Bunker Museum Terschelling – West-Terschelling

Net ten oosten van West-Terschelling ligt een groot aantal bunkers die tezamen in de Tweede Wereldoorlog een zwaar bewaakt radarstation vormden. Tegenwoordig kun je er als bezoeker ronddwalen over het terrein en kom je van alles te weten over het functioneren van de radar die Engelse bommenwerpers moest detecteren en het dagelijks leven van de 200 Duitse soldaten die hier waren gelegerd. Dit museum is zeker geschikt voor de leeftijd 6 tot 96 (en ouder).

Locatie/bereikbaarheid

Het Bunker Museum Terschelling ligt net ten westen van West-Terschelling, langs de Hoofdweg. Borden wijzen hier verder de weg.

Tigerpad 5
8881 GB West-Terschelling
https://bunkersterschelling.nl/

Geschikt voor

De meeste musea trekken massa’s grijze haren maar hier kun je gerust ook met kinderen van bijna alle leeftijden heen. Heel kleine baby’s hebben hier niets te zoeken, maar vanaf een jaar of 6 is het allemaal best spannend. Ook voor tieners en twintigers is het, met een wat hoger tempo, prima uitje.

Oordeel

Langs de Nederlandse kust zijn op meerdere plaatsen bunkers te vinden die open zijn voor bezichtiging. Dit complex is een slag groter dan gewoonlijk en daarmee bepaald indrukwekkend. Ze doen hier ook echt hun best de oorspronkelijke functie als radarstation uit te leggen. Alles bij elkaar verdient dit museum een mooie 8.

Wat ga je doen?

Het bunkercomplex ligt net ten westen van West-Terschelling in de duinen. De fiets parkeer je direct aan de weg, voor de auto is er een parkeerterrein tussen de bunkers aangelegd. Het hele complex omvat 7 hectare en 100 bunkers die tezamen een radarstelling vormden. Engelse bommenwerpers die via de noordzijde van Nederland op weg waren naar Duitsland werden hier gedetecteerd waarna Duitse jagers trachten deze bommenwerpers te onderscheppen. Radarsystemen stonden in de Tweede Wereldoorlog echter nog maar in de kinderschoenen en ook gedurende de oorlog gingen de ontwikkelingen gestaag door.

Op het hele terrein woonden en werkten zo’n 200 Duitse soldaten. Er zijn dus ook een aantal manschappenbunkers, een voorraadbunker en kantine op het terrein aanwezig. In die vroegere kantine is tegenwoordig het infocentrum gevestigd en dat is een goed startpunt. Het is een van de weinige gebouwen die geheel bovengronds is gebouwd. In het informatiecentrum wordt getoond hoe de radar functioneerde en tevens is een film over de Atlantikwall te zien. Vrijwilligers lopen hier rond om alle vragen die je maar hebt te beantwoorden.

Vervolgens kun je op eigen houtje over het terrein de bunkerwandeling maken of aansluiten bij een excursie. De route van de bunkerwandeling staat met bordjes aangegeven maar je krijgt ook een plattegrond mee in het infocentrum, en dat is soms toch wel nodig. Je raakt door het duinlandschap en de vele bunkers behoorlijk eenvoudig je oriëntatie kwijt, hoewel verdwalen hier nauwelijks mogelijk is.

Tijdens de rondwandeling zijn enkele bunkers van binnen te bekijken. Deze zijn ingericht zodat je een indruk krijgt van de leefomstandigheden van de soldaten die hier verbleven. Enkele bunkers zijn ingericht met tijdelijke exposities zoals bijvoorbeeld een expositie van Terschellinger zeelieden die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en over de dwangarbeiders afkomstig van Terschelling.

Meest imposant is de commandobunker Bertha die tussen de betonnen muren van maar liefst 2 meter dik twee verdiepingen telt. In deze commandobunker van 20 x 20 meter waren diverse functies ondergebracht zoals bevelvoering, gegevensverwerking en radiocommunicatie. In de twintig ruimtes waren manschappenverblijven, luchtverversinginstallaties, een transformatorruimte en een telefooncentrale. Voor noodstroomvoorziening beschikte de bunker over een eigen aggregaat. Tijdens een excursie is deze bunker ook van binnen te zien.

Al met al maak je een aangenaam rondje langs herstelde en nog maar half uitgegraven bunkers over zandpaadjes door het duingebied. Kom je terug bij het startpunt en heb je nog vragen dan staan vrijwilligers uiteraard weer voor je klaar. Daarna rest vast nog een leuk vervolg van de dag op Terschelling.

Handige tips

Vaak worden musea bewaard voor de dagen dat het slecht weer is. Hier is dat minder verstandig; de bunkerroute die je hier kunt volgen is een wandelroute over het hele terrein, door de buitenlucht. Het beste weer voor een bezoek is daarom een dag dat het strand geen optie is maar ook geen grote regenbuien over het eiland trekken.

Kritische noot

Vanaf 2012 is een grote groep vrijwilligers op het terrein aan het werk om bunkers bloot te leggen en te herstellen. Het charmante van het geheel is toch ook wel dat in een jaar of 75 tijd de natuur het complex alweer zo heeft overgenomen. Het is daarom niet te hopen dat uiteindelijk alle bunkers weer spik en span in het gebied zullen liggen te glimmen.

Prijs

Het terrein is vrij toegankelijk. Tegen betaling kun je de expositie en film in het bezoekerscentrum zien, je krijgt een routekaart en meerdere bunkers op het terrein bezoeken. De entree bedraagt Euro 7,50 (2022) vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Lengte bezoek

Wandel je de bunkerroute en trek je ook tijd uit voor het bezoekerscentrum, dan ben je hier zo een leuk uurtje zoet. Sluit je aan bij een excursie dan loopt dat op naar twee uur.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Op Terschelling struikel je van de ene naar de andere horecagelegenheid. Op het terrein van het museum zelf is het wel heel bescheiden; in de vroegere kantine zijn waarschijnlijk de wc’s het meest bezocht. Slapen in een van de bunkers is op zichzelf best een goed idee, de bedden staan al klaar. Helaas is het toch niet de bedoeling. Zou je dat toch eens willen, dan is dat op meerdere plaatsen in Nederland mogelijk. Even Googlen is hier het devies.

Praktische info/openingstijden

Van woensdag tot en met zaterdag ben je vanaf 12:00 welkom tot 16:00. Op zondag is het allemaal een half uurtje eerder. Kijk voor de actuele openingstijden altijd even op de website: https://bunkersterschelling.nl/

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 18 januari 2022