor horeca kun je elders in Amsterdam centrum, want daar ben je nu tenslotte, heel goed terecht.
Praktische info/openingstijden
Body Worlds is dagelijks behalve Koningsdag geopend van 09:00 tot 20:00. Op zaterdagen ben je tot 22:00 welkom en op feestdagen, in tegenstelling tot bij andere musea, ook langer: tot 21:00. Kijk voor de meest actuele openingstijden altijd even op de site van dit museum.
Nog meer bekijken/doen?
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 22 juli 2019